goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Vrouwen denken te weinig na over anticonceptieKoperdieven slaan toe in museum »
Advertentie

29-07-09

Uniek vacuümbuiscollectoren systeem verwarmt zwembad

De gemeente Westerveld verwarmt sinds juni van dit jaar het Bosbad Vledder via zonnecollectoren en heeft daarmee geïnvesteerd in duurzame energie. Hiervoor zijn zogenaamde vacuümbuiscollectoren geïnstalleerd die werken volgens het principe van warmtepijpen. Deze manier van energiezuinig verwarmen is nieuw. Het Bosbad in Vledder is dan ook het eerste openbare zwembad in Nederland dat via deze vacuümbuiscollectoren wordt verwarmd.

De glazen vacuümbuizen zijn op een zodanige onderlinge afstand geplaatst, dat ze elkaar nauwelijks overschaduwen en optimaal profiteren van de ingestraalde zonnewarmte. Op een beperkt oppervlak wordt daardoor een enorme capaciteit aan zonneboilerwarmte opgewekt. De geïnstalleerde zonnecollectoren zullen circa 60% van de energiebehoefte kunnen dekken. Dit levert, naast een besparing op energiekosten, bovendien een vermindering van de CO2-uitstoot van 29.000 kg op jaarbasis op.

Follow up:

Het water uit het bad wordt continu naar een zandfilter gepompt om de waterkwaliteit op peil te houden. Vanuit de zandfilter wordt het water via de warmtewisselaar door de vacuümbuizen gepompt. Het water wordt hier opgewarmd en afhankelijk van het zonvermogen op die dag opgewarmd tot maximaal 28 °C. Dit verwarmde water wordt vervolgens teruggepompt naar het bad. Beneden een badwatertemperatuur van 22 °C of wanneer de collectoren geen warmte geven, worden de al aanwezige verwarmingsketels automatisch ingeschakeld. Vanuit de geïnstalleerde software is het hele proces inzichtelijk en bestuurbaar gemaakt.

De software is op locatie via een computer in de technische ruimte te monitoren. De sensoren, die op verschillende plekken in het proces zijn geïnstalleerd, geven de noodzakelijke signalen om het water op de juiste temperatuur te houden en waar nodig bij te sturen. Op basis van deze signalen worden de bestaande verwarmingsketels al dan niet ingeschakeld.

Bij dit gerealiseerde project wordt de investering binnen 7,5 jaar terugverdiend, is de CO2- uitstoot blijvend aanzienlijk verminderd en is daarna een besparing van €10.000 op jaarbasis haalbaar met de huidige gasafname en gasprijs.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 11:24:06, 1326 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (924,361)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,173)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,017)
 • Redacteur gezocht! (165,943)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,261)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,006)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,527)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,199)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,191)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,266)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,473)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '405427',
FROM_UNIXTIME(1558493133), '/index.php/2009/07/29/uniek-vacuuembuiscollectoren-systeem-ver', 'direct', '', NULL, 1, '3.80.223.123', 675 )