goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Verkeer naar The Times-site halveert na overstap op inlogsysteemScholen laks met radioactief materiaal »
Advertentie

07-08-10

Sociale netwerksites schenden mogelijk patent van Amazon

Sociale netwerksites als Facebook schenden mogelijk een omvangrijk patent van Amazon. Het online-warenhuis blijkt een patent te hebben op een 'social networkingsystem' waarin functionaliteit van vriendensites wordt omschreven.

Het sociale-netwerksysteem biedt 'diensten die gebruikers helpen bij het vinden en leggen van relaties met andere gebruikers', staat onder andere in het patent, waarbij als voorbeeld wordt genoemd dat 'gebruikers elkaar kunnen vinden op basis van hun relatie met een bepaalde school of organisatie'. Ook omschrijft het patent het al dan niet toestaan van gebruikers om persoonlijke informatie in te zien, de mogelijkheid om contactenlijsten van contacten in te zien en het automatisch op de hoogte brengen van persoonlijke updates aan gebruikers.

Amazon blijkt het idee in handen te hebben gekregen bij de overname van PlanetAll, in 1998. Die vriendensite had op gegeven moment 1,5 miljoen leden en Amazon toonde zich geïmponeerd door de mogelijkheden. Desondanks trok het bedrijf in 2000 de stekker eruit. Opvallend is dat Amazon de patentaanvraag pas in mei 2008 heeft ingediend. Deze week is het patent toegekend.

Follow up:

Onduidelijk is nog wat Amazon met het patent gaat doen. Een van de twee oprichters van PlanetAll en uitvinder van het beschreven sociale-netwerksysteem verklaart tegen TechFlash dat het bedrijf het patent gestand moet doen: "Bijna elke social networkingsite maakt inbreuk op het patent. Amazon moet er geld uit zien te halen. Ze hebben ervoor betaald en er tijd in geïnvesteerd. De nieuwe bedrijven hebben het niet bedacht; ze deden het op basis van een idee dat al bestond."

Eerder kreeg Amazon al een relatief breed patent op een online-discussiesysteem en gebruikersreviews, terwijl het aanvankelijk ook het omstreden 1-click-patent in handen had, al is de omschrijving daarvan op last van de rechter teruggebracht, waardoor het alleen nog betrekking heeft op aankopen middels een virtueel winkelwagentje.

De patentindiening van 2008 blijkt een voortzetting van eenzelfde aanvraag in 2004, 1999 en, de initiële aanvraag, 1997 te zijn. De indiening is dus helemaal niet opvallend.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 11:45:15, 617 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,043)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,252)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,914)
 • Redacteur gezocht! (184,248)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,178)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML Feeds