goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Nederlandse auto eerste bij Deense controleBorg en McEnroe ontwerpen samen boxershorts »
Advertentie

05-07-11

Zingende penis zet geluidsrecord voor waterinsecten

Schotse en Franse wetenschappers hebben een ontdekking gedaan die we je niet willen onthouden: het relatief luidruchtigste dier is het vijverdwergduikertje. Wat dat is, daar komen we zo op, first things first: het geluid komt van een verrassend orgaan: zijn penis(je). En daarom staat het dier ook wel bekend als de Zingende Penis.

Het waterinsect van de soort Micronecta scholtzi kan 'zingen' met een geluidssterkte van 99,2 decibel door met zijn penis tegen zijn onderlichaam te wrijven. Omdat 'ie zo klein is, is hij met deze geluidsproductie het geluidruchtigste dier ter wereld. Het gemiddelde niveau dat het diertje bereikt is 78,9 decibel, vergelijkbaar met het geluid van een passerende goederentrein.

De wetenschappers zeggen dat het een 'lied' is waarmee ze een partner hopen te strikken. De wetenschappers beschreven hun bevindingen in het onderzoek So Small, So Loud, gepubliceerd in het blad PLoS One. Ze namen het geluid op met speciale onderwatermicrofoons. "We waren ontzettend verbaasd, omdat we dachten dat het geluid van een groter beest kwam", zei Dr. James Windmill van de universiteit van Glasgow. Het vijverdwergduikertje komt in heel Europa voor, maar de kans is klein dat je hem ooit hebt gezien: hij is maar 2 mm groot.

Follow up:

Dat we geen last hebben van het geluid komt volgens Windmill doordat het insect onder water leeft. 99 procent van het geluid gaat voor ons verloren, maar toch zijn de liedjes voor mensen hoorbaar. "Het is zelfs zo hard dat iemand die langs een riviertje loopt, de beestjes op de bodem kan horen zingen." De luidruchtigste dieren zijn normaal gesproken ook de grootste. Zo produceert de blauwe vinvis 188 decibel en een olifanten trompettert 117 decibel als 'ie wil.

Het geluid dat het kleine vijverdwergduikertje produceert is dus fenomenaal, menen de biologen. En ze denken dat dat komt door een seksuele selectie die op hol geslagen is: mannetjes moeten concurreren om de aandacht van vrouwtjes en dat doen ze door een lied te zingen. Dat moeten ze zo hard mogelijk doen om de andere te overstemmen. "Dat kan geëvolueerd zijn tot een overdreven geluidsniveau", zegt Dr. Jerome Sueur.

Veel insecten beperken het aantal decibel om roofdieren niet alert te maken op hun aanwezigheid. Maar het onderzoek suggereert dat de vijverdwergduiker dus geen natuurlijke vijanden heeft, en daarom kunnen ze helemaal los gaan. Hóe ze zoveel geluid produceren is overigens nog steeds een mysterie. "Voor toekomstige ultrasonore systemen kan het handig zijn om erachter te komen hoe ze dat doen", zegt Dr. Windmill.

Tags: natuur

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 13:39:15, 8093 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (923,239)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (654,884)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (397,829)
 • Redacteur gezocht! (165,591)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,258)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (154,952)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,519)
 • Langste huwelijk ter wereld (128,952)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,186)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,600)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,095)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,297)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '373177',
FROM_UNIXTIME(1558262006), '/index.php/2011/07/05/zingende-penis-zet-geluidsrecord-voor-wa', 'direct', '', NULL, 1, '3.80.223.123', 675 )