goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Francaise vermoorde 8 baby'sNederlander denkt goed voorbereid te zijn op een noodsituatie »
Advertentie

28-07-10

Apple verliest controle over applicaties

Apple lijkt de totale controle over de iPhone en programma's die gedownload worden via de App Store kwijt te raken. Het Amerikaanse Copyright Office oordeelde (lokale tijd) dat het aanpassen en ‘jailbreaken’ van een toestel legaal is.

“Consumenten hebben het recht alle legale programma’s op hun telefoon te gebruiken die ze maar willen”, aldus de instantie.

‘Jailbreaking’ is een term voor het proces waarbij een iPhone of ander toestel geschikt wordt gemaakt voor software en programma’s van derden. Apple had tot nu toe altijd controle over welke applicaties toegestaan waren voor op de iPhone. Alleen de programma’s die goedkeuring genoten van Apple werden toegelaten tot de App Store.

Follow up:

In de loop van tijd vonden techneuten echter een manier om de blokkade van andere programma’s in het besturingssysteem te omzeilen. Naar schatting heeft acht procent van de iPhone-gebruikers zijn of haar toestel inmiddels laten 'ombouwen'. Tot was het aanpassen van een iPhone en het ontwikkelen van applicaties voor een aangepaste iPhone feitelijk illegaal.

Apple heeft de uitspraak niet direct veroordeeld, maar een woordvoerster sprak de zorgen van het bedrijf wel uit: “Het doel van Apple is altijd geweest om onze klanten een zo perfect mogelijke ervaring te geven. Jailbreaking kan die ervaring significant verslechteren. Het kan ervoor zorgen dat een iPhone onstabiel wordt en niet meer betrouwbaar functioneert.”

Het verweer van Apple tegen de aanklacht van de Electronic Freedom Foundation (EFF) was dan ook dat de aanpassingen schade toe zouden brengen aan iPhones en Apple en dat ‘jailbreaking’ daarom in strijd zou zijn met de wet.

De Amerikaanse Copyright Office oordeelde echter dat het Apple vooral te doen was om het beschermen van de reputatie, die niet beschermd wordt door de wet.

Mario Ciabarra, CEO van Rock Your Phone Inc., een bedrijf dat applicaties voor aangepaste iPhones verkoopt, vertelt tegenover The Wall Street Journal dat hij tot nu toe voor ongeveer twee miljoen dollar (ruim 1,5 miljoen euro) aan applicaties heeft verkocht voor ongeveer vier miljoen aangepaste iPhones.

Een analist van het Amerikaanse Forrester Research Center laat aan de Amerikaanse krant weten dat hij geen verstrekkende gevolgen verwacht. “De gemiddelde iPhone-gebruiker klaagt niet dat hij of zij applicaties mist vanwege het beschermende beleid van Apple.”

De uitspraak biedt mogelijkheden voor ontwikkelaars die gebruik maken van software die niet wordt ondersteund door Apple. Sommige analisten verwachten dat meer gebruikers die applicaties nu durven binnen te halen omdat dat nu definitief legaal is.

Of de gevolgen daadwerkelijk zo groot zullen zijn is nog de vraag. Apple heeft zich altijd uitgesproken tegen 'jailbreaking', maar klaagde nooit een bedrijf aan dat software buiten de App Store aanbood.

De uitspraak geldt overigens voor alle smartphones, maar Apple was vooralsnog de enige met een dergelijke beschermend beleid.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 09:42:59, 1940 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,670)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,143)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,857)
 • Redacteur gezocht! (184,218)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,157)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,568)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,866)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,241)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,627)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,589)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,822)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,564)
 • More...


Archief


XML Feeds