goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Brüno verschijnt naakt in BerlijnRuzie om ijsmummie »
Advertentie

22-06-09

Schokkend filmpje Iran werd via Nederland verspreid

Schokkende amateurbeelden van de dood van een jonge Iraanse vrouw hebben wereldwijd voor verontwaardiging gezorgd. De beelden werden op internet verspreid door een in Nederland verblijvende Iraanse asielzoeker.

Neda Soltan werd op straat in Teheran doodgeschoten tijdens een demonstratie tegen de omstreden verkiezingsuitslag in Iran.

In de zeer schokkende video is te zien hoe omstanders, onder wie een arts, tevergeefs proberen haar te reanimeren nadat ze in de borst is geraakt. De jonge vrouw stierf ter plekke.

Volgens ooggetuigen zou ze vanaf een dak zijn beschoten door een sluipschutter, die deel uitmaakt van de gevreesde Basij-milities. De demonstratie zelf vond overigens enkele straten verderop plaats.

Follow up:

Tegenover de BBC zegt haar verloofde dat Neda in stilte is begraven, omdat de autoriteiten geen herdenkingsdienst wilden toestaan uit vrees voor nieuwe protesten.

De in Nederland verblijvende Iraniër Hamed, die zijn volledige naam en zijn lokatie uit veiligheidsoverwegingen uit de publiciteit wil houden, zegt dat de beelden zijn gemaakt door een vriend, die de video met zijn mobiele telefoon opnam en aan hem stuurde met het verzoek ze te publiceren. "Toen ik de beelden voor het eerst zag, was ik geschokt. Ik huilde."

Hamed zette de beelden op onder meer Youtube en Facebook, waar ze inmiddels talloze keren zijn bekeken. Hij zegt via de sites duizenden steunbetuigingen uit de hele wereld te hebben gekregen.

Internet speelt een belangrijke rol bij de demonstraties. De Iraanse autoriteiten verhinderen journalisten om verslag te doen van de gebeurtenissen, maar dankzij sites als Youtube, Facebook en Twitter bereiken met mobiele telefoons gemaakte beelden van de protesten toch de buitenwereld.

De sites worden bovendien gebruikt om mensen binnen en buiten Iran op de hoogte te houden van de gebeurtenissen in het land. Zo vormen ze een belangrijke nieuwsbron, al is de betrouwbaarheid van de berichten vaak moeilijk onafhankelijk te verifiëren.

Microblogdienst Twitter stelde op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten onlangs gepland onderhoud aan de site uit, om het vitale communicatiekanaal niet te verstoren. Onder meer Google en Facebook lanceerden diensten in het Farsi, de meest gesproken taal in Iran.

Neda is dankzij internet uitgegroeid tot een symbool van de protesten in Iran. Veel sympathisanten pasten op Twitter hun zogenoemde 'avatars' aan om haar te gedenken, en op verschillende aan haar gewijde pagina's op Facebook waren maandagavond al duizenden steunbetuigingen binnengekomen.

In sommige media is het beeld van de stervende Iraanse zelfs vergeleken met de beroemde foto van een man met een boodschappentasje, die tijdens de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking (1989) trachtte een kolonne tanks tegen te houden.

Deskundigen denken dat de dood van Neda in Iran tot nieuwe, hevige protesten kan leiden. De grootste demonstratie tot dusverre, die plaatsvond, werd gehouden ter nagedachtenis van drie doden die vielen bij eerdere demonstraties.

Hamed, die in Nederland een beslissing over zijn asielaanvraag afwacht, hoopt dat de beelden helpen om de aandacht van de wereld op de situatie in zijn vaderland te vestigen.

Hij zegt zich zorgen te maken over zijn vrienden in Iran. "Ik ben geen held", zegt hij. "Mijn vriend die de video heeft gemaakt, die is een held."

Het schokkende filmpje kan je hier bekijken:

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 23:30:42, 1373 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (924,361)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,173)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,017)
 • Redacteur gezocht! (165,943)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,261)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,006)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,527)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,199)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,191)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,266)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,473)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '405469',
FROM_UNIXTIME(1558493410), '/index.php/2009/06/22/schokkend-filmpje-iran-werd-via-nederlan', 'direct', '', NULL, 1, '3.80.223.123', 675 )