goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Tien nieuwe amfibiesoortenKleinste letters ooit geschreven »
Advertentie

04-02-09

TU Delft: 'sociale p2p' maakt consumentenheffing noodzakelijk

Volgens onderzoekers van de TU Delft zullen copyrightwetten snel niet meer te handhaven zijn: door 'sociaal filesharen' en versleuteling krijgen opsporingsdiensten het nakijken. De enige zinnige optie zou een verplichte licentie voor internetters zijn.

In een onlangs online gezet document pleiten wetenschappers van de Parallel and Distributed Systems-groep van de TU Delft voor een herziening van copyrightwetgeving. De huidige regels zouden al rond 2010 niet meer te handhaven zijn, ondanks recente verscherping in bepaalde landen waarbij auteursrechtwaakhonden samen met isp's consumenten in de gaten houden.

Follow up:

TU Delft De studie spreekt van prosumers in plaats van consumers, onder meer omdat de huidige filesharende consument een deel van de productie op zich kan nemen, zoals de distributie. De auteurswet gaat echter uit van het exclusieve recht op distributie door een derde partij, en daarmee gaat de wetgeving steeds meer achter de feiten aanlopen - temeer omdat het delen van bestanden niet noodzakelijk via 'klassieke' p2p-netwerken verloopt, maar ook mogelijk is met sociale netwerken zoals Facebook. Bovendien zien de onderzoekers een toenemende populariteit van zogeheten darknets, die het leven van copyrightwaakhonden en opsporingsinstanties via een combinatie van social networking en versleuteling, bijzonder zuur kunnen maken. Binnen afzienbare tijd zouden dergelijke netwerken eenzelfde gebruikersgemak als traditionele p2p-netten kunnen leveren.

De contentindustrie ziet zijn omzet hierdoor bedreigd, en dat gebeurt bovendien in een context van veranderende publieke opinie over auteursrecht, schrijven de wetenschappers. Ze wijzen onder meer op de geringe mate van steun vanuit de bevolking voor de boete van 110 miljoen dollar die Torrentspy vorig jaar ten deel viel, maar er kan ook worden gedacht aan de hoge schadeclaims voor p2p-gebruikers van de Amerikaanse auteursrechtwaakhond RIAA, die doorgaans op weinig sympathie in de media konden rekenen.

Wetgeving zoals de onlangs in Frankrijk ingevoerde three strikes, you're out-maatregel zal door technische ontwikkelingen zoals darknets dan ook binnen twee jaar ineffectief blijken om de achterhaalde zakelijke modellen van de entertainmentindustrie te redden - maar daarnaast kan worden verwacht dat dergelijke wetten uiteindelijk onvoldoende maatschappelijk draagvlak zullen hebben. De onderzoekers geloven dan ook dat het recht op distributie voor consumenten vastgelegd zal moeten worden, maar dat hier wel afdracht van royalties tegenover zal moeten staan in de vorm van een verplichte licentie. Ze vinden daarin bijval van de advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die eerder pleitte voor een heffing op bandbreedte. Dat zou overigens weer stroken met gegevens dat p2p-verkeer de laatste jaren verantwoordelijk is geworden voor een dikke tweederde van het internetverkeer.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 12:44:11, 340 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,989)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,491)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (413,194)
 • Redacteur gezocht! (184,614)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,220)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,570)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,523)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,765)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,637)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (117,076)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,845)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2448790',
FROM_UNIXTIME(1569168938), '/index.php/2009/02/04/tu-delft-sociale-p2p-maakt-consumentenhe', 'direct', '', NULL, 1, '3.226.243.130', 154 )