goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Aanrijding zorgt voor ravage op A2 bij AbcoudeDeurwaarder gaat minder snel tot actie over »
Advertentie

19-07-11

Duitsland op ramkoers met ECB over Griekenland

Hoe gaan banken meebetalen aan de redding van Griekenland? En moeten ze dat überhaupt wel doen? Die vragen liggen opnieuw op tafel in Brussel, in de zoveelste week van de waarheid voor de euro.

De ontknoping van die week volgt pas donderdag, maar nu al wordt de spanning flink opgevoerd. De Duitse bondskanselier Merkel zei voor het eerst publiekelijk dat banken mee moeten gaan betalen aan een nieuwe Griekse redding. Dat is ook al maanden de inzet van Nederland.
ECB oneens

Maar de uitspraak van Merkel was tegen het zere been van Jean-Claude Trichet, directeur van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij reageerde al in de German Financial Times.

Follow up:

Wat Trichet betreft betalen de banken niet mee aan de redding van Griekenland. Gebeurt dat toch, dan weigert Trichet nog langer Grieks staatspapier te accepteren als onderpand voor leningen bij de ECB.

Dat laatste is een belangrijk dreigement van Trichet. Griekse banken krijgen geld van de ECB, op voorwaarde dat ze staatspapier als onderpand geven. Als dat staatspapier niet meer geaccepteerd wordt, kunnen de banken geen geld meer lenen en vallen ze mogelijk om. De gevolgen voor de hele Europese bankensector kunnen dan enorm zijn.

Toch lijken Europese regeringen zich nog weinig aan te trekken van Trichets dreigement. Ze overleggen achter de schermen druk over een manier om banken toch mee te laten betalen. Een mogelijkheid is dat Brussel enorm veel Grieks staatspapier opkoopt bij de banken, maar daarvoor minder betaalt dan oorspronkelijk beloofd.

De banken zijn dan van hun Griekse staatspapier af, maar hebben meebetaald door met een lagere prijs akkoord te gaan.

Zo is de grote dag deze week. Dan komen de Europese regeringsleiders bij elkaar in Brussel. Tot die tijd zullen ze voor en achter de schermen met elkaar blijven bakkeleien. Dat geruzie heeft een risico: de financiële markten kijken over de schouders van de politici mee. Onzekerheid over Griekenland kan ook de onzekerheid over Italië en Spanje weer vergroten.

Ook blijft het onrustig op de financiele markten. Europese beursgraadmeters staan zo'n 1 tot 2 procent lager. Vooral banken hebben het zwaar op de beurs. En de rente op staatsobligaties van de zuidelijke Eurolanden stijgt, wat het voor deze landen duurder maakt om geld te lenen.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 11:16:09, 5042 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Oktober 2018 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (853,380)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (646,010)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (388,298)
 • Redacteur gezocht! (156,964)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (154,998)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (152,777)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,108)
 • Langste huwelijk ter wereld (121,759)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (116,951)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,552)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (106,065)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (97,380)
 • More...


Archief


XML Feeds