goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Flash-bug die browser laat crashen is nog niet opgelostSnow Patrol naar Amsterdam »
Advertentie

13-02-10

MIT ontwikkelt germanium-laser voor optische computers

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een laser gebouwd op basis van de halfgeleider germanium die bij kamertemperatuur werkt. Het licht dat de laser produceert, kan gebruikt worden in optische computers.

De germanium-laser die door de MIT-onderzoekers werd ontwikkeld, is het eerste exemplaar dat bij kamertemperatuur werkt: eerdere lasers die van dat type halfgeleider werden gemaakt, werken helemaal niet. Dat is aan de structuur van germanium te wijten, dat een zogeheten indirecte band-gap-geleider is. Hierdoor is het moeilijk het materiaal als laser te laten fungeren: het materiaal genereert liever warmte dan de voor laser-werking benodigde fotonen. De medewerkers van het MIT-lab Analog Devices Semiconductor, onder leiding van professor Lionel Kimerling, hebben echter een manier ontwikkeld om germanium als laser in te zetten.

Follow up:

Zij lieten een germanium-laag bij hoge temperatuur op silicium groeien. Bij het afkoelen krimpt silicium meer dan germanium, waardoor het germanium in een zogeheten 'strained' toestand komt: de atomen in het germanium zitten dan verder uit elkaar dan normaal. Een tweede in halfgeleider-productie bekende truc, doping, werd toegepast om fosfor-atomen aan het germanium toe te voegen. Deze beide technieken zorgen ervoor dat de halfgeleider fotonen kan genereren in plaats van alleen warmte. In een test vertoonde het materiaal laser-eigenschappen: het verder verhogen van de fosfor-concentratie zou dat verder moeten verbeteren.

De onderzoekers streven naar een germanium-laser, omdat germanium compatibel is met huidige productiemethodes voor chips. Veel fabrikanten gebruiken germanium al om de snelheid van halfgeleiders te verhogen en om die reden wordt het ook toegepast in optische schakelingen. Wanneer germanium ook als laser zou kunnen dienen, zou dat een relatief eenvoudige integratie van de laser in chips voor optische computers kunnen betekenen. Wel moet de lichtopbrengst van de lasers dan nog verbeterd worden. De ontwikkeling van optische computers, die met licht in plaats van elektronen gegevens transporteren, moet snellere computers mogelijk maken.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 19:43:05, 1042 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (924,700)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,240)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,062)
 • Redacteur gezocht! (166,048)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,262)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,015)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,529)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,274)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,192)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,300)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,547)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '411086',
FROM_UNIXTIME(1558561485), '/index.php/2010/02/13/mit-ontwikkelt-germanium-laser-voor-opti', 'direct', '', NULL, 1, '54.157.61.68', 675 )