goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Beatles weer in winkelsLegering van koper, diamant en chroom kan chips beter koelen »
Advertentie

09-04-09

Klant wordt weer koning bij banken

De klant wordt weer koning bij banken. Dat zei minister Wouter Bos van Financiën in reactie op een rapport van de commissie-Maas, die keek naar hoe het bankwezen er in de toekomst moet uitzien. Hij noemde het wel een gotspe dat het rapport nodig was. “Omdat het kennelijk niet zo was”, aldus Bos.

De commissie onder leiding van oud-bankier Cees Maas doet in het rapport 76 aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat banken nooit meer te maken krijgen met de huidige problemen waarin ze verkeren. Zo moet het beloningsbeleid op de schop, moet er meer informatie worden verschaft over hoeveel risico een bank wil nemen en moet het toezicht op het bankwezen worden verbeterd.

Follow up:

“Het vertrouwen in banken is geschaad en moet hersteld worden”, zei Maas. Volgens hem moeten banken zich weer meer richten op de klant en minder op de aandeelhouder. “Dit zijn praktische adviezen die zo snel mogelijk moeten worden doorgevoerd. En als de banken het niet doen, moeten ze uitleggen waarom niet”, aldus Maas, die denkt dat banken ongeveer een jaar nodig hebben om de veranderingen door te voeren.

De commissie werd in november vorig jaar door banken zelf in het leven geroepen om “lessen te trekken”. De nu gepresenteerde uitkomsten noemde Bos “zeer welkom”. Volgens hem constateert de financiële sector nu zelf dat er met het beleid, het ontwikkelen van ingewikkelde financiële producten en het najagen van kortetermijnresultaten “te veel schade is berokkend”.

Bos ziet het als zijn taak “om de druk erop te houden” bij banken en de woorden in het rapport “om te zetten in daden”. Het spreekt hem vooral aan dat klanten en spaarders voortaan voorop komen te staan en dat bankiers straks een verplicht examen moeten afleggen waarin hun kennis van bankzaken wordt getoetst.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwacht dat banken de aanbevelingen zullen overnemen. Bankverzekeraar ING zei alvast “een positieve grondhouding” te hebben over het rapport.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was minder te spreken over het rapport. De club vindt dat de commissie voornamelijk benoemt wat er allemaal mis zou zijn gegaan rond aandeelhouders. “Maar bestuurders, commissarissen en toezichthouders worden uit de wind gehouden”, aldus een woordvoerder.

De commissie-Maas pleit in het rapport ook voor het afschaffen van het Nederlandse depositogarantiestelsel in zijn huidige vorm. In de nieuwe opzet staat de Nederlandse staat garant voor de risico’s van het omvallen van een bank. Nu dragen alle banken het risico. Bos liet weten het voorstel in de EU te gaan bespreken.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 10:31:23, 409 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,704)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,404)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (413,112)
 • Redacteur gezocht! (184,476)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,215)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,570)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,421)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,692)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,635)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,983)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,745)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2441413',
FROM_UNIXTIME(1569124233), '/index.php/2009/04/09/klant-wordt-weer-koning-bij-banken', 'direct', '', NULL, 1, '35.175.191.150', 154 )