Elektriciteitsnet ingezet als domotica-antenne
Onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om het elektriciteitsnet in huizen of andere gebouwen als antenne in te zetten. Op die manier zou informatie met zuinige, draadloze sensors, verspreid over het huis, kunnen worden uitgewisseld.
Het gebruik van de elektrische bekabeling van huizen vergroot de inzetbaarheid van draadloze sensors, zo stellen de onderzoekers van de Washington-universiteit en het Georgia Institute of Technology. Volgens hen kunnen de sensors worden gebruikt in home automation-toepassingen, maar zijn ook medische toepassingen denkbaar. Zo zouden onder meer goedkope, zuinige sensors kunnen worden ingezet om de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in huis te meten.
De data die de sensors verzamelen, kan draadloos worden verstuurd en worden opgepikt door de elektriciteitsdraden in de muren van het huis, aldus de onderzoekers. Sensors hoeven op die manier slechts enkele meters te overbruggen om hun signaal aan de koperen draad van het elektriciteitsnet door te geven. Dat vergt uiteraard minder energie dan grotere afstanden overbruggen. De optimale frequentie waarbinnen de elektriciteitsbedrading signalen verwerkt, bedraagt 27MHz, zo ontdekten de onderzoekers. De signalen kunnen worden opgepikt door een ontvanger in het lichtnet te prikken.
De onderzoekers doopten het ontwikkelde systeem SNUPI, of Sensor Nodes Utilizing Powerline Infrastructure. De sensors die zij bouwden, gebruiken slechts 1mW tijdens het verzenden van data, waarvan slechts tien procent voor de daadwerkelijke data-overdracht benodigd was. Sensors zouden dankzij het systeem kunnen worden ingezet en vrijwel nooit een verse batterij nodig hebben. Dat zou domotica moeten stimuleren, is de redenatie van de onderzoekers.