goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Caravan gestolen met eigenaars erinGoogle: Chrome OS komt in de herfst »
Advertentie

06-06-10

Medicijn veroorzaakt vitaminetekort

Metformine, een medicijn dat veel diabetespatiënten slikken om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen, kan een tekort aan vitamine B12 veroorzaken. Dat hebben Maastrichtse en Drentse onderzoekers ontdekt in een studie naar langdurig medicijngebruik bij mensen met diabetes type 2. Een tekort aan vitamine B12 leidt tot klachten als vermoeidheid, bloedarmoede en geheugenproblemen. Tot nu toe namen artsen aan dat dergelijke klachten door de diabetes kwamen en dat er niets aan te doen zou zijn.

In Nederland hebben ongeveer 800.000 mensen diabetes type 2. Hun aantal groeit snel, vooral doordat steeds meer mensen ernstig overgewicht hebben. De onderzoekers waarschuwen dat hun vinding „maar weer eens aantoont dat zelfs bij geneesmiddelen die miljoenen mensen al heel lang gebruiken nog belangrijke bijwerkingen kunnen worden ontdekt.”

Follow up:

Vitamine B 12 komt alleen in dierlijke producten als vlees en zuivel voor. Veganisten hebben daarom vaak een tekort aan de belangrijke vitamine, waarvan een mens volgens de Gezondheidsraad 2,8 microgram per dag binnen moet krijgen. Wetenschappers zijn er vrij zeker van dat de vitamine ook een rol speelt bij denk- en geheugenfuncties. Oudere mensen die slecht eten, krijgen soms door vitaminegebrek klachten die aan beginnende dementie doen denken.

In Nederland slikt 70 procent van de patiënten met diabetes type 2 dagelijks metformine. Tot nu toe was niet bekend dat het medicijn een tekort aan vitamine B12 kon veroorzaken en schoven artsen vermoeidheid en verwardheid op de diabetes of ouderdom. De onderzoekers raden sterk aan het mogelijke vitaminegebrek op te nemen in de richtlijnen voor behandeling van suikerziekte. Diabetespatiënten, die metformine gebruiken, moeten regelmatig gecontroleerd worden. Een eventueel tekort is makkelijk te voorkomen of aan te vullen, waarna de klachten verdwijnen.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 19:40:20, 1300 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (923,251)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (654,884)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (397,831)
 • Redacteur gezocht! (165,591)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,258)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (154,952)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,519)
 • Langste huwelijk ter wereld (128,953)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,186)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,600)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,095)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,297)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '373557',
FROM_UNIXTIME(1558264703), '/index.php/2010/06/06/medicijn-veroorzaakt-vitaminetekort', 'direct', '', NULL, 1, '3.80.223.123', 675 )