Tag: "techniek"
Magische machine redder in nood voor bloementeler
Bloementelers hoeven niet langer seizoensarbeiders in te huren voor het plukken, sorteren en verpakken van bloemen. Een nieuwe machine neemt deze klussen letterlijk en figuurlijk uit handen. "Nee, we gaan de Nederlandse parttimer hiermee niet treffen. We zorgen er juist voor dat het werk dat er nog in de tuinbouw is, behouden blijft."
Roland Kroese van de firma Bercomex, die de machine ontwierp, weet het zeker. "Het is voor veel tuinders elke keer weer een enorme zoektocht naar goed personeel. Nederlanders willen al lang niet meer aan de lopende band staan om bloemen te sorteren. Polen willen het nog wel doen, maar dat wordt ook minder", zo vertelt hij naar aanleiding van de bevindingen van telers.
"Daarnaast zorgt de machine ervoor dat Nederland beter kan concurreren met lagelonenlanden in Afrika en Zuid-Amerika, waar ook nog eens veel zon is." Om de concurrentie toch aan te kunnen gaan met bloemen uit bijvoorbeeld Kenia hebben Nederlandse bloementelers ingezet op schaalvergroting. "Niet iedereen heeft dat volgehouden. Kijk maar eens naar het aantal faillissementen."
Onderzoekers ontwikkelen verbeterd accumateriaal
Amerikaanse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze een verbeterd elektrodemateriaal voor accu's denken te kunnen maken. De techniek zou onder meer kunnen leiden tot betere accu's voor elektrische auto's.
De onderzoekers hebben een elektrode voor accu's gemaakt van lithiummangaanfosfaat. Dat materiaal is normaal gesproken ongeschikt als elektrode, omdat het nauwelijks geleidt. In een omgeving met paraffinewas en oliezuur vormt het lithiummangaanfosfaat echter nano-plaatjes: zeer dunne, platte deeltjes op nanoschaal die toegankelijk zijn voor elektronen en ionen. Dankzij die eigenschap kan een elektrode die uit nanoplaatjes lithiummangaanfosfaat is opgebouwd heel goed energie opslaan.
Volgens metingen die de onderzoekers van het Pacific Northwest National Laboratory in Washington deden, zijn de elektrodes bijzonder effectief. Zij maten een tien procent hogere energiecapaciteit dan het theoretisch maximum van het commercieel toegepaste elektrodemateriaal lithiumijzerfosfaat. Die elektrodes worden vooral in gereedschap en accu's voor elektrische auto's gebruikt. Volgens de onderzoekers kan de werkwijze worden toegepast op andere materialen die normaliter niet geschikt zijn als elektrodemateriaal.
Electriciteit opwekken uit rook
Wetenschappers van onder meer de TU Delft, onderzoeksinstituut TNO en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) hebben een installatie ontwikkeld die uitlaatgassen gebruikt om stroom op te wekken.
De nieuwe installatie, ter grootte van een kleine zeecontainer, zet de restwarmte uit uitlaatgassen van generatoren in bijvoorbeeld broeikassen en zwembaden, om in elektriciteit. Eén apparaat kan genoeg stroom produceren voor driehonderd huishoudens.
De energiecentrale draait geheel op warmte uit uitlaatgassen die anders zo in de atmosfeer zouden verdwijnen en verbruikt geen andere brandstoffen. Met behulp van die warmte wordt water omgezet in stoom, die vervolgens een turbine aandrijft die elektriciteit produceert.
Boor in grond voor aardwarmte in Den Haag
Aardwarmte Den Haag, een gezamenlijke onderneming van woningcorporaties, energiebedrijven en gemeente, heeft een begin gemaakt met het opzetten van een enorme boorinstallatie in de stad. Dit moet mogelijk maken dat in de toekomst vierduizend woningen en 20.000 vierkante meter bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest milieuvriendelijk verwarmd worden.
De boor moet twee keer twee kilometer de grond in. Er is één schacht nodig om warm water op te pompen voor het verwarmen van gebouwen, één om het afgekoelde water terug te voeren.
Aardwarmte Den Haag is opgericht door de gemeente Den Haag, energiebedrijven E.ON en Eneco en de woningcorporaties Staedion, Vestia en Den Haag Wonen. Volgens Aardwarmte Den Haag is de residentie de eerste stad waar op zo'n grote schaal aardwarmte wordt toegepast.
Amerikaan maakt eigen kernreactor
Overdag is Mark Suppes uit New York een webontwikkelaar voor Gucci, maar ’s nachts bouwt hij zijn eigen kernreactor. Hij en 37 anderen zijn lid van Fusor.net, een online gemeenschap met als doel zelf thuis fusie te bewerkstelligen. Moeten de buren van Suppes oppassen? Nee, wat Suppes doet is legaal.
De beste man werkt niet met gevaarlijke materialen als uranium en plutonium, maar met deuteriumgas. Deuterium lijkt erg op waterstof. “Ik denk dat deze technologie onze energieproblemen kan oplossen”, zegt Suppes tegen BBC. “Daarom begon ik met het bouwen van een kernreactor.”