Plattelandsjongeren komen eerder terecht in geweldssituaties dan jongeren die in de stad wonen. Niet alleen hun grotere alcoholconsumptie leidt tot een grotere kans dat zij geweld gebruiken, maar ook dezelfde hoeveelheid alcohol geeft bij hen een grotere kans op gewelddadig gedrag.'
Dat zegt Don Weenink, verbonden aan de vakgroep rurale sociologie van de Universiteit Wageningen in Spits. Weeninks onderzoek onder 5.062 jongeren tussen de 14 en 22 jaar oud, 'Geweld en de alcoholcultuur van plattelandsjongeren', is gepubliceerd.
Weenink onderschrijft de eerder getrokken conclusie dat bier drinken een kernelement is van de cultuur van Nederlandse plattelandsjongens. 'Die drinken voornamelijk in het weekend, in de dorpskroeg of in zelf getimmerde zuipketen.'
Follow up:
De overkoepelende vereniging Plattelandsjongeren.nl vindt dat het ophogen van de alcoholgrens van 16 naar 18 jaar een averechts effect heeft op het alcoholgebruik onder jongeren, zo schreef de organisatie begin dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer. Over die alcoholgrens was vaker discussie, onder meer in het parlement. Jongeren kunnen nu vanaf 16 jaar bier kopen, maar sterke drank is pas vanaf 18 jaar legaal te koop.
Onderzoeker Weenink refereert aan de rellen in Urk in de Koninginnenacht en het daaropvolgende weekeinde, toen jongeren zich na het drinken tegen de politie keerden.