goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Joe Jackson onkent geweldMini windturbines goed voor 100 GWh »
Advertentie

23-07-09

Klaslokaal als vakantiebestemming

Het regent, het regent, het regent op mijn jas. Het regent, het regent, getverderrie alles wordt nat.” Een groep van ongeveer twintig buitenlandse studenten oefent een taalriedel in een lokaal van de University College in Utrecht. Terwijl buiten de zon schijnt, volgen zij een cursus Nederlands tijdens de Summer School.

Mirjam Kamerling is docent Nederlands. „Na vier weken intensieve les zijn de meesten in staat korte gesprekjes te voeren.” Nederlandse clichés worden in het klaslokaal niet geschuwd. Aan de muur hangt een geborduurde merklap van de Noordzee en de leerlingen leren aan de hand van foto's van koningin Beatrix en Sinterklaas in het Nederlands uiterlijke kenmerken te beschrijven.

Follow up:

Terwijl deze groep in de klas het hoofd breekt over de Nederlandse taal, zijn collega-studenten buiten het gebouw met heel andere dingen bezig. Op het centrale plein staat een groepje te kijken hoe een Amerikaanse jongen aarzelend op een fiets stapt. „This is fuckin' weird!” Juan José Saavedra ziet het geamuseerd aan. De 23-jarige Mexicaan heeft net zijn post opgehaald bij het kantoor van de Summer School. In de toekomst gaat hij voor een Belgisch bedrijf bonbons verkopen in Zuid-Amerika. Saavedra volgt een cursus Europese politiek en economie. „Ik wil de mensen met wie ik straks ga samenwerken, beter begrijpen.”

De 19-jarige Christoph Mundt uit Duitsland heeft op de campus een royale kamer tot zijn beschikking. Op de grond liggen kleren, een paar lege flesjes Hoegaarden en een pot Nutella. Hij deelt douche, wc en keuken met vijf anderen op de gang. Op zijn bureau staat een tosti-ijzer.

„Ik ben verslaafd aan tosti's”, lacht hij. Zittend op zijn bed met daarop een dekbed met het logo van de Summer School vertelt Mundt dat hij nu vier weken in Utrecht is om Nederlands te leren. „In september kom ik terug voor mijn studie economie.” Waarom hij in Nederland wil studeren, is eenvoudig. „Het is de beste universiteit in Europa. Ik wil graag les in het Engels en ik ben dol op fietsen.”

De 18-jarige Amerikaanse Melissa Petersilge propt een deur verder wat kleding in een rugzak. „Ik heb net mijn examen gehad.” Petersilge heeft zes weken lessen over de Europese cultuur. „De lessen waren zwaar en ik hoop maar dat ik het heb gehaald.” De Amerikaanse gaat met een aantal studiegenoten naar Parijs. „Maar Nederland is echt helemaal fantastisch. Ik hou van de cafés en alle kleine winkeltjes.”

Terwijl de zon nog steeds genadeloos schijnt, moeten in het benauwde klaslokaal de studenten elkaar in het Nederlands vertellen wat zij in het weekeinde gaan doen. Als dat gebeurd is, zit de les erop en mogen zij eindelijk naar buiten. „Ik ga naar een leuke bar in Amersfoort”, zegt een leerling in gebroken Nederlands. Een meisje dat drie stoelen verderop zit, kiest voor een typisch toeristische bestemming. „Ik ga naar het Van Gogh Museum.”

Tags: uitgaan

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 01:24:34, 1062 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (925,302)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,363)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,208)
 • Redacteur gezocht! (166,227)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,263)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,041)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,535)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,420)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,193)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,407)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,664)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '423011',
FROM_UNIXTIME(1558692023), '/index.php/2009/07/23/klaslokaal-als-vakantiebestemming', 'direct', '', NULL, 1, '54.167.47.248', 675 )