goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Grootschalig project herstel stuifzand-gebiedHotels krijgen draaiboek hoererij »
Advertentie

16-01-09

Energieverbruik gemeenten te hoog

Gemeenten in Zuid-Holland kunnen het energieverbruik van de openbare verlichting fors omlaag brengen door oude lampen te vervangen, lampen korter te laten branden en de verlichting - daar waar mogelijk - te dimmen. Deze maatregelen kunnen de gemeenten een besparing opleveren van gemiddeld achttien procent. Het levert een CO2-reductie op van 14.000 ton, een besparing die overeenkomt met het stroomverbruik van zevenduizend huishoudens.

Een en ander blijkt uit onderzoek van de provincie Zuid-Holland en Senter Novem, het agentschap voor duurzame ontwikkeling van het ministerie van Economische Zaken. Zij hebben aan de hand van door gemeenten aangeleverde informatie het besparingspotentieel van de openbare verlichting in Zuid-Holland in beeld gebracht. Hierbij werd uitgegaan van het behoud van de bestaande lichtkwaliteit, armaturen en lantaarnpalen. De uitkomst was een besparing variërend van negen tot 25 procent, met een gemiddelde van achttien procent.

Follow up:

In een brief heeft gedeputeerde Erik van Heijningen gemeenten opgeroepen serieus te kijken naar het onderzoek en de hoop uitgesproken dat zij volop met het onderwerp aan de slag gaan. "Het onderzoek is een mooie aanleiding om op korte termijn zelf fors te besparen op het verbruik van de openbare verlichting. Bijna eenvijfde minder elektriciteit levert per direct milieuwinst op en voordeel in de exploitatiekosten."

Het onderzoek maakt duidelijk dat vervroegd afschrijven en de investering in nieuwe lampen zich al na een paar jaar laat terugverdienen. Bij gemeenten gaat het grootste deel van het energieverbruik naar de openbare verlichting (tussen de vijftig en zeventig procent). Bij circa dertig procent gaat het om gedateerde, inefficiënte systemen.

Minister Cramer van VROM wil dat gemeenten en provincies de komende jaren besparingen doorvoeren bij de openbare verlichting: vijftien procent in 2011, twintig procent in 2013 en dertig procent in 2030. De provincie Zuid-Holland heeft zich samen met zes andere provincies sterk gemaakt om dit als eerste te realiseren. De provincie komt binnen enkele maanden met een eigen beleidsprogramma om besparingen door te voeren bij de openbare verlichting van provinciale wegen. Dit beleidsplan moet leiden tot een nieuw plan van aanpak.

Tags: natuur

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 16:35:05, 324 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,934)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,893)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,428)
 • Redacteur gezocht! (183,885)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,125)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,564)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,982)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,616)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,482)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,574)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,323)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2372904',
FROM_UNIXTIME(1568731536), '/index.php/2009/01/16/energieverbruik-gemeenten-te-hoog', 'direct', '', NULL, 1, '34.204.176.189', 625 )