goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Hotel voor Polen opent deurenUrine tegen rioolstank helpt niet »
Advertentie

01-06-09

Vijf vragen over eetstoornissen

GGz-psycholoog/psychotherapeut Sofie Acda werkt bij de GGz Breburg Groep in Breda en behandelt daar al vijftien jaar mensen met een eetstoornis.

Hoe signaleer je een eetstoornissen bij iemand? Wanneer kan een patiënt of een buitenstaander zien dat het mis is?

„Ze proberen meestal eetsituaties te vermijden. Ze zeggen dan vaak al te hebben gegeten of ze hebben geen trek. Ook kunnen ze slecht opmerkingen verdragen over eten, afvallen of over hun gewicht. Het lastige voor de omstander is dat die een evenwicht moet zien te vinden tussen begrip en confrontatie. De meeste mensen zijn vooral confronterend, maar dan trekken mensen met eetstoornissen zich meestal terug en bereik je ze niet meer.”

Wanneer zijn anorexia en boulimia ontstaan?

Follow up:

„Een eetstoornis is geen moderne welvaartsziekte. Eetstoornissen bestaan al eeuwen. De eerste beschrijvingen komen uit de zeventiende eeuw, maar pas na 1973 ging de psychiatrie zich ermee bemoeien. Toen werden eetstoornissen voor het eerst gezien als psychosomatische ziektebeelden. Het is een echt psychische stoornis in hoe je denkt en handelt rondom eten. De laatste tijd wordt ook gekeken naar genetische factoren, maar dat onderzoek staat nog in de kinderschoenen.”

Zijn er inmiddels methoden die bewezen effectief zijn gebleken om eetstoornissen aan te pakken?

„Met cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke therapie zijn eetstoornissen goed te verhelpen. Gedragstherapie is direct gericht op herstel van eetpatroon onder meer door gebruik te maken van motivatietechnieken. De interpersoonlijke therapie legt wat minder de nadruk op gewicht en lichaamsbeeld en wat meer op omgevingsfactoren. Bij ons in de regio Breda/Tilburg zijn we nu bezig met een nieuwe behandeling, die mbt heet, ofwel mentalisation based treatment. Kern daarvan is dat de cliënt leert te mentaliseren, zich echt kan concentreren op wat er nu werkelijk is gebeurd. Het probleem moet niet worden opgelost door te weinig of te veel te gaan eten.”

Gelooft u in een behandeling via internet?

„Ik heb zelf geen ervaring met behandelen via internet, maar ja het is 2009, dus waarom niet. Wat ik heb gezien is dat in deze vorm van therapie zeker zaken zitten die werkzaam zijn. Een van de voordelen is dat je als therapeut goed inzicht krijgt in bijvoorbeeld het eetpatroon van de cliënt. Een ander voordeel voor de cliënt is dat hij of zij ziet wat er tijdens de therapie moet gebeuren. Dat is heel belangrijk voor deze mensen; ze hebben immers ontzettend de behoefte aan controle.”

Wat zou er maatschappelijk moeten worden gedaan om eetproblemen en eetstoornissen aan te pakken?

„Het slankheidsideaal in de media is een factor, maar eetstoornissen verdwijnen niet als er geen slanke dames meer in de media verschijnen. Er zijn zoveel meer aspecten die meespelen. Het blijft een psychische ziekte bij mensen die op vrijwel alle gebieden zeer perfectionistisch zijn. Het is dus niet direct een maatschappelijk probleem dat aangepakt kan worden.”

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 01:23:30, 585 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,933)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,891)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,428)
 • Redacteur gezocht! (183,885)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,125)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,564)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,982)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,616)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,482)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,574)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,323)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2372837',
FROM_UNIXTIME(1568731206), '/index.php/2009/06/01/vijf-vragen-over-eetstoornissen', 'direct', '', NULL, 1, '34.204.176.189', 625 )