Tag: "economie"
Waarde LinkedIn is verdubbeld na beursgang
Het bedrijf achter de sociale-netwerksite LinkedIn heeft een succesvolle beursgang achter de rug. De waarde van de onderneming is met 109 procent gestegen. Volgens critici is de stijging dermate hoog dat een bubbel op de loer ligt.
Bij de beursgang werden de aandelen van LinkedIn aangeboden voor 45 dollar, maar die prijs steeg al snel. Op het hoogtepunt werden de aandelen voor 122 dollar verhandeld, 173 procent boven de startprijs. Met die prijzen was LinkedIn binnen enkele uren vier keer zoveel waard als aan het begin van deze week, toen de waarde van de aandelen op 32 tot 35 dollar werd geschat, schrijft de Financial Times. Op het toppunt van de handel zou LinkedIn 11,6 miljard dollar waard zijn.
Aan het einde van de dag daalde de prijzen van de aandelen tot 94 dollar, waarmee het bedrijf 8,9 miljard dollar waard zou zijn. De stijging van 109 procent is de grootste voor een Amerikaans bedrijf sinds 2006. De beursgang wordt als een opmaat gezien voor die van het veel grotere Facebook.
Starters verdienen het meest in farmasector
Hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt krijgen de hoogste salarissen in de farmaceutische en chemische sector. Academici verdienen daar gemiddeld ruim 38.000 euro bruto per jaar, hbo’ers 32.500 euro.
Dat is de uitkomst van een onderzoek dat werkgeversvereniging AWVN naar buiten bracht.
In de sector ’overige zakelijke dienstverlening’, waaronder bijvoorbeeld internet- en detailhandelsbedrijven vallen, liggen de starterslonen het laagst. Een beginnende academicus krijgt daar een gemiddeld jaarloon van bijna 32.000 euro, voor een hbo’er ligt dat bedrag op krap 30.000 euro.
Begin 2011 begonnen veel academici en hbo’ers met een salaris rond of boven het modale Nederlandse inkomen van ongeveer 33.000 euro per jaar, aldus AWVN. Aan het onderzoek deden 62 ondernemingen mee, waarvan het gros meer dan vijfhonderd medewerkers heeft.
Wat doen hedgefondsen eigenlijk?
Hoe werken hedgefondsen? Aanleiding hiervoor is het feit dat hedgefondsen er de afgelopen week van beschuldigd zijn de AEX te manipuleren, omdat die maar niet door het schijnbaar belangrijke niveau van rond de 340/343 punten wil gaan.
Op het internet is binnen een paar muisklikken alles te vinden wat een mens zou willen weten, maar zoals we allemaal weten staat daar naast een hoop wetenschappelijke artikelen en onderzoeken ook veel onzin. Daarom is het zaak de betrouwbare bronnen uit de kletspraat te ziften. Hoewel onderstaande spoedcursus verre van wetenschappelijk is, wil ik op deze manier toch mijn bijdrage leveren aan de verheffing van de mensheid.
Ik begin met de vraag die vrijwel altijd als eerste gesteld wordt: wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een hedgefonds? Welnu, een beleggingsfonds mag alleen kopen (long gaan) en een hedgefonds kan ook anticiperen op een daling van de koersen (short gaan). Om als hedgefonds opgenomen te worden in de Hollandse Hedge Fund Index en de daarop gebaseerde tracker, is dan ook een van de voorwaarden dat er zowel long- als shortposities moeten kunnen worden ingenomen.
UWV hielp 'boven verwachting veel' mensen
De economische crisis heeft in 2009 bij uitkeringsinstantie UWV tot enorme drukte geleid. Er meldden zich ruim 676.000 werkzoekenden, bijna 200.000 meer dan in 2008. UWV hielp ruim een kwart miljoen mensen aan het werk.
Bestuursvoorzitter Joop Linthorst toonde zich bij de presentatie van het jaarverslag niet ontevreden. ,,We hebben boven verwachting veel mensen naar werk weten te begeleiden.'' Van deze groep hadden bijna 200.000 mensen recht op een werkloosheidsuitkering. Ook hielp het UWV elfduizend mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en 13.000 mensen die nog aan het werk waren maar met werkloosheid werden bedreigd. Door de steeds intensievere samenwerking met gemeenten kon het UWV 24.000 bijstandsgerechtigden en 9400 mensen zonder recht op een uitkering naar een nieuwe baan bemiddelen.
Begrotingstekort valt hoger uit
Het nationale begrotingstekort over 2009 valt hoger uit dan eind vorig jaar werd verwacht. Het tekort komt uit op 5,3 procent, waar in november nog gerekend werd op 5,1 procent. Op Prinsjesdag werd nog uitgegaan van een tekort van 4,8 procent.
Dat blijkt uit de Voorlopige Rekening die de afgetreden minister van Financiën Wouter Bos naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De verslechtering van 0,2 procentpunt ten opzichte van november komt door tegenvallers bij de belasting- en premie-inkomsten en bij de zorguitgaven. Ook is het saldo negatief beïnvloed doordat het Centraal Bureau voor de Statistiek een deel van de steun aan ABN Amro in 2009 meerekent bij het tekort.