goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Nederlandse militair Azdin Chadli (20) komt om in AfghanistanGewonden door bijtende stof in discotheek »
Advertentie

05-04-09

Aperitieven, waar moet ik aan denken?

Het woord aperitief komt van het Latijnse 'aperire', wat 'openen' betekent. Ieder aperitief bevat alcohol. De functie van aperitieven moet elders worden gezocht. Het gebruik verwijst veeleer naar aspecten van vriendschap, gezelligheid, genegenheid, het samen genieten. Een aperitief dient als beginpunt, om de 'affectie' tussen de gasten te openen: en soms louter als tijdvulling tussen het aankomen en het aan tafel gaan. Het aperitief moet echter wel je smaakpapillen wakker schudden en de gastronomische aandacht trekken.

Tot de klassieke aperitieven behoren de Champagne, de Crémant de Bourgogne en andere mousserende wijnen, bij voorkeur brut. Champagne is een mengeling van Chardonnay en Pinot-druiven, afkomstig uit de welomgrensde Champagnestreek. De fases van de opeenvolgende persingen zijn traditioneel bepaald en worden strikt gecontroleerd. De eerste persing van 4.000 kilo druiven, mag 2.050 liter hoogwaardige druivenmost opleveren, de cuvée. Deze levert de fijnste champagnes.

Follow up:

De cuvée is kleurloos, zuiver en heeft een goede zuurtegraad. De tweede en de daarna volgende persingen leveren een veel minder fijne, vaak te zure champagne op. Zes maanden later wordt de champagne gebotteld en wordt het tweede gistingsproces, op fles, op gang gezet. Een jaar lang worden de schuin geplaatste flessen gedraaid, vervolgens wordt het gistingsbezinksel verwijderd en de fles herkurkt. Mooie champagne heeft een zuiver parfum, een levendige, koelfrisse smaak en lang blijvende kleine belletjes. De zachte champagnes zijn ongeëvenaard als aperitief, maar ook niet te versmaden als afsluiter van een feestmaaltijd. Champagne komt brut, demi-sec en sec in de handel. De brut wordt het meest gebruikt als aperitief, terwijl de demi-sec en sec gebruikt worden als dessertwijnen.

Crémant de Bourgogne is een aangenaam sprankelende mousserende wijn (gemaakt volgens dezelfde vinificatiemethoden als de champagne) uit de Bourgogne. Crémants met een kwaliteitsniveau overtreffen vaak hun broertje uit de Champagnestreek, als ze het resultaat zijn van tweede ofvolgende persingen. Naast de Crémant de Bourgogne kan ook een mousserende wijn van goede kwaliteit gebruikt worden.

Een zeer goed aperitief is de eerste wijn, witte wijn, die aan tafel zal gedronken worden. Er is een grote keuze aan droge witte wijnen. Over het algemeen zijn de champagnes en de droge witte wijnen gemakkelijker te combineren met de wijnsoorten die bij een maaltijd worden geserveerd.

Vermijd zoveel mogelijk smaakmakers bij mousserende wijn en andere wijn. Als de wijn niet goed: genoeg is om zo te worden gedronken, moet hij helemaal niet worden gedronken!

Met cocktaildranken, die vaak ook als aperitief worden aangeboden, moet je oppassen! Ze mogen niet te zoet zijn, want dan remmen ze de eet lust. Dien enkel cocktails op die je op voorhand getest en goed bevonden hebt. Improvisatie van het ogenblik geeft meestal niet de verwachte resultaten. Houd je eveneens aan de opgegeven maten en verhoudingen.
Andere aanbevelenswaardige aperitieven zijn droge sherry (Xères-Jerez) en Pineau de Charente. Port daarentegen raden wij aan als een dessertwijn. Denk er ook aan, dat je het aperitief altijd goed koel opdient. Als laatste in de rij komen de kant en klare in de handel verkochte kruidenwijnen, zoals martini en campari. Hoewel ze traditioneel bij ons zijn ingeburgerd, zijn ze als aperitief toch minder aanbevelenswaardig.

Ook sommige biersoorten komen in aanmerking om als aperitief te worden gedronken, zoals het ambachtelijk bereide frambozenbier. Vergeet ook de alcoholvrije bieren niet. Bier, als aperitief schenk je in wijnachtige hoeveelheden, opdat de maag geen gevoel van vulling zou krijgen.

De gouden regel blijft: vermijd gealcoholiseerde dranken van meer dan 24 graden. Zij verzwakken sterk de 'gastronomische' papil.

Naast de alcoholhoudende aperitieven kan je een alcoholvrij aperitief schenken. Je hebt in de handel de zogenaamde 'kinderchampagne', een sprankelende drank, zonder alcohol, in verschillende smaken. Verder zijn er vers geperste vruchtensappen en/of groentesappen. Je kan ze ook kant en klaar aankopen. Geef de voorkeur aan de ongezoete. Je kan natuurlijk ook een alcoholvrije cocktail maken als aperitief. Een zeer voor de hand liggend aperitief, waaraan zelden gedacht wordt, is licht parelend water. De gasbeladenheid doet naar voedsel verlangen en stimuleert de maagafscheiding. Het is een drank die uitstekend het dorstgevoel wegneemt.

Tags: recepten

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 23:06:30, 4369 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (925,292)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,363)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,207)
 • Redacteur gezocht! (166,226)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,263)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,041)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,535)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,419)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,193)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,406)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,663)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '422890',
FROM_UNIXTIME(1558691220), '/index.php/2009/04/05/aperitieven-waar-moet-ik-aan-denken', 'direct', '', NULL, 1, '54.167.47.248', 675 )