Doos met ballonnen monument
Een doos met daarin glazen ballonnen vormt het monument voor de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn dit jaar. Dat maakte de gemeente Apeldoorn bekend. Het ontwerp van glaskunstenaar Menno Jonker wordt op 29 april onthuld, in aanwezigheid van koningin Beatrix en haar familie.
De ballonnen staan symbool voor kwetsbaarheid, feest en rouw, aldus de gemeente. „Bij uitvaarten worden ballonnen soms opgelaten om verbeelding te geven aan het opstijgen van de geest van de overledenen.” De doos is opengeslagen „om de ballonnen de vrijheid te laten”. Onderin de doos worden de glazen bollen aangelicht.
Zeven ballonnen worden wit, die staan voor de zeven slachtoffers die Karst T. maakte toen hij met zijn auto in volle vaart op de koninklijke bus probeerde in te rijden. Jonker heeft voor wit gekozen omdat die kleur wordt gebruikt voor rouw, onder andere door het koningshuis bij onder meer de uitvaart van prinses Juliana. „Er wordt vaak voor gekozen als men er uiting aan wil geven dat er aan de dood ook een zekere vorm van hoop verbonden is”, aldus de kunstenaar.
De overige ballonnen krijgen een andere kleur. T., die kort na de aanslag overleed, krijgt er geen. De kunstenaar en de gemeente vinden dat het te gevoelig ligt om de dader in het monument op te nemen. De ballonnen zijn gemaakt van opaline glas, een semi-transparante glassoort. De doos is van graniet.
Het 180 centimeter brede en 64 centimeter hoge monument krijgt een plaats vlakbij De Naald, waar T. na zijn dodemansrit tot stilstand kwam. Het geheel wordt afgedekt met een gepantserde glazen plaat om vandalisme te voorkomen. De kunstenaar heeft voorgesteld om een gedicht te laten ingraveren en omringende bankjes om te draaien richting het monument.
De gemeente Apeldoorn presenteerde tevens het boek Vivat Apeldoorn & Oranje, dat eigenlijk vlak na Koninginnedag van de pers had moeten rollen. Het boek wordt nu alsnog uitgebracht „omdat Koninginnedag een speciale plek heeft in het hart van veel mensen”. De uitgave gaat vooral over de eeuwenoude band tussen Apeldoorn en de Oranjes en de feestelijkheden op 30 april. Aan het einde komt 'de klap' aan de orde, met foto's van het drama en de rouwverwerking.