goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Overleg over studenten ov-chipkaartDownloaden op werk neemt toe »
Advertentie

22-01-10

Lasertechnologie verlaagt energieverbruik tv's met 75 procent

De Amerikaanse startup Prysm heeft een nieuwe beeldschermtechnologie ontwikkeld waarbij lasers worden gebruikt. De Laser Phosphor Display-technologie zou niet alleen energiezuinig zijn, maar ook zeer grote schermen mogelijk maken.

De lpd-technologie maakt gebruik van laserdiodes die hun laserstralen via ronddraaiende 'scanning mirrors' horizontaal op een oppervlak met verticale fosforbanen laten vallen. Door het aanschijnen met het laserlicht lichten de fosforbanen op. Het principe van de technologie lijkt op het aloude principe van een crt-scherm, maar dit keer laten niet elektronenbundels het fosfor oplichten, maar doet de laser dat.

Volgens Prysm gebruikt de lpd-technologie slechts een kwart van de energie van huidige schermtechnologieën en kunnen lpd-schermen zeer groot en in allerlei vormen geproduceerd worden. Schermen volgens deze technologie zouden een zeer brede kijkhoek hebben, vergelijkbaar met die van de huidige plasma-schermen of oleds, en verder zouden ze veel meer kleuren kunnen weergeven. Bovendien is de technologie volgens Prysm geschikt voor 3d-weergave, is een snelle beeldverversing mogelijk en is een diep zwart te bereiken door het uitzetten van de laser bij donkere pixels in het weer te geven beeld.

Follow up:

De nieuwe laserbeeldschermen hebben echter nog wel nadelen. Zo zijn de huidige lpd-prototypes dikker dan tien centimeter, zijn de beschikbare films afgestemd op het beperkte kleurenpalet van de huidige hdtv's en zouden fabrikanten niet staan te trappelen om de hoge investeringen in lcd-productielijnen en led-technologie nu al af te schrijven.

Ook zouden patent- en licentiekwesties de adoptie van lpd in de weg kunnen staan, net als bij een andere veelbelovende beeldschermtechnologie, sed. Bij die laatste technologie ontstonden problemen toen Canon en Toshiba een joint-venture startten voor de productie van sed-schermen. Volgens Applied Nanotech had Canon daarbij gelicenceerde sed-productietechnieken in bruikleen gegeven aan Toshiba, maar overtrad Canon daarmee de licentiebepalingen.

Prysm is niet de eerste fabrikant die lasers gebruikt in hdtv's. Mitsubishi heeft al een soortgelijke technologie en gebruikt deze in zijn LaserVue-lijn. Bij die technologie worden echter drie verschillend gekleurde lasers gebruikt.

Tags: techniek

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 23:54:18, 2419 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (925,275)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,357)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,207)
 • Redacteur gezocht! (166,214)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,263)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,040)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,535)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,409)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,193)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,396)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,652)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '422628',
FROM_UNIXTIME(1558688537), '/index.php/2010/01/22/lasertechnologie-verlaagt-energieverbrui', 'direct', '', NULL, 1, '54.167.47.248', 675 )