goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Schilder overleeft schok van 150.000 voltKomkommertelers in het offensief »
Advertentie

30-05-11

Hygiëne wapen tegen darmbacterie EHEC

Waar komt de EHEC-bacterie vandaan en wat kun je doen om te voorkomen dat je ziek wordt?

De EHEC-bacterie is een variant van de E.coli-bacterie. Deze komt vooral voor in de darmen van koeien en schapen. Ook kan hij bewoner zijn van mensendarmen, meestal in onschuldige vorm. Maar van de EHEC-bacterie kun je ziek worden. Infectie met de EHEC-bacterie leidt in sommige gevallen tot een dikkedarmonsteking, met nierfalen als mogelijke complicatie.

De darmbacterie kan in ons voedsel zitten. Meestal zijn vlees of rauwe melk de bron. Het is ook mogelijk dat de bacterie in groenten zit. In Nederland heeft de Voedsel- en Warenautoriteit de bacterie niet in voedingsmiddelen aangetroffen.

Besmetting kan ook tot stand komen door aanraking met koeien- en schapenmest en door zwemmen in besmet water. Dragers van de EHEC-bacterie zijn besmettelijk. Overdracht van mens op mens kan gebeuren via het toilet.

Follow up:

Mensen die besmet zijn, kunnen buikkrampen in combinatie met milde of hevige diarree krijgen. Vaak gaat het gepaard met braken en misselijkheid. De bacterie kan ook hevige darmbloedingen veroorzaken. Meestal krijgen de patiënten geen koorts. Een duidelijke aanwijzing voor besmetting met de bacterie is dan ook bloed in de ontlasting. De ziekteverschijnselen treden meestal na een dag of drie op en duren twee tot negen dagen.

Belangrijk is het goed verwarmen van voedsel waar de bacterie in kan zitten. Dat betekent onder meer dat vlees grondig moet worden verhit tijdens het braden, stoven en barbecuen. Rauwe melk is uit den boze en ook groenten moeten goed worden gekookt. In Duitsland adviseren de autoriteiten geen (ongekookte) komkommers, tomaten en bladsla te eten.

Was groenten die rauw gegeten worden door en door. Houd rauwe etenswaar gescheiden van voedsel dat al bereid is. Mes en snijplank die zijn gebruikt voor het snijden van rauw vlees, moeten met heet water worden schoongemaakt en goed worden afgedroogd. Was de handen na aanraking met onverhit vlees.

Boeren of anderen die in aanraking komen met koeien- en schapenmest, moeten voorzichtig zijn. Besmetting van mens op mens kan worden voorkomen door strikte hygiëne, in het bijzonder bij toiletbezoek. Dat betekent het reinigen van de wc tot en met de deurknop.

Bij bloed in diarree zal de huisarts bepalen of de ontlasting moet worden onderzocht. Er zijn geen specifieke medicijnen tegen de EHEC-bacterie. Patiënten krijgen het advies om veel te drinken. Vooral zoete en hartige dranken (boullion) zijn goed. Als de ziekte ernstige vormen aanneemt, kan een antibioticakuur worden voorgeschreven.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 19:39:55, 3139 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Augustus 2018 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (835,254)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (643,297)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (384,006)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (154,912)
 • Redacteur gezocht! (154,675)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (152,363)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,059)
 • Langste huwelijk ter wereld (119,490)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (116,879)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,537)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (105,168)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (95,157)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '8132960',
FROM_UNIXTIME(1534719155), '/index.php/2011/05/30/hygiene-wapen-tegen-darmbacterie-ehec', 'direct', '', NULL, 1, '54.225.55.174', 83 )