goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« 'Hier wordt het nieuwe kabinet niet stabieler van'/politiekHitachi toont ips-paneel met 302ppi voor tablets »
Advertentie

11-10-10

Magische machine redder in nood voor bloementeler

Bloementelers hoeven niet langer seizoensarbeiders in te huren voor het plukken, sorteren en verpakken van bloemen. Een nieuwe machine neemt deze klussen letterlijk en figuurlijk uit handen. "Nee, we gaan de Nederlandse parttimer hiermee niet treffen. We zorgen er juist voor dat het werk dat er nog in de tuinbouw is, behouden blijft."

Roland Kroese van de firma Bercomex, die de machine ontwierp, weet het zeker. "Het is voor veel tuinders elke keer weer een enorme zoektocht naar goed personeel. Nederlanders willen al lang niet meer aan de lopende band staan om bloemen te sorteren. Polen willen het nog wel doen, maar dat wordt ook minder", zo vertelt hij naar aanleiding van de bevindingen van telers.

"Daarnaast zorgt de machine ervoor dat Nederland beter kan concurreren met lagelonenlanden in Afrika en Zuid-Amerika, waar ook nog eens veel zon is." Om de concurrentie toch aan te kunnen gaan met bloemen uit bijvoorbeeld Kenia hebben Nederlandse bloementelers ingezet op schaalvergroting. "Niet iedereen heeft dat volgehouden. Kijk maar eens naar het aantal faillissementen."

Follow up:

Telers krijgen van banken dan ook bijna geen geld meer om uit te breiden. Maar met de machine, die van tulpen tot rozen inzetbaar is, valt veel te besparen op arbeid. Voor Bercomex, die de machine halverwege deze maand op de Hortifair presenteert, reden genoeg om een aantal banken uit te nodigen om te laten zien dat die belangrijke, structurele kostenpost flink naar beneden kan worden bijgesteld.

Kroese verwacht overigens dat de machine, die in tien jaar tijd is ontwikkeld en waar "ettelijke miljoenen euro's in is gestopt", meer gaat brengen dan alleen maar een kostenbesparing. Zo zijn de bossen bloemen die door de machine zijn verpakt bijvoorbeeld van betere kwaliteit dan de bloemen die met de hand tot een bos zijn verwerkt. Daardoor hebben zij een langer vaasleven, ofwel, ze blijven langer mooi.

"Dat komt omdat de bloemen niet meer worden aangeraakt door handen en ze worden niet meer neergelegd. Dat bespaart kwetsuren aan bloem en blaadjes en komt dus ten goede van de kwaliteit." Daarnaast levert de machine, dankzij de geavanceerde techniek die de stelen sorteert op kleur, gewicht en dikte van de steel, uniformere bossen bloemen af.

Die kwaliteit van de bloemen zou uiteindelijk wel eens van doorslaggevende factor kunnen zijn voor de concurrentiepositie van de Nederlandse bloementeler ten opzichte van die uit andere landen.

"Het volume is er wel, maar qua kwaliteit kan het zeker beter. Minder arbeidskosten voor telers en een betere kwaliteit bloemen zouden meer winst moeten opleveren voor de kwekers."

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 01:40:10, 9959 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (925,275)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,357)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,207)
 • Redacteur gezocht! (166,214)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,263)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,040)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,535)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,409)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,193)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,396)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,652)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '422621',
FROM_UNIXTIME(1558688496), '/index.php/2010/10/11/magische-machine-redder-in-nood-voor-blo', 'direct', '', NULL, 1, '54.167.47.248', 675 )