goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Sony beëindigt verkoop walkman in JapanFlash niet meer voorgeïnstalleerd op Mac »
Advertentie

01-11-10

Wat doen hedgefondsen eigenlijk?

Hoe werken hedgefondsen? Aanleiding hiervoor is het feit dat hedgefondsen er de afgelopen week van beschuldigd zijn de AEX te manipuleren, omdat die maar niet door het schijnbaar belangrijke niveau van rond de 340/343 punten wil gaan.

Op het internet is binnen een paar muisklikken alles te vinden wat een mens zou willen weten, maar zoals we allemaal weten staat daar naast een hoop wetenschappelijke artikelen en onderzoeken ook veel onzin. Daarom is het zaak de betrouwbare bronnen uit de kletspraat te ziften. Hoewel onderstaande spoedcursus verre van wetenschappelijk is, wil ik op deze manier toch mijn bijdrage leveren aan de verheffing van de mensheid.

Ik begin met de vraag die vrijwel altijd als eerste gesteld wordt: wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een hedgefonds? Welnu, een beleggingsfonds mag alleen kopen (long gaan) en een hedgefonds kan ook anticiperen op een daling van de koersen (short gaan). Om als hedgefonds opgenomen te worden in de Hollandse Hedge Fund Index en de daarop gebaseerde tracker, is dan ook een van de voorwaarden dat er zowel long- als shortposities moeten kunnen worden ingenomen.

Follow up:

Hedgefondsen hebben daarom veel vrijheid wat betreft de beleggingsstrategie. Beleggingsfondsen leggen zichzelf daarentegen een enorme beperking op. Ook al verwacht een fondsmanager dat het einde ter tijden nabij is, als hij een aandelenfonds heeft, zal hij toch altijd aandelen in portefeuille hebben. Dit geldt tevens voor beleggingsfondsen in obligaties, onroerend goed en commodities (grondstoffen e.d.). Ook zij zijn alleen gebaat bij koersstijgingen.

Ten onrechte worden verstrekkers van durfkapitaal, participatiemaatschappijen en activistische beleggingsfondsen die ondernemingen willen opsplitsen, vaak ook tot hedgefondsen gerekend. Vooral de laatste categorie heeft het hedgefonds een slechte reputatie bezorgd, en dat dus zonder reden.

Hedgefondsen worden onderverdeeld op basis van de gevoerde strategie. Grofweg is deze onderverdeling als volgt :

Arbitragestrategieën: bij arbitrage maak je gebruik van het verschil in waardering tussen aan elkaar gerelateerde producten. Indien het verband tussen deze producten als niet-correct verondersteld wordt, kun je daar een arbitrage op toepassen door long te gaan in de ondergewaardeerde producten en short te gaan in de overgewaardeerde producten. Bij arbitragestrategieën is de volgende subverdeling van toepassing:

- Convertible bond arbitrage: de prijs van een converteerbare obligatie is gerelateerd aan de prijs van de opties en de prijs van obligaties op datzelfde product.

- Volatility arbitrage: veel financiële producten hebben een onderlinge relatie, ook al is deze niet meteen zichtbaar. Zo zal er bijvoorbeeld een verband zijn tussen de bewegelijkheid van de Duitse DAX-index en de daarop genoteerde opties, en de AEX-index.

- Statistische arbitrage: ieder product heeft een kansverdeling van de toekomstige koersbewegingen. Deze kansverdeling vormt de basis voor de waardering van optieprijzen. Als de prijs van een optie niet overeenkomt met de te verwachten kansverdeling, kun je een positie innemen in de betreffende optie. Een ander voorbeeld van statistische arbitrage is de zogenaamde pairtrading. Ook combinaties van producten (bijvoorbeeld de DAX en de AEX) hebben een kansverdeling. Als de afwijkingen tussen de producten te groot wordt geacht, kun je een positie innemen die winst oplevert bij terugkeer naar het normale niveau. Dat is tevens mijn reactie op de beschuldigingen van de afgelopen week over AEX-manipulatie. Bij het achterblijven van de AEX ten opzichte van andere Europese indices hebben hedgefondsen eerder de neiging de AEX te kopen dan de koersen te drukken.

CTA-strategieën: deze afkorting staat oorspronkelijk voor Commodity Trading Advisor. Hierbij had de beleggingsadviseur de vrije hand om voor rekening van de klant posities in te nemen; dit type rekening wordt ook wel managed accounts genoemd. Posities in deze strategie hebben voornamelijk betrekking op producten waar futures op genoteerd werden: valuta’s, energiewaarden, agrarische producten e.d. Hedgefondsen die deze strategieën voeren, doen dat op basis van wiskundige modellen of fundamentele analyse van de markten waarop ze actief zijn. Deze strategieën beperken zich niet alleen tot één product, zij kunnen ook gelden voor combinaties daarvan, bijvoorbeeld het prijsverschil tussen natural gas en heating oil. Wellicht ten overvloede: er kan dus zowel geanticipeerd worden op een koersdaling als op een stijging. Aan een daling van de olieprijs van $140 naar $50 is evenveel te verdienen als aan een stijging van $50 naar $140.

Event-drivenstrategieën: het woord zegt het al, deze strategieën maken gebruik van (unieke) gebeurtenissen. Een voorbeeld daarvan is arbitrage naar aanleiding van een (verwacht) bod van het ene bedrijf op het andere (merger arbitrage). Een ander voorbeeld zijn de zogenaamde distressed strategieën. Ondernemingen op de rand van een faillissement hebben uiteraard zeer laag gewaardeerde aandelen en obligaties. Mocht de betreffende onderneming toch een doorstart kunnen maken, dan liggen er voor aandeel- en obligatiehouders prachtige rendementen in het verschiet.

Long/shortstrategieën: dit kunnen zowel aandelen- als obligatiestrategieën zijn, die net als CTA-strategieën gebaseerd zijn op wiskundige of meer fundamentele modellen. Voorbeeld: er zijn twee banken, waarvan de ene een veel betere balans heeft dan de andere. Het ligt voor de hand dat de aandelen van de bank met de beste balans beter zullen presteren. Je kunt dan een longpositie nemen in de ene bank (op wat voor een manier dan ook) en een shortpositie in de andere.

Global macrostrategieën: aan de hand van een wereldomvattende economische visie worden posities ingenomen. Deze posities kunnen betrekking hebben op valuta’s, landenindices of commodities - eigenlijk op alles wat verhandeld wordt. Deze strategie kan bijvoorbeeld resulteren in een longpositie in aandelenindices van ontwikkelde landen en een shortpositie in die van de opkomende markten.

Waarschijnlijk zal een aantal van mijn hedgefondscollega’s hun strategieën hier niet bij zien staan, waarvoor mijn excuses. Maar het idee van hedgefondsen is hopelijk duidelijk. Bij beleggen in hedgefondsen maak je gebruik van de kennis en expertise van de fondsmanager (in vaktermen alfa genoemd), in tegenstelling tot het beleggen in gewone beleggingsfondsen, waarbij je voor het grootste gedeelte overgeleverd bent aan de golfbewegingen van de totale markt (beta in vaktermen). Veel beleggingsfondsen wijzen erop dat zij het beter doen dan de door henzelf gekozen benchmark, de AEX-index bijvoorbeeld. Tegen hen zou ik willen zeggen: waarom haalt u het risico van de benchmark niet uit uw positie door die short te gaan?

Risicomanagement is sowieso een onderscheidende factor tussen beleggingsfondsen en hedgefondsen. Ieder hedgefonds heeft als het goed is een scenario klaarliggen voor het geval de verwachte koersbeweging zich niet voordoet. Beleggingsfondsen daarentegen blijven tot in lengte van dagen volhouden dat de koersen omhoog gaan en zullen hun posities daardoor nauwelijks wijzigen.

Ten slotte nog dit. De laatste maanden is er veel te doen over asset allocatie, met andere woorden: hoe verdeel ik het beste mijn vermogen over verschillende beleggingscategorieën? Aanleiding daarvoor zijn natuurlijk de teleurstellende beleggingsresultaten van pensioenfondsen en vermogensbeheerders. Gek genoeg gaan alle studies nog steeds uit van de klassieke long-only verdeling tussen aandelen, obligaties en onroerend goed. Mijn antwoord op de vraag naar de ideale asset allocatie ligt echter voor de hand: 100% hedgefondsen.

Tags: economie

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 11:36:47, 1651 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (924,361)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,173)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,017)
 • Redacteur gezocht! (165,943)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,261)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,006)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,527)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,199)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,191)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,266)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,473)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '405435',
FROM_UNIXTIME(1558493171), '/index.php/2010/11/01/wat-doen-hedgefondsen-eigenlijk', 'direct', '', NULL, 1, '3.80.223.123', 675 )