goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Jouw woede naar anderenStressziekten »
Advertentie

10-10-09

Als niets je meer kan raken

Link: http://nlforum.merudi.net/ubbthreads.php/topics/74818/Als_niets_je_meer_kan_raken.html#Post74818

Uitstellen en vermijden zijn een wezenlijk onderdeel van de ontkenning van behoeften. Omdat alles wordt gerelativeerd is niets echt belangrijk of urgent, dus kan het best nog wel tot wachten. De lijfspreuk van ontkenning van behoeften kunnen zijn: "Doe niet vandaag, wat tot kan wachten". Omdat niets urgent of van groot belang is, zie je dat deze mensen die in deze afweervorm zitten "alles best vinden". Vraag je hun: "Wat wil jij?" dan is het antwoord: "Oh, het maakt mij niet uit, zeg jij het maar."

Een ander effect van deze afweer is dat je er veel door vergeet. Ons geheugen werkt het beste voor zaken die emotioneel belangrijk voor ons zijn. Hoe belangrijker de gebeurtenis is in emotionele zin, hoe beter het geheugen werkt en dit kan opslaan. Als door de ontkenning van behoeften niets echt belangrijk is, werkt het geheugen niet optimaal en zullen we veel vergeten of misschien is het juister om te zeggen "niet opslaan", het leven gaat als het ware langs ons heen zonder veel betekenis of impact.

Het nemen van verantwoordelijkheid is ook moeilijk voor wie in deze afweer zit. Als zaken immers niet urgent of belangrijk zijn, en er bovendien een neiging is om ze te vergeten, dan zal het verantwoordelijkheidsgevoel ook matig ontwikkeld zijn.

Follow up:

De essentie van de ontkenning van behoefte is dus het gevoel niets nodig te hebben, gecombineerd met een emotioneel en fysiek min of meer verdoofde staat van zijn en gedrag waaruit blijkt dat:
- er niets aan de hand is; alles kan wachten, (bijna) niets is urgent of belangrijk;
- werkelijke passie en emotionele intimiteit ontbreken.

Uit de woorden die iemand zegt blijkt het dikwijls ook dat iemand in de ontkenning van behoeften zit. Kleur ontbreekt, het leven is grijs: er is weinig intimiteit, enthousiasme, inspiratie, creativiteit, passie, hechting en engagement in het leven van mensen met een sterke ontkenning van behoeften. Weinig levensenergie dus. Ze stralen dikwijls een quasi nonchalance uit.

Nog een ander kenmerk van de ontkenning van behoeften is een houding waaruit blijkt dat iemand maar "doorhobbelt", "want het komt wel goed", "er is niets aan de hand", kortom, een maak-je-maar-niet-druk-houding. Lichamelijk is er weinig opwinding, de houding is flegmatiek. Er is geen haast. "Maak vooral geen drukte, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg."

Het lijkt wel alsof er sprake is van een verdoofde staat van zijn. Opvallend is de verregaande mate waarin mensen ongevoelig kunnen zijn voor wat er zich in hun lichaam afspeelt. Dat uit zich door onvermogen in contact te komen met oude pijn, maar ook door bijvoorbeeld relatief maar weinig fysieke pijn te voelen.

Een sterke ontkenning van behoeften kan er bijvoorbeeld toe leiden dat iemand nauwelijks iets voelt wanneer hij / zij 39 graden koorts heeft. Of je ziet 's avonds opeens een grote bloeduitstorting op je been, maar hebt geen benul waar je die hebt opgelopen. Ook het voelen van je eigen fysieke lichaamsgrenzen kan moeilijk zijn, en dit kan zich uiten in fysieke onhandigheid. Bijvoorbeeld het relatief vaak omstoten van dingen, laten vallen van glazen, enzovoorts. Het is alsof de subjectieve beleving zich beperkt tot het hoofd en de persoon zich nauwelijks bewust is van het eigen lichaam.

Opmerkelijk is dat mensen wier leven sterk gekenmerkt wordt door ontkenning van behoeften dikwijls aan één geïsoleerde fobie lijden. Het is alsof de diepe gevoelens verdrongen en onderdrukt worden, met uitzondering van een specifieke angst die door de ene geïsoleerde fobie naar buiten kan komen. Het is of de fobie dien om de emoties toch ergens een beperkte en overzichtelijke uitlaatklep te geven. De fobie lijkt te dienen als een soort ventiel van de hogedrukpan die ontstaat bij een sterk werkende ontkenning van behoeften. Voorbeelden zijn de geslaagde zakenman die niet durft te vliegen, de top ambtenaar met een enorme angst om openbaar te spreken, de laconieke controller die doodsbang is voor onweer, de bagatelliserende huisarts die lijdt aan claustrofobie.

Bron: Illusies - Ingeborg Bosch p194

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 00:34:22, 8534 hits, CategoriŽn: Jij

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Oktober 2018 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (853,774)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (646,044)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (388,356)
 • Redacteur gezocht! (156,974)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,002)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (152,788)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,108)
 • Langste huwelijk ter wereld (121,770)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (116,953)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,552)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (106,072)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (97,388)
 • More...


Archief


XML Feeds