Minder lessen Nederlands in Brussels onderwijs
Brusselse stadsscholen uit het Franstalig onderwijsnet willen het aantal uren Nederlands in bepaalde richtingen van het vijfde en zesde jaar middelbaar terugbrengen van vier naar twee. Dat zeggen enkele politici van Open VLD.
Brussels minister Guy Vanhengel, Vlaams parlementslid Sven Gatz en Brussels parlementslid Els Ampe zijn ontstemd over die plannen. Ze staan volgens hen haaks op de ontwikkelingen inzake meertaligheid in het onderwijs.
Volgens de Brusselse liberalen zou de stad Brussel het aantal uren Nederlands in de derde graad van het algemeen secundair onderwijs (ASO) in het stedelijk Franstalig onderwijs willen halveren.
Als reden wordt verwezen naar de invoering van het onderwijstype I, dat reeds in het onderwijsnet van de Franse gemeenschap wordt toegepast, aldus de Open VLD'ers in een mededeling.
Daardoor worden in dat onderwijstype alle lessen op een even aantal uren gebracht, zo luidt het. Het aantal uren Frans wordt daardoor verhoogd van 5 naar 6 uur en geschiedenis gaat van 1 naar 2 uur.
Vermits het totaal aantal lesuren niet wordt uitgebreid, sneuvelen 'toevallig' 2 uren Nederlands, aldus de mandatarissen.
Ze spreken van een zorgwekkende evolutie die getuigt van een gebrek aan interesse voor het Nederlands vanwege sommige Franstalige beleidsmakers in Brussel.
Volgens hen is de beslissing reeds genomen op het niveau van de schooldirecties. Ze kondigen aan contact te zullen opnemen met de stad Brussel om te verhinderen dat het stadsbestuur de beslissing bekrachtigt.