goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Songtekst / Lyrics: Jurk - Ik zou zo graagPrehistorische mens kon succesvol amputeren »
Advertentie

30-01-10

''Voor elk drugslab dat we ontmantelen komen er vijf bij'

België is, samen met Nederland, de grootste producent van synthetische drugs in Europa. Maar de strijd tegen de illegale labs verloopt uiterst moeizaam. 'De politie holt altijd achter de feiten aan', stelt Ivan Van Parijs, drugsexpert van de federale gerechtelijke politie Gent.

Uit een interne nota van de algemene directie van de gerechtelijke politie blijkt dat er tegenwoordig in het hele land labs gevonden worden en dat ze als paddenstoelen uit de grond schieten. Voor elk lab dat ontmanteld wordt, komen er vijf nieuwe bij.

IVAN VAN PARIJS: Dat kun je wel zeggen, ja. Een van de grote problemen is dat iedereen die dat wil drugs kan maken. Het beste bewijs: we hebben onlangs een xtc-laboratorium ontmanteld in Gent. De man die voor de productie instond, bleek beroepsonderwijs te volgen. Hij werkte op leercontract bij zijn vader en had geen kennis van Engels of chemie. Hij had alles van het internet gehaald en maakte zo MDMA, een vorm van xtc.

Follow up:

Dat toont meteen ook de gevaren: hij voegde mierenzuur aan zijn pillen toe. Dat is een bijtend zuur dat je maar beter niet in je lichaam krijgt. Je weet als gebruiker eigenlijk nooit wat je binnenkrijgt.

Af en toe loopt het grondig mis, maar in de drugswereld zijn er eigenlijk geen slachtoffers. Wanneer een gebruiker slachtoffer wordt, zal hij daar niet mee te koop lopen. Het is eigenlijk een wonder te noemen dat er niet meer doden vallen.

In uw boek Drugscompendium wil u naar eigen zeggen duidelijke informatie geven over alles wat er op de markt is, in de hoop dat politiemensen weten wat ze vinden als ze op een illegaal lab stoten. Leren ze dat dan niet in hun opleiding?

VAN PARIJS: De studenten krijgen wel een cursus over drugs, maar in de realiteit blijkt dat niet voldoende te zijn. Het is trouwens algemeen geweten dat de opleiding zich vooral op het aanleren van sociale vaardigheden richt. En dat gaan soms ten koste van een theoretische basiskennis. De bedoeling is dat politiemensen door zelfstudie en eigen opzoekingswerk aan hun vakkennis komen.

Loopt de politie zo niet per definitie achter de feiten aan?

VAN PARIJS: Ja, al zit het echte probleem eigenlijk bij de wetgever. Er is al jaren een kat-en-muisspel aan de gang tussen de producenten van synthetische drugs enerzijds en de wetgever anderzijds. Bij het beschrijven van de producten op de lijst van verboden stoffen wordt verwezen naar de samenstelling.

Zo staat niet xtc op de lijst, maar wel de samenstelling van die pil. Door telkens een kleine aanpassing te doen, omzeilen de producenten de wet. Als de samenstelling niet is zoals in de lijst staat, is er geen misdrijf en gaan ze vrijuit.

Iedereen kan dus drugs maken, wie inventief is, kan aan vervolging ontsnappen, vrijwel alles is te koop op het internet, en de politie weet te weinig over drugs. U schetst niet bepaald een optimistisch beeld.

VAN PARIJS: Mijn boodschap is dat de steile opmars van drugs een maatschappelijk probleem is, dat je dus niet enkel politioneel kunt aanpakken. Alles begint bij de gebruiker. Als die geen drugs meer wil, valt de productie vanzelf stil. Het is volgens mij vooral aan de ouders om kinderen en jongeren weerbaar te maken en hen te wijzen op de gevolgen van drugsgebruik. Ook voor hen is dit boek bedoeld. Maar we mogen evenmin naïef zijn: het is een illusie dat we de drugsproblematiek ooit helemaal onder controle kunnen krijgen.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 13:43:39, 1110 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (924,372)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,174)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,018)
 • Redacteur gezocht! (165,945)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,261)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,006)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,527)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,199)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,191)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,266)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,473)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '405728',
FROM_UNIXTIME(1558496170), '/index.php/2010/01/30/voor-elk-drugslab-dat-we-ontmantelen-kom', 'direct', '', NULL, 1, '3.80.223.123', 675 )