goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Minister rijdt 109 in bebouwde kom'Sites overheid eind 2010 op orde' »
Advertentie

08-02-09

'Lekker' zit in je hoofd

Je hoofd bepaalt of iets lekkerder is dan iets anders. Mensen vinden vis lekkerder als deze het predikaat wild heeft dan wanneer het dier als gekweekt te boek staat. Weet iemand niets van de achtergrond, dan smaken beide soorten even lekker. Dat schrijft drs. Adriaan Kole van Wageningen Universiteit en Researchcentrum in het wetenschappelijke tijdschrift Food and Quality Preference.

Smaak bestaat uit wat je proeft en wat je ziet of hoort. Samen vormt dat 'lekker' in je hoofd. Informatie op de verpakking van levensmiddelen speelt daarom een belangrijke rol in de smaakbeoordeling. Vraag je mensen waarom ze iets kopen, dan noemen ze vooral de smaak, hun tong bedoelend, aldus Kole.

Follow up:

,Wij tonen aan dat dat voor grofweg 30 procent niet waar is. Als de informatie op de verpakking niet klopt, beïnvloedt die toch de smaak. Smaakbeleving is een optelsom van de smaak in je mond en de ideeën die je over het product hebt”, stelt de onderzoeker.

Het scheelt wel hoe vaak iemand iets consumeert. Drinkt iemand veel cola, dan proeft hij het verschil tussen het oorspronkelijk merk en cola van een huismerk. Neemt hij het af en toe, dan is het verschil vooral duidelijk door (het etiket op) de fles. Je gedachten maken meer uit wat je proeft als je iets niet zo vaak eet of drinkt.

Kole wilde weten wat de invloed van informatie bij de consument thuis is en concentreerde zich op vis. Uit zijn onderzoek onder een kleine vijfhonderd huishoudens bleek ook dat de prijs heel belangrijk is. Gaf de informatie aan dat de vis duur was, dan waardeerden de proefpersonen de smaak meer.

Bij de kweekvis zat een positief bericht over kweken. De onderzoeker had verwacht dat dit ook een positief effect zou hebben, maar de proefpersonen namen aan dat kweken een negatieve invloed op de smaak heeft. Voor de viskwekers betekent dit werk aan de winkel om hun imago op te krikken. Zij kunnen benadrukken dat kweken duurzamer kan zijn dan vangen, is het advies van Kole.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 00:44:32, 1008 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,048)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,667)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,193)
 • Redacteur gezocht! (183,514)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,080)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,560)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,685)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,615)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,351)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,256)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (113,995)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2342831',
FROM_UNIXTIME(1568563745), '/index.php/2009/02/08/lekker-zit-in-je-hoofd', 'direct', '', NULL, 1, '18.206.48.142', 625 )