goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« VVD probeert rookverbod ongedaan te makenVrouwen selectief over sperma »
Advertentie

30-06-10

Vitamine D-tekort in Nederland eist jaarlijks veel levens

Een groot Vitamine D-tekort dat heerst onder de Nederlandse bevolking eist jaarlijks veel slachtoffers. De gemiddelde Nederlander heeft minder dan de helft van de 'gezonde hoeveelheid' Vitamine D in zijn/haar bloed. Wanneer het vitamine D-niveau op peil zou zijn, zou dit in Nederland jaarlijks tot 18 % minder sterfte leiden.

Deze conclusie trekken wetenschappers van Sunlight, Nutrition and Health Research Center en Ortho Institute. Er zijn bijzonder sterke aanwijzingen dat vitamine D een preventieve functie heeft bij het ontstaan van verschillende vormen van kankers en bijvoorbeeld multiple sclerose.

Dr. William Grant en dr. Gert Schuitemaker trekken hun conclusie uit een breed pallet aan wetenschappelijke onderzoeken die wereldwijd op dit gebied zijn uitgevoerd. Een gezonde vitamine D-bloedconcentratie (serum) is internationaal vastgesteld op 100-150 nmol/L, in Nederland ligt het gemiddelde echter op 50-55 nmol/L. Schrijnend en onnodig laag wat jaarlijks veel levens eist.

Follow up:

Uit de onderzoeken blijkt eveneens dat het niet mogelijk is om voldoende vitamine D uit voeding te halen. Zo stelde Professor Bischoff Ferrari van Universität Zürich afgelopen maart in het actieplan van de Europese Unie 'dat je dan twee maal per dag vette vis zou moeten eten en zelfs al zouden we dat willen, dan is er niet genoeg vis op de wereld'.

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt het lichaam onder invloed van UVB zelf Vitamine D aan. Het advies van dr. William Grant en dr. Gert Schuitemaker is dan ook helder. "Zon verstandig en vul de vitamine D aan met supplementen vanaf minimaal 2000 IE per dag", beveelt Schuitemaker aan.

Internationaal stelden dermatologen en wetenschappers al eerder vast dat dagelijks 15-20 minuten met handen en gezicht in de zon een gezonde dosis Vitamine D oplevert, mits deze genoeg UVB bevat (zonkracht 3 of hoger). Verantwoorde blootstelling aan de zon (waarbij geen verbranding van de huid optreedt) is echter essentieel om de risico's op huidkanker te verlagen. Dat geldt in het bijzonder voor kinderen.

Vooral de afgelopen jaren zijn er steeds meer en uitgebreidere onderzoeken gedaan naar de preventieve rol van vitamine D. Voldoende vitamine D in het bloed blijkt de risico's op onder meer darm-, borst- en prostaatkanker, hart- en vaatziekten, dementie, auto-immuunziekten, bacteriële en virale infecties, osteoporose, botbreuken, onvoldragen zwangerschappen en diabetes mellitus te verminderen. De volledige studieresultaten van Grant en Schuitemaker zijn te vinden in the Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology" (elektronische voorpublicatie, 14 april 2010).

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 01:35:56, 1071 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Augustus 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (965,692)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (664,518)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (409,220)
 • Redacteur gezocht! (179,328)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (157,469)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,500)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,827)
 • Langste huwelijk ter wereld (138,962)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,508)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (115,598)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (113,233)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,670)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '1935166',
FROM_UNIXTIME(1566520457), '/index.php/2010/06/30/vitamine-d-tekort-in-nederland-eist-jaar', 'direct', '', NULL, 1, '18.206.13.39', 625 )