goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Vrouwen rollen zakEnzym achter verspreiding kanker gevonden »
Advertentie

10-03-09

Daglichtlamp verovert ons land

Na de gloeilamp heeft ook de gewone tl-balk zijn langste tijd gehad. Bedrijven en instellingen stappen over op een nieuw soort verlichting, de daglichtlamp, die werknemers beter wakker houdt en de productiviteit verhoogt.

Door een nieuwe techniek wordt het zonlicht in grote mate nagebootst. Het biedt niet alleen werknemers uitkomst, maar het wordt ook gebruikt voor de verzorging van ouderen, in de veehouderij en bij de duivensport.

De stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) gevestigd op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven merkt dat afgelopen jaar al vele tientallen bedrijven en instellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, de verlichting hebben aangepast.

Follow up:

Zeker nadat zwemmer Maarten van der Weijden goud won op de Olympische Spelen mede na gebruik van lichttherapie van SOLG, groeide de animo. „We krijgen dagelijks telefoontjes van arbodiensten en zorginstellingen. Twee jaar terug was dat misschien eens per week”, zegt directeur Toine Schoutens.

De Nederlandsche Bank, Interpolis, Rijkswaterstaat, de academische ziekenhuizen in Utrecht en Leiden en de Gasunie zijn slechts enkele van de voorbeelden. Oorzaken van de groei zijn ook een prijsdaling van de lichtsystemen en nieuwe inzichten. Zo is bekend geworden dat in de nachtdienst, door onvoldoende licht, vrouwen verhoogde kans op borstkanker hebben en mannen op hartproblemen.

„Op de intensive care blijven de artsen en verpleegkundigen meer alert, maar ook in verpleeghuizen helpt het ouderen aan een beter dag-en-nachtritme”, zegt Schoutens.

Anders dan gewone gloeilampen en tl-verlichting hebben de nieuwe verlichtingsystemen tot vijf keer hogere lichtintensiteit (2500 lux), een hogere frequentie (tl-lampen lijken soms te flikkeren), maar kunnen ze ook door de dag heen van intensiteit en kleurtemperatuur wisselen. Er zijn diverse fabrikanten zoals Philips, Davita en Etap.

Tijdens een speciaal congres Nacht van de Medezeggenschap wordt binnenkort het belang besproken van goede verlichting tijdens nachtdiensten. Volgens dr. Gernt van der Veen van installateur GTI Healthcare is de vraag het laatste jaar fors gestegen. „Inmiddels wordt aangenomen dat de productiviteit met twee procent toeneemt, mensen minder fouten maken en er minder ziekteverzuim is. We staan aan de vooravond van een doorbraak”, zegt Van der Veen. Dat bevestigt ook dr. Sander van Eekelen, als psycholoog gepromoveerd op nachtdiensten: „Dit gaat een grote vlucht nemen. Het licht verbeteren heeft geen bijwerkingen.”

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 16:20:25, 2131 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,186)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,699)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,242)
 • Redacteur gezocht! (183,560)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,089)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,561)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,715)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,615)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,373)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,296)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,035)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2346488',
FROM_UNIXTIME(1568585695), '/index.php/2009/03/10/daglichtlamp-verovert-ons-land', 'direct', '', NULL, 1, '35.172.100.232', 625 )