goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Topballet in warenhuisOpnames Ushi-film komend voorjaar van start »
Advertentie

15-09-11

Voors en tegens gecontroleerde wanbetaling

De Griekse schuldenlast lijkt ondanks alle bezuinigingen en noodkredieten nog altijd onhoudbaar. Veel economen pleiten daarom voor een gecontroleerde vorm van wanbetaling om de Grieken uit de problemen te helpen. Een overzicht van de gevolgen van deze oplossing:

Hoe ziet zo'n gecontroleerde wanbetaling eruit?

De situatie ontstaat als de Grieken aankondigen een deel van hun schulden niet te betalen, of als de eurolanden gezamenlijk besluiten dat ze een deel van schulden mogen wegstrepen. Investeerders lijden dan verliezen op hun Griekse obligaties.

Wat zijn de gevolgen van wanbetaling?

De Europese bankensector krijgt ongetwijfeld rake klappen. Dat geldt niet alleen voor de banken met veel Griekse obligaties; door de onderlinge afhankelijkheid in de financiële sector raken de problemen uiteindelijk iedereen. Er is een grote kans dat Griekse banken failliet zouden gaan. Dat zou betekenen dat de banken een tijdlang hun deuren moeten sluiten, totdat de Griekse overheid met Europese steun orde op zaken heeft gesteld. Griekse burgers en bedrijven hebben dan geen toegang tot hun banktegoeden.

Follow up:

Wat zijn de voordelen?

De Grieken zien hun schuldenlast dalen en houden daardoor meer geld over voor het herstel van de economie. Voor Europa neemt in het gunstigste geval de onzekerheid op de financiële markten af. Daarnaast vergroot het de kans voor de eurolanden dat zij het geld dat ze aan Griekenland hebben geleend, wel terugkrijgen.

Wat zijn de nadelen?

De problemen in de financiële sector kunnen overheden dwingen om hun banken opnieuw te ondersteunen. De belangrijkste vrees is echter dat het wantrouwen tegen andere probleemlanden zal toenemen, waardoor hun situatie ook onhoudbaar wordt. Vooral in het geval van Italië en Spanje zou dat de eurozone voor grote problemen stellen. Het toestaan van wanbetaling betekent ook niet dat Griekenland verder zonder Europese steun kan.

Moet Griekenland bij wanbetaling uit de eurozone?

Een gecontroleerd scenario gaat er waarschijnlijk niet van uit dat de Grieken de euro vaarwel zeggen. De terugkeer naar de drachme zou de kans namelijk veel groter maken dat Griekenland ook de leningen van de andere eurolanden niet meer kan terugbetalen. Om binnen de euro te blijven moet de Griekse overheid echter ook na schuldhulp harde maatregelen nemen, om de economie weer concurrerend te maken. Zo moeten de inkomens fors worden verlaagd en moeten de inkomsten uit belastingen aanzienlijk worden opgevoerd.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 22:41:37, 5876 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (925,276)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,357)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,207)
 • Redacteur gezocht! (166,214)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,263)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,040)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,535)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,409)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,193)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,396)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,652)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '422647',
FROM_UNIXTIME(1558688599), '/index.php/2011/09/15/voors-en-tegens-gecontroleerde-wanbetali', 'direct', '', NULL, 1, '54.167.47.248', 675 )