goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
Advertentie
Artikel Overzicht
1 2 3 4 ... 6 >>
Magische machine redder in nood voor bloementeler
Onderzoekers ontwikkelen verbeterd accumateriaal
Electriciteit opwekken uit rook
Boor in grond voor aardwarmte in Den Haag
Amerikaan maakt eigen kernreactor
Apple toont nieuwe iphone
Schone energie met zand
3D komt eraan, met mate
Geheugenkaartjes lezen met de iPhone
Google werkt aan live-vertaling telefoongesprek
Nokia patenteert flexibele telefoon
'Tabaksplant als zonnepaneel'
Lasertechnologie verlaagt energieverbruik tv's met 75 procent
Amerikaans bedrijf bouwt 3d-camcorder
Specificatie voor 3d-blu-ray is klaar
Broadcom-chip maakt 1080p-video-opname op mobieltjes mogelijk
Computer slimmer dan kat
Vraag naar digitale tv en hdtv's houdt aan
Nokia ontwikkelt trilbraille
Nieuwe tv-kijken nog ver weg
Bezitters iPhone geven jaarlijks meer dan miljard euro uit in App Store
Doorbraak blu-ray in pc's blijft uit
Trage magneten helpen ultrasnelle data-opslag
Onderzoekers ontwikkelen 'vloeibare' oled
Wachttijd iPhone loopt op naar twee maanden
Uniek vacuümbuiscollectoren systeem verwarmt zwembad
Nieuwe techniek maakt flitslamp achterhaald
Poll
Ik ben een snoozer

View Results

11-10-10

Magische machine redder in nood voor bloementeler

Bloementelers hoeven niet langer seizoensarbeiders in te huren voor het plukken, sorteren en verpakken van bloemen. Een nieuwe machine neemt deze klussen letterlijk en figuurlijk uit handen. "Nee, we gaan de Nederlandse parttimer hiermee niet treffen. We zorgen er juist voor dat het werk dat er nog in de tuinbouw is, behouden blijft."

Roland Kroese van de firma Bercomex, die de machine ontwierp, weet het zeker. "Het is voor veel tuinders elke keer weer een enorme zoektocht naar goed personeel. Nederlanders willen al lang niet meer aan de lopende band staan om bloemen te sorteren. Polen willen het nog wel doen, maar dat wordt ook minder", zo vertelt hij naar aanleiding van de bevindingen van telers.

"Daarnaast zorgt de machine ervoor dat Nederland beter kan concurreren met lagelonenlanden in Afrika en Zuid-Amerika, waar ook nog eens veel zon is." Om de concurrentie toch aan te kunnen gaan met bloemen uit bijvoorbeeld Kenia hebben Nederlandse bloementelers ingezet op schaalvergroting. "Niet iedereen heeft dat volgehouden. Kijk maar eens naar het aantal faillissementen."

Lees meer »

Permalink 01:40:10, 10385 hits, CategoriŽn: Nu

03-08-10

Onderzoekers ontwikkelen verbeterd accumateriaal

Amerikaanse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze een verbeterd elektrodemateriaal voor accu's denken te kunnen maken. De techniek zou onder meer kunnen leiden tot betere accu's voor elektrische auto's.

De onderzoekers hebben een elektrode voor accu's gemaakt van lithiummangaanfosfaat. Dat materiaal is normaal gesproken ongeschikt als elektrode, omdat het nauwelijks geleidt. In een omgeving met paraffinewas en oliezuur vormt het lithiummangaanfosfaat echter nano-plaatjes: zeer dunne, platte deeltjes op nanoschaal die toegankelijk zijn voor elektronen en ionen. Dankzij die eigenschap kan een elektrode die uit nanoplaatjes lithiummangaanfosfaat is opgebouwd heel goed energie opslaan.

Volgens metingen die de onderzoekers van het Pacific Northwest National Laboratory in Washington deden, zijn de elektrodes bijzonder effectief. Zij maten een tien procent hogere energiecapaciteit dan het theoretisch maximum van het commercieel toegepaste elektrodemateriaal lithiumijzerfosfaat. Die elektrodes worden vooral in gereedschap en accu's voor elektrische auto's gebruikt. Volgens de onderzoekers kan de werkwijze worden toegepast op andere materialen die normaliter niet geschikt zijn als elektrodemateriaal.

Lees meer »

Permalink 23:45:59, 3549 hits, CategoriŽn: Nu

27-07-10

Electriciteit opwekken uit rook

Wetenschappers van onder meer de TU Delft, onderzoeksinstituut TNO en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) hebben een installatie ontwikkeld die uitlaatgassen gebruikt om stroom op te wekken.

De nieuwe installatie, ter grootte van een kleine zeecontainer, zet de restwarmte uit uitlaatgassen van generatoren in bijvoorbeeld broeikassen en zwembaden, om in elektriciteit. Eén apparaat kan genoeg stroom produceren voor driehonderd huishoudens.

De energiecentrale draait geheel op warmte uit uitlaatgassen die anders zo in de atmosfeer zouden verdwijnen en verbruikt geen andere brandstoffen. Met behulp van die warmte wordt water omgezet in stoom, die vervolgens een turbine aandrijft die elektriciteit produceert.

Lees meer »

Permalink 21:42:45, 1466 hits, CategoriŽn: Nu

30-06-10

Boor in grond voor aardwarmte in Den Haag

Aardwarmte Den Haag, een gezamenlijke onderneming van woningcorporaties, energiebedrijven en gemeente, heeft een begin gemaakt met het opzetten van een enorme boorinstallatie in de stad. Dit moet mogelijk maken dat in de toekomst vierduizend woningen en 20.000 vierkante meter bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest milieuvriendelijk verwarmd worden.

De boor moet twee keer twee kilometer de grond in. Er is één schacht nodig om warm water op te pompen voor het verwarmen van gebouwen, één om het afgekoelde water terug te voeren.

Aardwarmte Den Haag is opgericht door de gemeente Den Haag, energiebedrijven E.ON en Eneco en de woningcorporaties Staedion, Vestia en Den Haag Wonen. Volgens Aardwarmte Den Haag is de residentie de eerste stad waar op zo'n grote schaal aardwarmte wordt toegepast.

Permalink 15:35:48, 1586 hits, CategoriŽn: Nu

28-06-10

Amerikaan maakt eigen kernreactor

Overdag is Mark Suppes uit New York een webontwikkelaar voor Gucci, maar ’s nachts bouwt hij zijn eigen kernreactor. Hij en 37 anderen zijn lid van Fusor.net, een online gemeenschap met als doel zelf thuis fusie te bewerkstelligen. Moeten de buren van Suppes oppassen? Nee, wat Suppes doet is legaal.

De beste man werkt niet met gevaarlijke materialen als uranium en plutonium, maar met deuteriumgas. Deuterium lijkt erg op waterstof. “Ik denk dat deze technologie onze energieproblemen kan oplossen”, zegt Suppes tegen BBC. “Daarom begon ik met het bouwen van een kernreactor.”

Lees meer »

Permalink 07:35:28, 1377 hits, CategoriŽn: Nu

08-06-10

Apple toont nieuwe iphone

'Dunste smartfone ooit' volgens Steve Jobs. De voorman van Steve Jobs toonde het nieuwste model iphone4 in San Francisco aan het publiek.

Eerder uitgelekte foto's hadden al een paar details verraden maar er bleven nog genoeg verassingen over. De nieuwe iphone4 is ten opzichte van de oudere modellen flink onder handen genomen. Zo maakt een nieuwe 5 megapixel camera maakt het opnemen van HD video mogelijk en is met 9,3mm volgens Jobs de dunste smartfone ter wereld.

Nederland zal tot eind juli moeten wachten, in Amerika gaat het instapmodel $199,= kosten. Prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend.

Permalink 11:40:12, 1961 hits, CategoriŽn: Nu

28-02-10

Schone energie met zand

Bloom Energy, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in nieuwe technologieën, heeft een brandstofcel voorgesteld dat zand omzet in schone energie.

Door het gebruik van zand produceert de brandstofcel schone energie aan een schappelijke prijs.

Een brandstofcel is een elektrochemisch apparaat dat gebruikt wordt om energie opgeslagen in brandstof, zoals zuurstof en waterstof, direct om te zetten in elektrische energie.

Lees meer »

Permalink 23:46:49, 13467 hits, CategoriŽn: Nu

27-02-10

3D komt eraan, met mate

Televisiefabrikanten brengen de komende maanden hun eerste tv's op de markt die beelden in 3D kunnen weergeven. Er is heilig geloof in de kracht van de technologie, maar de consument pikt het naar verwachting langzaam op.

Samsung heeft half maart in Nederland de primeur met een 3D-tv. Marketingmanager Raymond Mesterom spreekt van „de belangrijkste vernieuwing sinds de introductie van kleurentelevisie”. Samsung pakt het groots aan: met reclamecampagnes en displays die in winkels de technologie aan consumenten laten zien.

De tv-markt kan een nieuwe impuls gebruiken. Vorig jaar steeg de verkoop van televisies nog wel, maar niet meer zo hard als in 2008. Bovendien werden consumenten prijsbewuster. 3D-televisie overtuigt kopers misschien om toch voor een duurder exemplaar te gaan. Een 3D-exemplaar (ook geschikt voor gewoon tv-kijken) kost al gauw 1700 euro, terwijl de gemiddelde verkoopprijs van een tv vorig jaar ruim 650 euro bedroeg.

Lees meer »

Permalink 19:46:32, 2035 hits, CategoriŽn: Nu

17-02-10

Geheugenkaartjes lezen met de iPhone

De iPhone is één van de weinige smartphones waarin geen geheugenkaartjes passen. Daar komt met de ZoomIt nu verandering in. Met de accessoire kan de telefoon SD-kaartjes lezen.

ZoomIt is een kleine kaartlezer die onderin de iPhone (of iPod Touch) geprikt kan worden, waarna het met een speciale applicatie de inhoud van het kaartje uit kan lezen. De app ondersteunt ondermeer foto's, muziek en verschillende soorten documenten zoals Word- en PowerPoint-bestanden.

Ook is het mogelijk om deze bestanden meteen te mailen naar anderen, of ze - mits het ondersteund wordt - via sites als Facebook en Flickr te publiceren. Bestanden kunnen ook direct op de iPhone of iPod overgezet worden.

De ZoomIt is vanaf april verkrijgbaar en kost 59,95 dollar.

Tags: techniek

Permalink 21:43:25, 1834 hits, CategoriŽn: Nu

15-02-10

Google werkt aan live-vertaling telefoongesprek

Google werkt aan software die het mogelijk moet maken dat telefoongesprekken vrijwel direct automatisch worden vertaald, zodat je een gesprek kunt voeren met iemand die een andere taal spreekt.

De techniek bouwt voort op bestaande stemherkennings- en vertaalsoftware van de zoekgigant. Google wil de nieuwe dienst al binnen enkele jaren beschikbaar maken.

Google’s vertaaldienst wordt al langer gebruikt om teksten op websites in 52 talen te vertalen. De spraakherkenningssoftware stelt gebruikers van mobiele telefoons in staat om zoekopdrachten in te spreken in plaats van ze te typen.Door de twee technieken te combineren wil Google het mogelijk maken dat live-telefoongesprekken direct vertaald worden.

Lees meer »

Permalink 23:43:15, 2343 hits, CategoriŽn: Nu

04-02-10

Nokia patenteert flexibele telefoon

Mobiele telefoongigant Nokia heeft een patent ingediend voor een flexibel mobiel apparaat dat reageert op de manier waarop het gebogen wordt.

Zo zou je volgens het patent bijvoorbeeld zoekopdrachten op internet kunnen uitvoeren door de mobiel in verschillende vormen te buigen. Wanneer je het apparaat oprolt, zodat het op een bierblikje lijkt, gaat het bijvoorbeeld op zoek naar het dichtstbijzijnde café. Wanneer je het in de vorm van een kom buigt, vind je restaurants. En een dak of tent-vorm geeft je resultaten van hotels, meldt technologiegeruchtensite GoRumors.

Lees meer »

Permalink 23:43:51, 6344 hits, CategoriŽn: Nu

01-02-10

'Tabaksplant als zonnepaneel'

Een tabaksplant die zonnecellen aanmaakt. Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Berkeley hebben (lokale tijd) bekendgemaakt, dat dit mogelijk is door een genetisch gemanipuleerd virus in de plant aan te brengen.

Ook een genetisch gemanipuleerde E. colibacterie zou zonnecellen kunnen aanmaken.

Met de 'natuurlijke zonnepanelen' zou op een goedkope, milieuvriendelijke manier zonne-energie opgewekt kunnen worden.

Het zal nog jaren duren voordat consumenten van deze techniek gebruik kunnen maken, omdat er nog veel onderzoek nodig is, aldus een artikel in het vakblad de ACS Nano Letters.

Tags: techniek

Permalink 21:43:01, 1071 hits, CategoriŽn: Nu

22-01-10

Lasertechnologie verlaagt energieverbruik tv's met 75 procent

De Amerikaanse startup Prysm heeft een nieuwe beeldschermtechnologie ontwikkeld waarbij lasers worden gebruikt. De Laser Phosphor Display-technologie zou niet alleen energiezuinig zijn, maar ook zeer grote schermen mogelijk maken.

De lpd-technologie maakt gebruik van laserdiodes die hun laserstralen via ronddraaiende 'scanning mirrors' horizontaal op een oppervlak met verticale fosforbanen laten vallen. Door het aanschijnen met het laserlicht lichten de fosforbanen op. Het principe van de technologie lijkt op het aloude principe van een crt-scherm, maar dit keer laten niet elektronenbundels het fosfor oplichten, maar doet de laser dat.

Volgens Prysm gebruikt de lpd-technologie slechts een kwart van de energie van huidige schermtechnologieën en kunnen lpd-schermen zeer groot en in allerlei vormen geproduceerd worden. Schermen volgens deze technologie zouden een zeer brede kijkhoek hebben, vergelijkbaar met die van de huidige plasma-schermen of oleds, en verder zouden ze veel meer kleuren kunnen weergeven. Bovendien is de technologie volgens Prysm geschikt voor 3d-weergave, is een snelle beeldverversing mogelijk en is een diep zwart te bereiken door het uitzetten van de laser bij donkere pixels in het weer te geven beeld.

Lees meer »

Tags: techniek

Permalink 23:54:18, 2564 hits, CategoriŽn: Nu

15-01-10

Amerikaans bedrijf bouwt 3d-camcorder

Het Amerikaanse bedrijf DXG heeft een pocketcamcorder met twee lenzen getoond waarmee met relatief lage resolutie 3d-opnames kunnen worden gemaakt. De camcorderfabrikant verwacht dat het nog naamloze apparaat vanaf juni te koop is.

De 3d-pocketcamcorder van DXG kan video in vga-resolutie opnemen; de beelden worden in het mjpeg-formaat opgeslagen. De video kan in 3d op een 3"-lcd getoond worden. De 'pistol grip'-camcorder is vanaf juni verkrijgbaar en gaat dan ongeveer 400 dollar kosten. Voor dat bedrag krijgt de gebruiker ook een 7"-3d-videoviewer.

Fujifilm biedt op het gebied van fotografie ook een compleet 3d-systeem aan, inclusief een klein 3d-scherm, en die 3d-compactcamera kan eveneens 3d-video opnemen. Bij de Fujifilm Real 3D W1-camera staan de lenzen echter verder uit elkaar dan bij de 3d-pocketcamcorder van DXG. Ook maakt Fujifilm gebruik van grotere beeldsensors dan de kleine cameramodules van het DXG-toestel, die normaal gesproken in mobieltjes zijn terug te vinden.

Permalink 15:54:46, 1801 hits, CategoriŽn: Nu

19-12-09

Specificatie voor 3d-blu-ray is klaar

De Blu-ray Disc Associocation heeft bevestigd dat de specificatie voor het plaatsen van 3d-content op blu-ray-discs is afgerond. Een aantal bestaande blu-ray-spelers zou met een upgrade het nieuwe formaat moeten kunnen afspelen.

Blu-ray logoDe nieuwe standaard, die nog geen officiële naam heeft, zal op korte termijn gepubliceerd worden, schrijft The Inquirer. De Blu-ray Disc Associocation stelt dat de specificaties van het 3d-formaat spoedig openbaar zullen worden, zodat fabrikanten en contentproducenten de standaard kunnen implementeren.

De 3d-standaard voor het blu-ray-platform is gebaseerd op de multiview video coding-codec, een extensie op de h.264 avc-codec die gebruikt wordt voor 2d-materiaal op blu-ray-titels. Mpeg4-mvc codeert afzonderlijke beelden tot en met 1080p-resoluties voor het linker- en rechteroog. Het nieuwe formaat kan ook de navigatiemenu's en ondertiteling in 3d opslaan. Ten opzichte van normale 2d-streams zou het mvc-formaat 50 procent meer ruimte vergen dan het bestaande blu-ray-formaat.

Lees meer »

Permalink 11:52:02, 1439 hits, CategoriŽn: Nu

18-12-09

Broadcom-chip maakt 1080p-video-opname op mobieltjes mogelijk

Broadcom heeft een chip gepresenteerd die het opnemen van filmpjes in 1080p-kwaliteit en foto's met een resolutie van twintig megapixels met mobieltjes mogelijk maakt. De chip maakt het ook mogelijk games in hd-kwaliteit te spelen.

Mobiele telefoon met cameraMobieltjes met de nieuwe BCM2763 moeten in 2011 op de markt komen, meldt Broadcom. De nieuwe chip kan graphics tonen met een maximale oppervlakte van een gigapixel, waardoor op telefoons gamen met hd-kwaliteit mogelijk wordt. Dat is vooral handig in combinatie met hdmi-output, want de maximale beeldschermresolutie van de in Nederland verkrijgbare telefoons is momenteel 854x480 pixels.

Lees meer »

Tags: techniek

Permalink 17:52:30, 1317 hits, CategoriŽn: Nu

20-11-09

Computer slimmer dan kat

Computerfabrikant IBM heeft een supercomputer ontwikkeld die slimmer is dan een kat. Het apparaat kan de werking van de hersenen simuleren.

De simulator maakt gebruik van de Dawn Blue Gene /P-supercomputer. Deze bevat 147.456 processoren en 144 terabyte aan geheugen. Hiermee worden de activiteit van 1,167 miljard neuronen en 8,87 biljoen synapsen gesimuleerd. Ter vergelijking: dat is gelijk aan slechts 4,5 procent van het menselijke brein. Het is echter wel meer dan de hersenen van een kat aan kunnen.

Het probleem bij de simulatie is echter dat de wetenschappers die het model gebouwd hebben, niet precies snappen hoe het geheel werkt. Door het brein van een zoogdier na te maken is het ze gelukt om ook de functies van de hersenen te simuleren, maar hoe deze functies precies in hun werk gaan, blijft onduidelijk.

Lees meer »

Permalink 13:39:31, 1443 hits, CategoriŽn: Nu

21-09-09

Vraag naar digitale tv en hdtv's houdt aan

Het aantal aansluitingen op digitale tv is in het tweede kwartaal gegroeid met bijna 270.000 huishoudens. In totaal beschikt nu ongeveer zestig procent van de huishoudens over een digitale tv-aansluiting. Ook de verkoop van hdtv's steeg.

De cijfers zijn afkomstig uit de laatste kwartaalmonitor van de Expertgroep Digitale TV, een industrieplatform voor de mediasector dat zich onder meer inzet voor het versnellen van de adoptie van digitale televisie in Nederland. Volgens het verslag steeg het aantal abonnees van digitale televisie het afgelopen kwartaal met 6,6 procent naar ongeveer 4,3 miljoen aansluitingen. De groei deed zich voor bij alle aanbieders met Ziggo als grootste uitschieter, afgaande op de grafiek van onderzoeksbureau GfK in het rapport. De penetratiegraad van digitale tv bedraagt nu zestig procent, tegenover 21 procent twee jaar geleden.

Lees meer »

Permalink 12:50:57, 1917 hits, CategoriŽn: Nu
Nokia ontwikkelt trilbraille

Telefoonproducent Nokia heeft een speciale applicatie ontwikkeld waarmee blinden en slechtzienden sms'jes in braille kunnen lezen.

De software pakt elke letter apart en laat de telefoon even vaak trillen als dat er puntjes in de brailleletter zitten. Op deze manier wordt de hele sms letter voor letter aan de gebruiker voorgelegd.

De app is het resultaat van onderzoek door Nokia Research, de universiteit van Tampere en de Finse federatie voor blinden en slechtzienden. De software werkt met Nokia-telefoons die de vijfde editie van S60 als besturingssysteem hebben.

Permalink 01:50:47, 1356 hits, CategoriŽn: Nu

08-09-09

Nieuwe tv-kijken nog ver weg

Slechte verkoopcijfers of niet, de show must go on; ook tijdens de IFA-elektronicabeurs in Berlijn. Het publiek moet de nieuwe dvd-standaard Blu-ray nog omarmen, maar met internettelevisie en 3D staat het nieuwe televisiekijken al weer voor de deur. Hoe huiskamerproof zijn de vergezichten?

In de Sony-stand krijgt de consument het gevoel alsof die een andere planeet betreedt. Over een zwart plastic 'grasveld' wordt hij naar het nieuwe millennium geleid. Twee grote kolossen tonen de vier categorieën waarin het Japanse elektronicaconcern 3D-tv laat zien (sport, entertainment, gaming en animatie). „Vanaf volgend jaar willen we 3D-tv op de markt brengen waar je met een zogeheten actieve bril naar moet kijken”, zegt woordvoerder Hans den Heijer.

Lees meer »

Permalink 11:44:25, 1664 hits, CategoriŽn: Nu

31-08-09

Bezitters iPhone geven jaarlijks meer dan miljard euro uit in App Store

In totaal zouden iPhone-gebruikers jaarlijks meer dan een miljard euro uitgeven in de online softwarewinkel App Store. Dat kan uitgerekend worden aan de hand van schattingen van het advertentiebedrijf AdMob.

Gebruikers van de iPod Touch zouden jaarlijks nog eens 600 miljoen euro spenderen in de downloadwinkel van Apple. De cijfers zijn afkomstig van GigaOM, dat zich op zijn beurt baseert op schattingen van AdMob en deze heeft geëxtrapoleerd naar jaarcijfers. Aangezien Apple dertig procent van de omzet van App Store krijgt, zouden de jaarlijkse inkomsten van Apple, gebaseerd op het totaal van 1,6 miljard euro, ongeveer een half miljard euro bedragen.

Lees meer »

Permalink 14:17:13, 1123 hits, CategoriŽn: Nu

27-08-09

Doorbraak blu-ray in pc's blijft uit

erwijl de markt voor losstaande blu-ray-spelers flink groeit, blijft de inbouw van blu-ray-drives in pc's achter. Verwacht wordt dat in 2013 nog slechts 16,3 procent van de dan geleverde desktop-pc's en notebooks met een blu-ray-drive is uitgerust.

De cijfers zijn afkomstig uit een rapport van onderzoeksbureau iSupply over de huidige en verwachte marktpenetratie van blu-ray voor inbouw in desktop-pc's en notebooks. Volgens Michael Yang, analist bij iSupply en de opsteller van het rapport, zijn er drie redenen waarom de overstap van dvd naar blu-ray als primaire optische drive zo traag verloopt.

Lees meer »

Tags: techniek

Permalink 17:48:02, 1292 hits, CategoriŽn: Nu

26-08-09

Trage magneten helpen ultrasnelle data-opslag

Onderzoekers van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Stichting FOM zijn er in samenwerking met Russische en Oekraïense collega’s achter gekomen dat de magnetisatie, het tot stand komen van een noord- en zuidpool, van bepaalde magneten inertie - oftewel traagheid - laat zien. De magnetisatie gedraagt zich alsof die massa heeft. Dit heeft de Radboud Universiteit Nijmegen 24 augustus bekendgemaakt.

Deze zogenaamde antiferromagneten kunnen veel sneller omgepoold worden door hun inertie. Met behulp van deze ontdekking kan een geheel nieuw scenario van magnetische data-opslag worden gerealiseerd: door middel van inertie kan een harde schijf met magnetische pulsen werken die 10.000 keer korter zijn dan tot nu toe realiseerbaar was.

Lees meer »

Permalink 22:48:19, 1235 hits, CategoriŽn: Nu

18-08-09

Onderzoekers ontwikkelen 'vloeibare' oled

Japanse onderzoekers hebben een manier gevonden om oleds flexibeler en betrouwbaarder te maken. In plaats van een vaste film als halfgeleiderlaag maakten de onderzoekers gebruik van een vloeibaar materiaal.

De onderzoekers Denghui Xu en Chihaya Adachi van de Center for Future Chemistry bij de Kyushu University maakten voor de vloeibare halfgeleiderlaag gebruik van ethylhexil carbazol, afgekort EHCz. Voor deze stof werd gekozen vanwege zijn hoge mobiliteit van elektronengaten en zijn goede elektrische geleiding.

Lees meer »

Permalink 20:06:46, 1219 hits, CategoriŽn: Nu

02-08-09

Wachttijd iPhone loopt op naar twee maanden

Mensen die smachten naar de nieuwste iPhone moeten over engelengeduld beschikken. De wachttijd voor de Apple-telefoon met videocamera en kompas kan oplopen tot ongeveer acht weken, zo waarschuwt telecomaanbieder T-Mobile.

Apple introduceerde zijn iPhone 3GS vorige maand. In enkele dagen waren al een miljoen stuks verkocht.

T-Mobile wil niet zeggen hoeveel er al in Nederland in omloop zijn. In de eerste week van de voorverkoop werden in ieder geval 10.000 exemplaren besteld, aldus de exclusieve aanbieder van de telefoon op de Nederlandse markt.

Lees meer »

Tags: techniek

Permalink 11:24:30, 913 hits, CategoriŽn: Nu

29-07-09

Uniek vacuümbuiscollectoren systeem verwarmt zwembad

De gemeente Westerveld verwarmt sinds juni van dit jaar het Bosbad Vledder via zonnecollectoren en heeft daarmee geïnvesteerd in duurzame energie. Hiervoor zijn zogenaamde vacuümbuiscollectoren geïnstalleerd die werken volgens het principe van warmtepijpen. Deze manier van energiezuinig verwarmen is nieuw. Het Bosbad in Vledder is dan ook het eerste openbare zwembad in Nederland dat via deze vacuümbuiscollectoren wordt verwarmd.

De glazen vacuümbuizen zijn op een zodanige onderlinge afstand geplaatst, dat ze elkaar nauwelijks overschaduwen en optimaal profiteren van de ingestraalde zonnewarmte. Op een beperkt oppervlak wordt daardoor een enorme capaciteit aan zonneboilerwarmte opgewekt. De geïnstalleerde zonnecollectoren zullen circa 60% van de energiebehoefte kunnen dekken. Dit levert, naast een besparing op energiekosten, bovendien een vermindering van de CO2-uitstoot van 29.000 kg op jaarbasis op.

Lees meer »

Permalink 11:24:06, 1403 hits, CategoriŽn: Nu

27-07-09

Nieuwe techniek maakt flitslamp achterhaald

De flits bij het nemen van een foto wordt niet alleen gehaat door mensen die op een foto komen, ook veel fotografen zijn er niet blij mee. Onderzoekers van de universiteit van New York hebben nu echter een onzichtbare flitsmanier uitgevonden.

De techniek werkt met behulp van ultra-violet en infrarood licht. De onderzoekers hebben een speciale fotosensor ontwikkeld die deze twee types licht kunnen opvangen. Door dus te flitsen met een lamp die deze - niet door het menselijk oog te ziene - lichtvarianten, kan de sensor een goed plaatje opvangen.

Lees meer »

Tags: techniek

Permalink 07:24:41, 1361 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Augustus 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (967,063)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (664,719)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (409,515)
 • Redacteur gezocht! (179,929)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (157,516)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,505)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,828)
 • Langste huwelijk ter wereld (139,502)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,521)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (115,875)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (113,649)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,671)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '1977552',
FROM_UNIXTIME(1566788002), '/index.php/techniek:', 'direct', '', NULL, 1, '3.227.233.6', 625 )