We kiezen als een kind
Of je nu zelf gaat stemmen of je stem laat uitbrengen door je kleine kinderen, de kans is groot dat het resultaat ongeveer hetzelfde zal zijn. Dat staat te lezen in het medisch weekblad de Huisarts.
Bij de keuze om al dan niet voor een bepaald politicus te stemmen, gaan we af op de eerste indruk die zijn uiterlijk op ons maakt. Extra informatie over de betrokken kandidaat beïnvloedt ons kiesgedrag niet in belangrijke mate.
Onderzoekers hebben daarom intensief bestudeerd hoe mensen precies het uiterlijk van anderen beoordelen. Mannen worden vooral aantrekkelijk gevonden als ze 'rijpe' gezichtstrekken hebben: een hoekig gezicht, een brede kin en zware wenkbrauwen. Omgekeerd hebben vrouwen succes als ze wat meer 'kinderlijke' gezichtstrekken hebben: een rond gezicht, een fijne onderkaak en dunne wenkbrauwen.
Volgens sociologen sluit dit aan bij de rollenpatronen die onze maatschappij aan de man en vrouw toekent. De man moet dominant en dus 'volwassen' zijn, van de vrouw wordt verwacht dat ze zacht is 'als een kind'.
Biologen beweren dan weer dat we ons allemaal natuurlijkerwijze aangetrokken voelen tot de meest 'fitte' individuen, die zichzelf en de soort in stand kunnen houden. Mannen met 'rijpe' gezichtstrekken hebben een hoger testosterongehalte, waardoor ze fitter zijn en dus ook aantrekkelijker.
Kortom, er bestaat een verband tussen onze voorkeur voor bepaalde aspecten van het uiterlijk en ons alomtegenwoordige overlevingsinstinct.
In een studie werden universiteitsstudenten geconfronteerd met foto's van echte kandidaten. Men vroeg de deelnemers om personen te verkiezen aan de hand van hun op het zicht beoordeelde competentie. Het kiesgedrag van de studenten voorspelde voor 72% de uitslag van de echte, toenmalige verkiezingen.
Dan verschenen de kinderen ten tonele. Ze waren tussen 5 en 13 jaar oud en moesten de foto's rangschikken naargelang de betrokkenen hen het meest geschikt leken 'om kapitein te worden van hun schip'. De 681 deelnemertjes waren daartoe in de juiste sfeer gebracht met een computersimulatie over een reis op zee. En hier komt het slechte nieuws: de keuze van de kinderen voorspelde voor 71% de echte verkiezingsuitslag.
Bovendien was de juistheid van de voorspelling niet minder goed bij jongere dan bij oudere kinderen. Als men 160 volwassenen vroeg aan het spelletje mee te doen, dan bracht hun keuze geen enkele verschuiving van de uitslag teweeg. De kinderen stemden volgens hetzelfde patroon als de volwassenen.