goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Europese internetconsument krijgt veertien dagen bedenktijdCoureur rijdt fan omver »
Advertentie

07-06-11

Weg vrij voor kilometerheffing vrachtwagens

De weg is voor Europese landen vrij om vrachtwagens te belasten voor geluidshinder en luchtvervuiling. Bovendien kunnen landen de tarieven die nu al gelden voor het gebruik van het wegennet, straks gaan variëren, zodat rijden in de spits duurder wordt dan in de daluren.

Met een overgrote meerderheid stemde het Europees Parlement voor de nieuwe richtlijn die dat mogelijk maakt. De ministers van Transport van de EU-landen bereikten al in oktober een zwaarbevochten compromis hierover, dat overigens minder verstrekkend was dan de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU) en het Europarlement voor ogen hadden.

Vervuilende trucks gaan een hogere heffing per kilometer dan milieuvriendelijke wagens betalen. Het verschil in de heffing moet transportbedrijven stimuleren om met zuinigere en stillere wagen te gaan rijden. Het vaste bedrag dat vrachtwagenchauffeurs nu moeten betalen, het Eurovignet, komt te vervallen.

Follow up:

De nieuwe richtlijn stelt onder meer dat de heffing voor een moderne vrachtwagen maximaal 3 eurocent per kilometer op ringwegen rond de steden en 2 eurocent per kilometer op de buitenwegen bedraagt. Voor oude, sterk vervuilende vrachtwagens is dat een stuk meer.

De lidstaten worden overigens niet verplicht de heffingen in te voeren. Ze kunnen daarover zelf beslissen. Landen hebben twee jaar de tijd om de nieuwe richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Welke landen de kilometerheffing zullen gaan veranderen, is nu nog niet bekend.

Verscheidene landen onderzoeken de mogelijkheid van rekeningrijden. België wil vanaf 2013 een kilometerheffing introduceren voor vrachtwagens. Ook wordt gestudeerd op plannen om dan personenwagens, ook buitenlandse, te laten betalen. In veel landen ontbreken nog de voorzieningen, zoals camera’s, om het rekeningrijden direct in te voeren.

Corien Wortmann-Kool, Europarlementariër voor het CDA, vindt het een goede zaak dat ondernemers die investeren in een schonere vloot, worden gespaard. ,,De meest vervuilende vrachtauto?s moeten betalen." Zij roept lidstaten op duidelijkheid te geven over wat ze met de opgehaalde tolgelden doen. Volgens de nieuwe regels moet (een deel van) het geld worden geïnvesteerd in de infrastructuur.

Europarlementariër Bas Eickhout van Groen Links is teleurgesteld dat alleen aan luchtvervuiling en geluidsoverlast een prijskaartje wordt gehangen en bijvoorbeeld niet aan de uitstoot van broeikasgassen.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 23:45:05, 1871 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,081)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,257)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,923)
 • Redacteur gezocht! (184,249)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,180)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML Feeds