goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  




« Oud dametje blijkt drugsrunnerDementie bestrijden »
Advertentie

08-07-10

Mens sterft uit binnen honderd jaar

Het menselijk ras is ten dode opgeschreven. Dat zegt de Australische wetenschapper en éminence grise Frank Fenner. ‘Mogelijk binnen 100 jaar al sterft de mens uit. De situatie is onomkeerbaar, wat we ook doen.' Frank Fenner (95) is professor emeritus microbiologie aan de Nationale Universiteit van Australië en een vooraanstaand lid van de Royal Society of London, de prestigieuze Britse academie voor wetenschappen.

Zijn werk is verschillende malen gelauwerd: onder meer zijn onderzoek om het pokkenvirus uit te roeien, was baanbrekend. De man geeft zelden interviews, maar in een gesprek met The Australian liet Fenner zich erg pessimistisch uit over de toekomst van de mens. ‘De homo sapiens zal uitsterven, mogelijk zelfs al binnen honderd jaar.' Volgens Fenner is het ons enorme aantal dat ons uiteindelijk de das zal omdoen. Uit cijfers van de VN blijkt dat we eind dit jaar met 6,9 miljard mensen zullen zijn.

Follow up:

‘Koppel daaraan de steeds grotere en oncontroleerbare consumptiedrang en de aarde zal uiteindelijk onder haar eigen gewicht bezwijken', zegt Fenner. De eerste gevolgen daarvan zijn al zichtbaar. ‘De klimaatverandering is nog maar net begonnen, maar we zien nu al opmerkelijke veranderingen in het weer.' Volgens Fenner is de situatie onomkeerbaar: door de ecologische crisis zullen we hetzelfde lot ondergaan als de mensen op Paaseiland.

Dat eiland – met ooit een bloeiende beschaving – werd ontdekt in 1772. De ontdekkers troffen er toen een primitieve samenleving aan van ongeveer 3.000 mensen. De bevolking verkeerde in een voortdurende onderlinge oorlog in een wanhopige poging om de armzalige voedselvoorziening aan te vullen. Het eiland was boomloos omdat alle hout er gekapt was. In zijn pessimisme staat Fenner niet alleen. Er zijn meer collega's die het somber inzien.

Ecoloog Stephen Boyden bijvoorbeeld. ‘Sommigen van ons hebben nog steeds de hoop dat mensen zich bewust worden van de situatie om de revolutionaire veranderingen die nodig zijn in gang te zetten,' zegt hij in The Australian. In eigen land denkt ook moraalfilosoof Etienne Vermeersch er zo over. ‘Overbevolking is inderdaad het belangrijkste milieuprobleem', zegt Vermeersch. ‘Dat heeft de catastrofe in Haïti onlangs nog bewezen. Ik verwacht nog meer dergelijke rampen. Maar voorspellingen als die van Fenner vind ik contraproductief. Met drastische maatregelen kunnen we het tij nog keren.'

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 09:01:08, 1228 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdag



Onze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View Results



Categoriën


 << < Oktober 2018 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (852,327)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (645,905)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (387,846)
 • Redacteur gezocht! (156,845)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (154,991)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (152,746)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,106)
 • Langste huwelijk ter wereld (121,656)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (116,947)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,552)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (106,038)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (97,281)
 • More...


Archief


XML Feeds



Een onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '8621141',
FROM_UNIXTIME(1539853829), '/index.php/2010/07/08/mens-sterft-uit-binnen-honderd-jaar', 'direct', '', NULL, 1, '54.145.83.79', 454 )