goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Scholieren tevreden over onderwijsTwee WK-wedstrijden Nederland in 3D »
Advertentie

09-04-10

Hoge CO2-waarden veroorzaken mogelijk bijna-doodervaring

Een bijna-doodervaring bij patiënten die een hartstilstand kregen wordt mogelijk veroorzaakt door hoge koolstofdioxidewaarden in het bloed. Volgens Sloveense onderzoekers is dat het geheim achter het mysterieuze fenomeen.

De wetenschappers van de Universiteit van Maribor onderzochten 52 patiënten die een hartstilstand kregen. Elf van hen maakten een bijna-doodervaring mee. Uit de studie blijkt dat die personen hogere CO2-waarden in hun bloed vertoonden wat kan leiden tot hallucinaties.

“De link tussen bijna-doodervaringen en koolstofdioxide werd nooit eerder gelegd”, vertelde Dr. Zalika Klemenc-Keti die het onderzoek leidde. Het is wel nog niet duidelijk of de hogere waarden ontstonden tijdens de hartstilstand of er voordien al waren. “Onze studie verschaft nieuwe informatie en die moet verder onderzocht worden”, aldus Dr. Klemenc-Keti.

Follow up:

Wetenschappers dachten steeds dat een zuurstofgebrek of een “kortsluiting” in de hersenen een bijna-doodervaring veroorzaakte. Velen geloven ook dat het iets religieus is of veroorzaakt wordt door medicijnen of drugs.

Maar volgens het Sloveense onderzoek, waarover het tijdschrift Critical Care berichtte, hadden hun patiënten geen enkele overeenkomst met elkaar op vlak van geloof, geslacht, angst voor de dood, gebruik van medicijnen of drugs.

Cardioloog dr. Pim van Lommel bestudeert bijna-doodervaringen. Hij vindt de studie interessant maar niet doorslaggevend. “Ze hebben wel een link gevonden, maar nog niet de oorzaak. Volgens mij zal een bijna-doodervaring altijd een mysterie blijven. De wetenschap kan het fenomeen gewoonweg niet verklaren”, zei hij.

Ongeveer een kwart van de patiënten die ooit een hartstilstand hadden, beweert een bijna-doodervaring meegemaakt hebben. Ze zeggen dat ze dan felle lichten zagen, een tunnel, ontmoetingen met mythische wezens of overleden geliefden. Anderen omschrijven het dan weer als een overweldigend gevoel van rust en vrede.

Sommigen zeggen dat ze tijdens een bijna-doodervaring uit hun lichaam traden en zichzelf van bovenaf zagen liggen. In het Verenigd Koninkrijk is er momenteel een studie aan de gang die onderzoekt of zoiets werkelijk kan.

“Wij zullen afbeeldingen plaatsen op de operatietafel van een patiënt die je alleen van bovenaf kunt zien. Daarna zullen we de breinactiviteit van 1.500 patiënten analyseren om te zien of ze de afbeeldingen herkennen”, vertelde Dr. Sam Parnia van de Universiteit van Southhampton, die het project leidt.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 17:50:52, 2539 hits, CategoriŽn: Jij

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Oktober 2018 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (853,769)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (646,044)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (388,356)
 • Redacteur gezocht! (156,974)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,002)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (152,788)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,108)
 • Langste huwelijk ter wereld (121,770)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (116,953)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,552)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (106,072)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (97,388)
 • More...


Archief


XML Feeds