goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
Advertentie
Artikel Overzicht
1 2 3 4 ... 12 >>
Prostaattumor bevroren onder MRI
Wetenschappers voorspellen tijdreizen met LHC
Nieuwe uitvinding spiegelt radarbeelden een ilusie voor
Spinazie maakt echt sterker
'Enkele reis naar Mars snel mogelijk'
Vis had als eerste seks
'Plakbandproef' levert Nobelprijs op
Delen van moeder leven nog
Gezichts-transplantatie geslaagd
Onderzoekers laten konijnengewricht teruggroeien
Mens sterft uit binnen honderd jaar
Vrouw manipuleert met geluiden in bed
Boor in grond voor aardwarmte in Den Haag
Geiten produceren spinnenzijde
Satelliet ziet 'onmogelijke' ster
Voorkeur speelgoed biologisch bepaald
Waarom monogamie nog zo slecht niet is
Vaccinmug bestrijdt malaria
Ouders houden meer van het kind dat op hen lijkt
Katten hebben slimmere baasjes dan honden
Nieuwe techniek maakt bedrading in apparatuur overbodig
Wat Al Gore ons niet vertelde
Roeiers kunnen harder, maar moeten zich wel vastbinden
MIT ontwikkelt germanium-laser voor optische computers
Pluto wordt steeds roder
Tiener maakt radio voor onder de grond
Pubergedrag tussen de oren
Poll
Ik ben een snoozer

View Results

06-07-11

Prostaattumor bevroren onder MRI

Radiologen en urologen van het UMC St Radboud zijn er als eersten in Nederland in geslaagd om bij een patiënt met prostaatkanker de tumor lokaal te bevriezen onder geleide van een MRI. Op die manier worden de cellen vernietigd.

Met een MRI kan de radioloog precies zien waar de tumor zit. Vervolgens wordt die bevroren. Met het resultaat is het mogelijk de tumor heel gericht te behandelen.

Interventieradioloog Jurgen Futterer tegen De Gelderlander: "We kunnen precies zien waar de tumor zich bevindt en hoe agressief deze is. We brengen in en rondom de tumor speciale naalden in. Deze worden extreem koud gemaakt. Daardoor kunnen we de tumor bevriezen en de cellen vernietigen. Het lichaam ruimt de tumorcellen vervolgens zelf op."

Lees meer »

Permalink 15:39:22, 18106 hits, CategoriŽn: Nu

19-03-11

Wetenschappers voorspellen tijdreizen met LHC

Twee onderzoekers van de Vanderbilt-universiteit hebben een theorie ontwikkeld die zegt dat de Large Hadron Collider, de deeltjesversneller van het Cern, nog onontdekte deeltjes naar het verleden of de toekomst zou kunnen sturen.

Tom Weiler en Chui Man Ho, de twee natuurkundigen, geven toe dat hun tijdreistheorie mogelijk nogal vergezocht is. Zij beweren echter dat causaliteitsprincipes niet geschonden worden en dat er geen natuurwetten overtreden worden. Hun theorie stelt dat zogeheten Higgs-singlets, die samen met de Higgs-bosonen zouden kunnen ontstaan, via een vijfde dimensie voor- of achteruit in de tijd kunnen reizen. De LHC is ontworpen om Higgs-bosonen waar te nemen.

Lees meer »

Permalink 17:17:27, 1701 hits, CategoriŽn: Nu

24-02-11

Nieuwe uitvinding spiegelt radarbeelden een ilusie voor

Radarbeelden zijn mogelijk nooit meer hetzelfde door de uitvinding van een apparaat dat de verschijning van een object kan veranderen.

Er wordt letterlijk een illusie gecreëerd waardoor een bepaald object er geheel anders uit komt te zien.

Het apparaat is onderdeel van een groeiende familie metamaterialen, structuren die ontwikkeld zijn om gebogen licht te sturen. Ze worden reeds gebruikt om objecten onzichtbaar te maken, of om een gat tussen twee objecten op te vullen.

Wei Xiang Jiang en Tie Jun Cui van de Zuidoostelijke Universiteit in Nanjing, China, hebben een structuur gecreëerd die de manier waarop radiogolven interacteren met een koperen cylinder verandert zodat het lijkt alsof het uit een geheel ander soort materiaal bestaat.

Koper is een goede geleider van elektriciteit en reflecteert inkomende radiogolven, waardoor het goed met een radar is waar te nemen. Om dit gedrag te veranderen bouwde het team een apparaat gemaakt van 11 concentrische ringen met kleine metaalgelijnde kanalen die ervoor zorgen dat elektromagnetische golven niet worden gereflecteerd. De foto toont de concentrische ringen die Jiang en Cui gebruikten tijdens een eerder project.

Lees meer »

Permalink 16:01:22, 1349 hits, CategoriŽn: Nu

05-02-11

Spinazie maakt echt sterker

U kent hem wel, Popeye, de stoere zeebonk die na het verorberen van een blik spinazie plotseling beresterk werd. Uit onderzoek blijkt nu dat de tekenfilmheld wel degelijk gelijk had, of in elk geval voor een groot deel. Spinazie maakt je echt sterker, al is het wel door het nitraat in de groente, en niet het ijzer zoals vaak gedacht. Sporters zouden zelfs daardoor tot een kwart beter kunnen presteren. Het onderzoek is gevoerd door enkele Zweedse wetenschappers.

Zij hebben een groep proefpersonen elke dag een nitraatpil gegeven met het equivalent van één bord spinazie. Na enkele tests bleek dat hun spieren 23 procent meer energie leverden en de proefpersonen verbruikten ook minder zuurstof. Toch raden voedingsexperten ten stelligste af om nu als een gek spinazie te gaan eten. “Twee maal nitraatrijke voeding per week volstaat. Nitraten zijn geen nieuw wondermiddel: in grote hoeveelheid zijn ze zelfs erg ongezond”, klinkt het. In ons lichaam wordt het nitraat immers omgezet in nitriet en volgens sommigen is de stof kankerverwekkend. Voor wie geen spinazie lust, zijn er nog een heleboel alternatieven vol nitraat: andijvie, venkel, bleekselderij en diverse slasoorten.

Permalink 09:22:30, 1288 hits, CategoriŽn: Nu

22-10-10

'Enkele reis naar Mars snel mogelijk'

Een ruimtevlucht naar Mars is betaalbaar en snel te realiseren. De terugreis naar de aarde is echter te duur en onhaalbaar... En toch zijn er vrijwilligers genoeg...

Volgens de Amerikaanse wetenschappers Dirk Schultze en Paul Davies is het op korte termijn mogelijk een bemande missie naar Mars te realiseren. Dat schrijven ze in het Journal of Cosmology

Een 'retourticket' is echter niet mogelijk, dus de eerste Marsreizigers moeten zich in een capsule permanent vestigen op de planeet en proberen in leven te blijven. De terugreis is namelijk te duur en daarbij ook te gevaarlijk. De Marsreizigers zijn niet meer gewend aan de aardse zwaartekracht en kunnen gevaarlijke levensvormen mee terugnemen naar de aarde.

Lees meer »

Permalink 11:36:24, 1669 hits, CategoriŽn: Nu

14-10-10

Vis had als eerste seks

Vissen waren de eersten die intieme seks hadden, zo blijkt. Wetenschappers analyseerden 380 miljoen jaar oude fossielen die erop wijzen dat de vissen al zo’n 400 miljoen jaar geleden de vaardigheid om te copuleren, ontwikkelden. “Dit was niet gewoon paren in het water, maar ook leuke seks,” vertelt onderzoeker John Long. “Onze resultaten laten zien dat deze inmiddels uitgestorven vissen – de placodermi of pantservissen – intieme copulatie hadden.” Het is niet de eerste keer dat Long met deze haai-achtige fossielen de krant haalt.

Enkele jaren geleden concludeerde hij al dat zich onder deze fossiele resten de oudste moeder ter wereld bevond. In één van de fossielen zat namelijk een embryo die nog met de navelstreng aan de moeder verbonden was. Het was het alleroudste bewijs van een dier dat levendbarend was. Die vondst is in combinatie met de nieuwste conclusies zeer belangrijk. “Want het betekent dat een geavanceerde vorm van voortplanting door copulatie en levendbarendheid veel overvloediger voorkwam dan gedacht.”

Lees meer »

Permalink 21:09:01, 2725 hits, CategoriŽn: Nu

12-10-10

'Plakbandproef' levert Nobelprijs op

Gewapend met slechts een stukje gewoon plakband pelden de Nijmeegse hoogleraar Andre Geim en zijn onderzoekspartner Konstantin Novoselov zes jaar geleden een laagje koolstof van slechts één atoom dik af van een blokje grafiet. Het materiaal dat zij zo verkregen, bleek zulke bijzondere eigenschappen te bezitten, dat ze er nu de Nobelprijs voor Natuurkunde voor krijgen.

Grafeen is sterker dan diamant en kan dienen als grondstof voor een nieuwe generatie zeer dunne en efficiënte elektronica. Computerchips worden steeds compacter, maar daarmee worden de eisen die aan het gebruikte materiaal worden gesteld, steeds hoger. Grafeen wordt gezien als een wondermiddel dat op termijn silicium zou kunnen vervangen als grondstof.

Voorlopig is dat evenwel toekomstmuziek. Het onderzoek naar grafeen staat nog in de kinderschoenen. Alleen al omdat nog een geschikte manier moet worden gevonden om het materiaal op grotere schaal te produceren, zal het nog wel een tijdje duren voordat daadwerkelijk mp3-spelers en mobiele telefoons op de markt komen met halfgeleiders op basis van grafeen.

Lees meer »

Permalink 01:40:38, 1302 hits, CategoriŽn: Nu

11-10-10

Delen van moeder leven nog

Haar cellen hielpen het polio-virus onder controle te krijgen. Ze werden gebruikt om te kijken of de mens in de ruimte zou kunnen overleven. Haar cellen waren de eerste die gekloond werden en de eerste waarvan het genoom werd ontcijferd. En toch kent bijna niemand haar naam: Henrietta Lacks.

"Haar cellen zijn een van de belangrijkste hoofdstukken in de geschiedenis van de geneeskunst", stelt Rebecca Skloot, die een boek schreef over Henrietta, haar beroemde HeLa-cellen en haar bijna volledig genegeerde familie. Henrietta was een arme zwarte vrouw, geboren in 1920 in het zuiden van de VS. Op haar veertiende kreeg ze haar eerste kind van een neef en later verhuisden ze naar Baltimore. Daar werd bij haar baarmoederhalskanker vastgesteld, waaraan ze op 31-jarige leeftijd zou komen te overlijden.

Lees meer »

Permalink 15:40:48, 1867 hits, CategoriŽn: Nu

30-07-10

Gezichts-transplantatie geslaagd

De eerste complete gezichtstransplantatie blijkt een groot succes te zijn geworden. De patiënt, die in maart werd geopereerd, heeft het ziekenhuis mogen verlaten.

De 31-jarige Oscar kreeg als eerste ooit een complete gezichtstransplantatie. Vijf jaar geleden schoot hij zich per ongeluk in het gezicht. Nu kan hij weer eten en praten.

Het gaat steeds beter met patiënt Oscar, zeggen de dokters van het ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona. In totaal waren dertig personen betrokken bij de operatie, die 22 uur duurde. Voor de operatie waren in meerdere landen zeker tien gezichtstransplantaties uitgevoerd, maar daarbij ging het steeds om een gedeelte van het gezicht.

Lees meer »

Permalink 13:45:34, 1343 hits, CategoriŽn: Nu
Onderzoekers laten konijnengewricht teruggroeien

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waarmee botten in de toekomst mogelijk uit zichzelf kunnen herstellen van een breuk.

Het lukte de onderzoekers om de schouderbotten van konijnen terug te laten groeien door de gebruik te maken van de stamcellen van de dieren.

Dat schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Het is voor het eerst dat de oppervlakte van een compleet gewricht geregenereerd is. Eerder lukte het al in laboratoria om kunstmatig weefsel te laten groeien uit stamcellen, maar nu is het ook in het lichaam gelukt.

Bovendien is het voor het eerst dat zulke grote hoeveelheden bot en kraakbeen zijn teruggegroeid, met behoud van functie van het gewricht.

Lees meer »

Permalink 01:45:55, 1503 hits, CategoriŽn: Nu

08-07-10

Mens sterft uit binnen honderd jaar

Het menselijk ras is ten dode opgeschreven. Dat zegt de Australische wetenschapper en éminence grise Frank Fenner. ‘Mogelijk binnen 100 jaar al sterft de mens uit. De situatie is onomkeerbaar, wat we ook doen.' Frank Fenner (95) is professor emeritus microbiologie aan de Nationale Universiteit van Australië en een vooraanstaand lid van de Royal Society of London, de prestigieuze Britse academie voor wetenschappen.

Zijn werk is verschillende malen gelauwerd: onder meer zijn onderzoek om het pokkenvirus uit te roeien, was baanbrekend. De man geeft zelden interviews, maar in een gesprek met The Australian liet Fenner zich erg pessimistisch uit over de toekomst van de mens. ‘De homo sapiens zal uitsterven, mogelijk zelfs al binnen honderd jaar.' Volgens Fenner is het ons enorme aantal dat ons uiteindelijk de das zal omdoen. Uit cijfers van de VN blijkt dat we eind dit jaar met 6,9 miljard mensen zullen zijn.

Lees meer »

Permalink 09:01:08, 1349 hits, CategoriŽn: Nu

03-07-10

Vrouw manipuleert met geluiden in bed

De kennelijk ongecontroleerde kreten als “O, mijn god!”, die vrouwen slaken in bed, zijn vaak geacteerd om mannen te manipuleren. Dat blijkt uit onderzoek dat deze maand gepubliceerd werd in Archives of Sexual Behavior.

Onderzoekers Gayle Brewer en Colin Hendrie vroegen 71 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 48 jaar naar hun `geluidsgedrag' in bed. De geluiden werden in categorieën gedeeld, bestaande uit ‘stilte’, ‘kreun/grom’, ‘schreeuw/gil/kreetje’, ‘woorden’ (zoals “Ja!” of de partners naam) en ‘instructies’ als “meer”. Andere vragen gingen over het waarom van deze geluiden en wanneer de vrouwen een orgasme kregen, als ze die al kregen, en zo niet, waarom ze dan al dat geluid produceren.

Lees meer »

Permalink 09:01:46, 1791 hits, CategoriŽn: Nu

30-06-10

Boor in grond voor aardwarmte in Den Haag

Aardwarmte Den Haag, een gezamenlijke onderneming van woningcorporaties, energiebedrijven en gemeente, heeft een begin gemaakt met het opzetten van een enorme boorinstallatie in de stad. Dit moet mogelijk maken dat in de toekomst vierduizend woningen en 20.000 vierkante meter bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest milieuvriendelijk verwarmd worden.

De boor moet twee keer twee kilometer de grond in. Er is één schacht nodig om warm water op te pompen voor het verwarmen van gebouwen, één om het afgekoelde water terug te voeren.

Aardwarmte Den Haag is opgericht door de gemeente Den Haag, energiebedrijven E.ON en Eneco en de woningcorporaties Staedion, Vestia en Den Haag Wonen. Volgens Aardwarmte Den Haag is de residentie de eerste stad waar op zo'n grote schaal aardwarmte wordt toegepast.

Permalink 15:35:48, 1586 hits, CategoriŽn: Nu

11-06-10

Geiten produceren spinnenzijde

Ooit naar het web van een spin gekeken? Een spin weeft het van pure zijde, een substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Wetenschappers zijn erin geslaagd om genen van spinnen in geiten te plaatsen, waardoor geiten spinnenzijde produceren. De geiten kunnen niet spontaan zelf webben bouwen.

Wel is de structuur van de geitenmelk anders dan voorheen door de toevoeging van het zijdeproteïne. Wetenschappers kunnen dit proteïne uit de melk filteren en gebruiken voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld voor het maken van kunstmatige pezen, hechtingen in het oog en kaakreparatie. Ook kan zijde gebruikt worden om kogelvrije vesten en betere airbags in auto’s te maken. Normaal zijn er erg veel spinnen voor nodig om genoeg spinnenzijde te verzamelen.

Lees meer »

Permalink 01:40:06, 2440 hits, CategoriŽn: Nu

07-05-10

Satelliet ziet 'onmogelijke' ster

De Europese ruimtetelescoop Herschel heeft een ster ontdekt die volgens de wetenschappelijke theorie niet zou kunnen bestaan. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekendgemaakt op een symposium in Noordwijk.

De ster staat op ruim 4200 lichtjaar (40 biljard kilometer) van de aarde. De ESA spreekt van een 'embryonische ster', een ster die nog aan het ontstaan is. Het hemellichaam is ongeveer acht tot tien keer zo groot als onze zon en in de directe omgeving is zo veel gas en stof dat de ster nog honderden keren groter kan worden. De ster kan uitgroeien tot een van de helderste objecten in de Melkweg.

De ontdekking is opmerkelijk. Volgens de gangbare wetenschappelijke theorie kan een ster niet groter worden dan acht keer de massa van de zon. De druk op de ster zou dan zo groot worden, dat die uiteenspat. Toch zijn er al meer sterren bekend die onmogelijk groot zijn. Omdat de Herschel ziet hoe zo'n megaster ontstaat, kunnen de wetenschappers misschien achterhalen waar de fout in de theorie zit.

Lees meer »

Permalink 15:32:38, 1415 hits, CategoriŽn: Nu

17-04-10

Voorkeur speelgoed biologisch bepaald

Meisjes hebben een voorkeur voor poppen en jongens gaan voor speelgoedauto's zodra ze kunnen kruipen. En dat gaat vanzelf, ze hoeven er niet toe aangezet te worden, zo blijkt uit onderzoek.

Uit de studie, die tijdens de jaarlijkse conferentie van het British Psychological Society`s werd gepresenteerd, blijkt dat er een biologische basis is voor de voorkeur van kinderen voor bepaald speelgoed, meldt Daily Mail. Dit wijst erop dat pogingen om kinderen te sturen naar 'speelgoed waarmee ze horen te spelen' gedoemd zijn te mislukken.

Psychologen Dr. Brenda Todd en Sara Amalie O'Toole Thommessen van City University Londen deden onderzoek onder negentig zuigelingen tussen de 9 en 36 maanden. Het speelgoed werd een meter bij de kinderen vandaan geplaatst en ze waren vrij om te kiezen met welk soort speelgoed ze wilden spelen. Hun keus en de hoeveelheid tijd die ze besteedden aan een bepaald speeltje werd bijgehouden.

Lees meer »

Permalink 13:24:26, 1966 hits, CategoriŽn: Nu

03-04-10

Waarom monogamie nog zo slecht niet is

Een monogame relatie zou voordelig geweest zijn voor de eerste landbouwers.

De mens stamt af van polygame voorouders. Maar wij zijn geleidelijk overgestapt naar een ander systeem, te beginnen met de invoer van actief vaderschap: de mens is een van de weinige zoogdieren waarbij de vader een rol speelt in het grootbrengen van de jongen.

Wij komen ook uit een systeem waarin de paarband niet stabiel was, maar om de gemiddeld vier tot vijf jaar kon wisselen – als het kind dat uit de relatie geboren was, kleuter was geworden, en groot genoeg om zonder permanente aandacht in een groep te kunnen functioneren.

Lees meer »

Permalink 15:00:21, 1536 hits, CategoriŽn: Nu
Vaccinmug bestrijdt malaria

Genetisch gemanipuleerde muggen bevatten een vaccin dat malaria moet bestrijden.

Japanse wetenschappers hebben een genetisch aangepaste mug ontwikkeld die in plaats van malaria een vaccin tegen de ziekte doorgeeft.

Wetenschappers hebben de speekselklier van de malariamug genetisch aangepast waardoor het speeksel van de insecten een vaccin tegen malaria en Leishmania bevat.

Leishmania is een infectie die wordt verspreidt via zandvliegen en pijnlijke zweren, koorts en gewichtsverlies veroorzaakt. Als de ziekte niet behandeld wordt dan kan het de lever en de milt kapot maken.

Lees meer »

Permalink 13:00:22, 1528 hits, CategoriŽn: Nu

19-02-10

Ouders houden meer van het kind dat op hen lijkt

Het menselijk oerinstinct speelt nog steeds een rol bij de opvoeding van kinderen.

Ouders besteden meer aandacht en tijd aan hun kind als dat eigenschappen bezit waaruit zij kunnen afleiden dat het gezond en genetisch aan hen verwant is.

Dat blijkt uit onderzoek waarop ontwikkelingspsychologe Marianne Heijkoop op 24 februari promoveert aan de Universiteit Utrecht. Zij spreekt van „een klein maar meetbaar effect” dat een rol speelt naast andere zaken, zoals cultuur en gezinssamenstelling.

Heijkoop bezocht voor haar studie 121 gezinnen met maximaal twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Hoeveel de ouders opvoedkundig in hun kinderen investeren, bepaalde zij aan de hand van vragenlijsten die de ouders invulden.

Lees meer »

Permalink 13:43:17, 1130 hits, CategoriŽn: Nu

17-02-10

Katten hebben slimmere baasjes dan honden

Mensen met een kat als huisdier zijn door de bank genomen hoger opgeleid dan mensen die thuis een hondje hebben rondlopen. Dat is wat onderzoekers van de University of Bristol ontdekten na een studie onder 3000 mensen. Toch heeft het opleidingsniveau van hun baasjes heeft niets te maken met het intelligentieniveau van de beesten zelf, want honden zijn beduidend intelligenter dan huiskatten.

De keuze voor een hond of kat staat veel meer in relatie tot de mate van zorg die de dieren opeisen. Mensen met een universitaire titel op zak hechten in de regel meer waarde aan een bevredigende loopbaan. Zij maken om die reden vaak lange dagen en kiezen een huisdier dat goed bij die levenswijze past.

Lees meer »

Permalink 17:43:30, 1695 hits, CategoriŽn: Nu

16-02-10

Nieuwe techniek maakt bedrading in apparatuur overbodig

Sony heeft een draadloze verbindingstechnologie ontwikkeld die niet bedoeld is om gadgets draadloos met elkaar te verbinden, maar om de bedrading in een apparaat te laten verdwijnen. De technologie laat dus componenten binnen een apparaat met elkaar communiceren.

Het vervangen van bedrading door een draadloze technologie heeft volgens Sony als voordeel dat zowel de omvang als de kosten van het apparaat gereduceerd kunnen worden. Ook zou het de betrouwbaarheid van het apparaat vergroten.

Het nieuwe draadloze binnen-verbinding systeem is gebaseerd op millimeter-golf draadloze gegevensoverdrachtstechnologie. Deze golfzone werkt binnen de 30GHz tot 300 GHz band en een golflengte tussen de 1 mm en 10 mm. Door de hoge frequentie zijn millimetergolven geschikt voor dataoverdracht op zeer hoge snelheid. Ook kan er gebruikt worden gemaakt van zeer kleine antennes.

Lees meer »

Permalink 17:43:50, 1217 hits, CategoriŽn: Nu

14-02-10

Wat Al Gore ons niet vertelde

"De huidige klimaatproblematiek gaat gebukt onder een maat­schap­pe­lijk proces van overselling - meer verkopen dan je kunt leveren -, met als mo­­gelijk gevolg dat de klimatologie zijn geloofwaardigheid dreigt te verliezen." Aldus Piet Termo­nia, hoofd van het departement onderzoek en ontwikkeling aan het KMI.

Piet Termonia is gespecialiseerd in de ontwikkeling van computer­mo­del­­len, die worden ge­bruikt in de me­teo­rologie en de klimatologie. Eind vorig jaar schreef hij in De Morgen een opi­­niestuk waarin hij voorstelde om wetenschap en politiek even te schei­den. Want die schei­dings­­lijn is vandaag niet al­tijd even duidelijk. Wetenschappers mengen zich in het politieke de­bat en politici gedragen zich als halve wetenschappers - beste voor­beeld: Al Go­re.

Met alle ge­volgen vandien, want Go­­re nam het in An Inconvenient Truth niet al­tijd even nauw met de we­tenschappelijke waar­heid. Er zijn toch een paar dingetjes die hij ons niet vertelde, schreef Ter­monia in zijn opi­nie­stuk. Dat de aarde sinds 2000 niet meer is op­gewarmd, bij­voor­beeld. Dat we strikt genomen niet kunnen uitsluiten dat het de ko­mende tien jaar zelfs gaat afkoelen.

Lees meer »

Permalink 21:43:34, 1366 hits, CategoriŽn: Nu
Roeiers kunnen harder, maar moeten zich wel vastbinden

Roeiers moeten zich vastbinden aan hun zitje en meer slagen per minuut maken. Vastbinden levert vlak na de start een voorsprong op van twee tot drie meter. Bij een hogere slagfrequentie kunnen roeiers meer vermogen leveren en is de verdeling van dit vermogen tevens gunstiger. Dat wil zeggen dat de relatieve verliezen lager worden.

Dit blijkt uit het onderzoek van Mathijs Hofmijster waarop hij 11 februari promoveert aan de Vrije Universiteit.

Ook blijken goede roeiers door middel van een betere coördinatie in staat te zijn de energieverliezen aan snelheidsschommelingen te minimaliseren, waardoor ze bij hetzelfde geleverde vermogen harder kunnen varen.

Lees meer »

Permalink 19:43:05, 898 hits, CategoriŽn: Nu

13-02-10

MIT ontwikkelt germanium-laser voor optische computers

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een laser gebouwd op basis van de halfgeleider germanium die bij kamertemperatuur werkt. Het licht dat de laser produceert, kan gebruikt worden in optische computers.

De germanium-laser die door de MIT-onderzoekers werd ontwikkeld, is het eerste exemplaar dat bij kamertemperatuur werkt: eerdere lasers die van dat type halfgeleider werden gemaakt, werken helemaal niet. Dat is aan de structuur van germanium te wijten, dat een zogeheten indirecte band-gap-geleider is. Hierdoor is het moeilijk het materiaal als laser te laten fungeren: het materiaal genereert liever warmte dan de voor laser-werking benodigde fotonen. De medewerkers van het MIT-lab Analog Devices Semiconductor, onder leiding van professor Lionel Kimerling, hebben echter een manier ontwikkeld om germanium als laser in te zetten.

Lees meer »

Permalink 19:43:05, 1132 hits, CategoriŽn: Nu

11-02-10

Pluto wordt steeds roder

De dwergplaneet Pluto aan de rand van ons zonnestelsel verandert steeds meer van kleur, zeggen wetenschappers van de NASA.

Uit de meest gedetailleerde opnamen die ooit van Pluto zijn gemaakt blijkt dat de dwergplaneet zo'n 20 procent "roder" is geworden dan vroeger. De beelden, gemaakt door de ruimtetelescoop Hubble, tonen hoe de "rode planeet" helderder is in het noorden en donkerder wordt in het zuiden.

Volgens experts van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa is de kleurverandering te wijten aan de verandering van de seizoenen. "Aan de noordelijke pool schijnt nu de zon, wat het ijs doet smelten en naar de koude zuidpool doet vloeien waar het opnieuw bevriest", aldus het Space Telescope Science Institute van de Nasa.

Lees meer »

Permalink 19:43:37, 945 hits, CategoriŽn: Nu

07-02-10

Tiener maakt radio voor onder de grond

Een 16-jarige jongen uit de Amerikaanse stad Los Alamos heeft een probleem opgelost waar makers van mobiele telefoons al jaren tegenaan lopen. Alexander Kendrick is namelijk de uitvinder van een lage-frequentieradio waarmee hij van diep onder de grond tekstberichtjes kan versturen.

Het is Kendrick gelukt om van maar liefst 300 meter onder de grond een bericht te sturen door gebruik te maken van lage frequentiesignalen. Aangezien zijn zelfgemaakte apparaat een goede anderhalve meter groot is, is het nog een beetje te groot om praktisch te zijn bij het verkennen van grotten. Desalniettemin zien onderzoekers wel potentie. Zo zou het apparaat levens kunnen redden tijdens ondergrondse expedities of bij reddingsacties.

Lees meer »

Permalink 23:43:44, 2300 hits, CategoriŽn: Nu

05-02-10

Pubergedrag tussen de oren

Brommerrijden zonder helm, experimenteren met drank en drugs, chatten terwijl je nog moet leren voor een proefwerk - pubers zijn veel meer geneigd om risico's te nemen dan vowassenen. Dat verschil zit letterlijk tussen de oren, zo blijkt uit onderzoek waarop psychologe Linda van Leijenhorst promoveerde aan de Universiteit Leiden.

In het puberbrein zijn de hersengebieden die gevoelig zijn voor beloningen, al sterk ontwikkeld. De ontwikkeling van de hersengebieden die het gedrag in toom moeten houden, loopt daarop achter. „Jongeren zijn daarom sneller geneigd om risico's te nemen. Ze zijn op zoek naar een kick en kunnen hun eigen gedrag nog niet goed reguleren”, aldus de promovenda.

Lees meer »

Permalink 17:43:23, 1109 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Augustus 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (967,073)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (664,720)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (409,515)
 • Redacteur gezocht! (179,929)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (157,516)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,505)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,828)
 • Langste huwelijk ter wereld (139,502)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,521)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (115,875)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (113,649)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,671)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '1978034',
FROM_UNIXTIME(1566791794), '/index.php/wetenschap:', 'direct', '', NULL, 1, '3.227.233.6', 625 )