goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Oud lot brengt miljoenen opSchoemacher in surseance »
Advertentie

01-06-09

Ruimtestation ISS bijna af

De permanente bemanning van het International Space Station (ISS) is verdubbeld met de aankomst van de Belg Frank De Winne, de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk. Ruim tien jaar na het begin van de bouw is het complex bijna af. Een kort feitenoverzicht over het internationale ruimtestation:

DEELNEMERS: Het ISS is een gezamenlijk project van vijf ruimtevaartorganisaties: ESA (Europa), NASA (Verenigde Staten), Roskosmos (Rusland), JAXA (Japan) en CSA-ASC (Canada). De Braziliaanse ruimtevaartorganisatie AEB is bij enkele onderdelen betrokken, en ASI (Italië) opereert in sommige gevallen los van de ESA.

Follow up:

OMVANG: Het ISS is 73 meter lang en 108 meter breed. Het grootste deel daarvan bestaat echter uit zonnepanelen, die moeten zorgen voor de stroomvoorziening van het complex. De bewoonbare ruimte is ongeveer 360 kubieke meter, vergelijkbaar met een redelijk appartement. Het ISS weegt meer dan 300 ton, anderhalf keer zo zwaar als een blauwe vinvis, het grootste dier op aarde.

HOOGTE: Het ISS draait op een hoogte van 300 tot 350 kilometer rond de aarde. Daar vliegt ook veel ruimteafval, een groot gevaar voor het ISS. Vanaf de aarde is het station met het blote oog zichtbaar.

GESCHIEDENIS: Zowel de Verenigde Staten als de Sovjet-Unie wilden in de jaren negentig ieder een nieuw ruimtestation in een baan om de aarde hebben. Na de val van de Sovjet-Unie besloten Moskou en Washington om de plannen samen te voegen. In november 1998 ging het eerste onderdeel de ruimte in, de Russische module Zarya (Ochtendgloren). Een maand later betraden de Amerikaan Robert Cabana en de Rus Sergej Krikaljov samen het ISS, als eerste mensen ooit. De eerste vaste bemanning, bestaande uit twee Russen en een Amerikaan, kwam in november 2000 aan. Sindsdien is het complex permanent bewoond.

TOEKOMST: Er staat nog acht assemblagevluchten naar het ISS op de planning. In 2011 moet het complex af zijn. Het ISS wordt permanent bemand door zes mensen, die ongeveer een half jaar aan een stuk aan boord verblijven. De bewoners voeren allerlei wetenschappelijke experimenten uit, maar ze zijn zelf ook proefpersonen voor onderzoek naar de gevolgen van langdurige gewichtloosheid op het menselijk lichaam.

BEZOEKERS: Het ISS heeft sinds de eerste vlucht 173 mensen over de vloer gehad, onder wie de Nederlander André Kuipers in 2004. Zes bezoekers waren ruimtetoeristen, die voor enkele miljoenen euro's een stoeltje naar het ISS kochten.

NEDERLANDSE INBRENG: De Europese onderdelen van het complex worden ontwikkeld bij ESTEC, het onderzoekscentrum van de ESA in Noordwijk. Nederland is sinds de oprichting in 1975 lid van de Europese ruimtevaartorganisatie.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 16:23:13, 469 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,932)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,891)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,428)
 • Redacteur gezocht! (183,885)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,123)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,564)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,982)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,616)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,482)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,574)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,323)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2372787',
FROM_UNIXTIME(1568731043), '/index.php/2009/06/01/ruimtestation-iss-bijna-af', 'direct', '', NULL, 1, '34.204.176.189', 625 )