goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Antwerpse kinderopvang met Hitlerportret aan de muur'n Wonder van een wodka »
Advertentie

09-09-09

Bedrijven durven overnamepad weer op

De economie trekt weer wat aan en de overnamemachine van het bedrijfsleven lijkt weer overuren te draaien. Logisch, volgens marktkenners: bedrijven met een flinke oorlogskas met de drang om te groeien zijn nu spekkoper.

De laatste weken verschenen tal van mediaberichten over grote overnames en fusies van vooral Amerikaanse concerns. Het overnamenieuws kwam vanuit alle hoeken, uiteenlopend van de voedingsmiddelentak tot de financiële sector. De overnameprooien worden vrijwel altijd betaald met contanten en, geholpen door de stijgende beurskoersen, eigen aandelen.

Het jongste voorbeeld is het miljardenbod van Kraft, eigenaar van onder meer chocolademerk Milka, op de Britse chocoladeproducent Cadbury. Cadbury heeft het bod van 16,7 miljard dollar (11,6 miljard euro) echter van tafel geveegd. Het vindt het te weinig.

Follow up:

,,Het is veelzeggend dat ze een bod neerleggen dat 30 procent hoger is dan de laatste koers'', zegt Michel van der Stee, marktstrateeg bij Van Lanschot. Volgens hem durven bedrijven weer voorruit te kijken en meer risico te nemen. Door de verbeterde marktomstandigheden kunnen ze gemakkelijker geld ophalen op de kapitaalmarkt, bijvoorbeeld via de uitgifte van obligaties. ,,En zij maken zich minder druk over hun eigen financiële positie'', aldus de analist van Van Lanschot.

Econoom Patrick Beijersbergen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) beaamt dit. ,,Bedrijven hebben het idee dat het ergste achter de rug is. Een half jaar geleden durfde niemand te bewegen.''

Het bod van Kraft bestaat uit contanten en eigen aandelen. Beleggers denken dat Kraft het bod gaat verhogen of een groter gedeelte in contanten wil bieden. Het aandeel Cadbury schoot op Londense beurs 40 procent omhoog.

Het nieuws volgt een week nadat Walt Disney, het grootste entertainmentbedrijf ter wereld, de overname van de uitgever van stripboeken Marvel Entertainment had aangekondigd. Met de deal is een bedrag gemoeid van 4 miljard dollar, wat eveneens neerkomt op een overnamepremie van 30 procent. Het gaat om de grootste overname in de entertainmentbranche tot nu toe dit jaar.

De overname kwam voor veel analisten als een verrassing in een tijd dat zowel consumenten als adverteerders de hand op de knip houden. Maar Walt Disney ziet de overname van de eigenaar van klassiekers als Spider-Man, de Hulk en Iron Man vooral als een mooie manier om te groeien. Op dezelfde dag maakte de Amerikaanse toeleverancier aan de olie-industrie Baker Hughes plannen bekend om zijn branchegenoot BJ Services in te lijven voor 5,5 miljard dollar.

Het is niet ondenkbaar dat de situatie in het buitenland overspringt naar Nederland. ,,Ook hier is een aantal bedrijven zwaar getroffen door de economische crisis en die kunnen interessant zijn voor bedrijven met een sterke balans en een grote kaspositie om over te nemen'', zegt Beijersbergen van de VEB. Hij wijst op het gerucht dat de Britse bank HSBC een bod heeft uitgebracht op de private banking-activiteiten van bank en verzekeraar ING. Volgens Britse media gaat het om een overname van meer dan 1 miljard euro.

Tags: economie

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 18:44:09, 1136 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Oktober 2018 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (852,330)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (645,905)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (387,853)
 • Redacteur gezocht! (156,847)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (154,991)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (152,746)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,106)
 • Langste huwelijk ter wereld (121,656)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (116,947)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,552)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (106,040)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (97,283)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '8621296',
FROM_UNIXTIME(1539854740), '/index.php/2009/09/09/bedrijven-durven-overnamepad-weer-op', 'direct', '', NULL, 1, '54.145.83.79', 454 )