goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Hiphoppen tegen landmijnenMadurodam by Light - Reisnieuws »
Advertentie

17-12-08

Ook DNA-spray in Amsterdam

In navolging van Rotterdam gaat ook Amsterdam winkeliers uitrusten met een speciale DNA-spray. Daarmee kunnen ze overvallers besproeien, zodat de politie die later gemakkelijker kan oppakken. Het gaat om een proef, schrijft wethouder Lodewijk Asscher (economische zaken) in een brief aan de gemeenteraad.

De ondernemers krijgen boven hun winkeldeur een apparaat dat overvallers bij het verlaten van de winkel onderspuit met een onzichtbare chemische stof. Dit middel bevat een unieke DNA-code waarmee de politie kan aantonen dat een verdachte in een zaak is geweest. De spray is niet afwasbaar en blijft zeker een week lang zitten. De codes zijn alleen te lezen met een UV-lamp.

Follow up:

Asscher schrijft verder dat de gemeente Amsterdam gaat kijken of zij winkeliers die het slachtoffer zijn van overvallen juridisch kan helpen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het verhalen van de schade op de dader. Dit gebeurt momenteel al in bijvoorbeeld Amstelveen.

De wethouder maakt ook bekend dat hij in 2009 opnieuw 1 miljoen euro subsidie beschikbaar stelt voor middenstanders die hun zaak beveiligen. De gemeente besloot begin dit jaar de helft van de kosten voor haar rekening te nemen wanneer winkeliers detectiepoortjes, alarminstallaties of videobewaking aanschaffen.

Tot nu hebben hebben 468 ondernemers een beroep gedaan op deze subsidie. Zij vroegen in totaal circa 400.000 euro aan. Dat is minder dan de helft van de 1 miljoen euro die dit jaar beschikbaar was, maar toch is de gemeente zeer tevreden. Volgens Asscher is de regeling met name de afgelopen tijd erg bekend geworden en dienen steeds meer middenstanders een aanvraag in.

De zorg om de veiligheid van winkeliers in Amsterdam komt niet uit de lucht vallen. In de regio vonden in 2007 394 winkelovervallen plaats, 33 procent meer dan in het jaar daarvoor.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 09:03:19, 709 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,744)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,156)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,869)
 • Redacteur gezocht! (184,223)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,165)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,568)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,866)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,242)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,628)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,590)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,824)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,565)
 • More...


Archief


XML Feeds