Tag: "wetenschap"
Prostaattumor bevroren onder MRI
Radiologen en urologen van het UMC St Radboud zijn er als eersten in Nederland in geslaagd om bij een patiënt met prostaatkanker de tumor lokaal te bevriezen onder geleide van een MRI. Op die manier worden de cellen vernietigd.
Met een MRI kan de radioloog precies zien waar de tumor zit. Vervolgens wordt die bevroren. Met het resultaat is het mogelijk de tumor heel gericht te behandelen.
Interventieradioloog Jurgen Futterer tegen De Gelderlander: "We kunnen precies zien waar de tumor zich bevindt en hoe agressief deze is. We brengen in en rondom de tumor speciale naalden in. Deze worden extreem koud gemaakt. Daardoor kunnen we de tumor bevriezen en de cellen vernietigen. Het lichaam ruimt de tumorcellen vervolgens zelf op."
Wetenschappers voorspellen tijdreizen met LHC
Twee onderzoekers van de Vanderbilt-universiteit hebben een theorie ontwikkeld die zegt dat de Large Hadron Collider, de deeltjesversneller van het Cern, nog onontdekte deeltjes naar het verleden of de toekomst zou kunnen sturen.
Tom Weiler en Chui Man Ho, de twee natuurkundigen, geven toe dat hun tijdreistheorie mogelijk nogal vergezocht is. Zij beweren echter dat causaliteitsprincipes niet geschonden worden en dat er geen natuurwetten overtreden worden. Hun theorie stelt dat zogeheten Higgs-singlets, die samen met de Higgs-bosonen zouden kunnen ontstaan, via een vijfde dimensie voor- of achteruit in de tijd kunnen reizen. De LHC is ontworpen om Higgs-bosonen waar te nemen.
Nieuwe uitvinding spiegelt radarbeelden een ilusie voor
Radarbeelden zijn mogelijk nooit meer hetzelfde door de uitvinding van een apparaat dat de verschijning van een object kan veranderen.
Er wordt letterlijk een illusie gecreëerd waardoor een bepaald object er geheel anders uit komt te zien.
Het apparaat is onderdeel van een groeiende familie metamaterialen, structuren die ontwikkeld zijn om gebogen licht te sturen. Ze worden reeds gebruikt om objecten onzichtbaar te maken, of om een gat tussen twee objecten op te vullen.
Wei Xiang Jiang en Tie Jun Cui van de Zuidoostelijke Universiteit in Nanjing, China, hebben een structuur gecreëerd die de manier waarop radiogolven interacteren met een koperen cylinder verandert zodat het lijkt alsof het uit een geheel ander soort materiaal bestaat.
Koper is een goede geleider van elektriciteit en reflecteert inkomende radiogolven, waardoor het goed met een radar is waar te nemen. Om dit gedrag te veranderen bouwde het team een apparaat gemaakt van 11 concentrische ringen met kleine metaalgelijnde kanalen die ervoor zorgen dat elektromagnetische golven niet worden gereflecteerd. De foto toont de concentrische ringen die Jiang en Cui gebruikten tijdens een eerder project.
Spinazie maakt echt sterker
U kent hem wel, Popeye, de stoere zeebonk die na het verorberen van een blik spinazie plotseling beresterk werd. Uit onderzoek blijkt nu dat de tekenfilmheld wel degelijk gelijk had, of in elk geval voor een groot deel. Spinazie maakt je echt sterker, al is het wel door het nitraat in de groente, en niet het ijzer zoals vaak gedacht. Sporters zouden zelfs daardoor tot een kwart beter kunnen presteren. Het onderzoek is gevoerd door enkele Zweedse wetenschappers.
Zij hebben een groep proefpersonen elke dag een nitraatpil gegeven met het equivalent van één bord spinazie. Na enkele tests bleek dat hun spieren 23 procent meer energie leverden en de proefpersonen verbruikten ook minder zuurstof. Toch raden voedingsexperten ten stelligste af om nu als een gek spinazie te gaan eten. “Twee maal nitraatrijke voeding per week volstaat. Nitraten zijn geen nieuw wondermiddel: in grote hoeveelheid zijn ze zelfs erg ongezond”, klinkt het. In ons lichaam wordt het nitraat immers omgezet in nitriet en volgens sommigen is de stof kankerverwekkend. Voor wie geen spinazie lust, zijn er nog een heleboel alternatieven vol nitraat: andijvie, venkel, bleekselderij en diverse slasoorten.
'Enkele reis naar Mars snel mogelijk'
Een ruimtevlucht naar Mars is betaalbaar en snel te realiseren. De terugreis naar de aarde is echter te duur en onhaalbaar... En toch zijn er vrijwilligers genoeg...
Volgens de Amerikaanse wetenschappers Dirk Schultze en Paul Davies is het op korte termijn mogelijk een bemande missie naar Mars te realiseren. Dat schrijven ze in het Journal of Cosmology
Een 'retourticket' is echter niet mogelijk, dus de eerste Marsreizigers moeten zich in een capsule permanent vestigen op de planeet en proberen in leven te blijven. De terugreis is namelijk te duur en daarbij ook te gevaarlijk. De Marsreizigers zijn niet meer gewend aan de aardse zwaartekracht en kunnen gevaarlijke levensvormen mee terugnemen naar de aarde.