goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Nederland tikje religieuzer118.000 zien schedel Hirst »
Advertentie

17-12-08

Fiscaal slim het jaar uitluiden

Als straks buiten het vuurwerk wordt afgestoken, is uw kans verkeken om nog van de ruimhartige buitengewone uitgavenaftrek van 2008 te profiteren. Met afstand de meest besproken aftrekpost van het jaar is natuurlijk de ’gratis’ bril, alleen dit jaar nog mogelijk. Opticiens wakkeren momenteel de hype flink aan met advertentiecampagnes. Maar ook voor mensen die geen slechte ogen hebben zijn er manieren om de belastingaangifte te verlagen.

Vaak moet u wel voor 31 december tot actie overgaan. Vooral omdat sommige zaken alleen nog in 2008 aftrekbaar zijn, de fiscus op de laatste dag van het jaar uw saldo peilt voor de vermogensrendementsheffing, en omdat sommige aftrekposten een drempel kennen, waardoor u wellicht in dit kalenderjaar nog een uitgave moet doen om die drempel te halen. Bonnetjes wel vijf jaar bewaren. OverGeld telt met hulp van belastingadviseur Bert Bongers af naar het nieuwe jaar.

Follow up:

De aftrekpost buitengewone uitgaven, waaronder veel ziektekosten vallen die niet bij uw zorgverzekeraar te declareren zijn, gaat aan zijn succes ten onder. Te veel mensen maken er gebruik van, waardoor hij onbetaalbaar is geworden. Dit jaar is de regeling echter nog extra aantrekkelijk, omdat de drempel voor declaratie van 11,5% naar 1,65% van het inkomen is verlaagd. Hierdoor komen veel mensen in aanmerking voor de extra aftrekpost chronisch ziekenforfait van €821.

Chronisch ziekenforfait

Haal uw specifieke uitgaven dus naar voren. U heeft namelijk dit jaar voor het laatst recht op die aftrekpost chronisch ziekenforfait van €821 als u meer dan €325 aan specifieke buitengewone uitgaven deed. Heeft u minder dan €31.589 inkomen, dan mag u de onkosten ook nog eens met 113% verhogen. Om de drempel te halen kunt u behalve de ’gratis bril’ ook een kunstgebit, contactlenzen, een rollator, een gehoorapparaat of andere hulpmiddelen die uw zorgverzekeraar niet vergoed opvoeren. Voor de meeste hulpmiddelen, maar niet voor de bril, de lenzen en het ooglaseren, geldt overigens onder voorbehoud dat ze volgend jaar ook nog aftrekbaar zijn. U kunt standaard €23 bijtellen als kosten voor de huisapotheek, als vergoeding voor pleisters, paracetamol et cetera.

Uw ogen laten laseren levert geen bijdrage aan de drempel voor chronisch ziekenforfait, net als de premie voor de aanvullende zorgverzekering, begrafenis- en crematiekosten dat ook niet doen. Grafrechten en een koopsompolis voor een uitvaartverzekering in natura aanschaffen zijn dit jaar ook voor het laatst fiscaal aftrekbaar, maar tellen eveneens niet mee voor het chronisch ziekenforfait.

Tarief

Gaat uw belastingtarief volgend jaar flink omlaag, bijvoorbeeld door uw pensioen, dan moet u in 2008 zoveel mogelijk aftrekposten inplannen. Bij emigratie in 2009 verliest u ook aftrekposten, probeer die nu nog te benutten. Gaat uw tarief door een gouden handdruk volgend jaar juist omhoog, schuif aftrekposten dan door.

Pensioen

U bent nog geen 65 en hebt een pensioentekort, of u hebt dat in de afgelopen zeven jaar gehad. Als u geld stort in een lijfrentepolis of op een bankspaarrekening, dan kunt u de inleg aftrekken in uw aangifte over 2008.

U bepaalt niet zelf of u een pensioentekort heeft. De Belastingdienst heeft een rekenprogramma op zijn website waarmee u dit kunt narekenen. Als vaststaat dat de premie aftrekbaar is, moet u kiezen: wel aftrekken, betekent een belaste uitkering te zijner tijd in box 1. Geen aftrek, dan wordt de waarde tijdens de looptijd in box 3 belast, maar zijn de uitkeringen onbelast.

Studie

Hebt u meer dan €500 studiekosten gemaakt, dan kunt u alles boven dit bedrag aftrekken. Een hobbycursus wordt niet beloond met aftrek. Reiskosten en huisvesting tellen eveneens niet mee, (vooruitbetaald) lesgeld, boeken, schrijfgerei en verplichte excursies wel. Net als bij de bril telt: bonnetjes 5 jaar bewaren.

Kleine schulden

…in box 3 tot gezamenlijk €2800 (indien u een fiscaal partner heeft €5600), zijn fiscaal nutteloos, omdat ze niet in mindering van uw eigen belastbare vermogen in box 3 gebracht mogen worden. Bovendien behaalt u een rentevoordeel: rente op schulden is vaak hoger dan rente op uw eigen vermogen. Los ze dus af, ook om uw belastbaar vermogen in box 3 te verlagen.

Hypotheek I

Betaal de hypotheekrente van maximaal de eerste zes maanden van 2009 vooruit wanneer u volgend jaar een lager box 1-inkomen verwacht. U heeft dan meer hypotheekrente om af te trekken. De vooruitbetaling moet wel schriftelijk vastgelegd worden. Ook verlaagt u zo uw vermogen in box 3.

Hypotheek II

Als u nog slechts een kleine hypotheekschuld heeft, kunt u zich de bijtelling van het eigenwoningforfait (0,55% van de woz-waarde) besparen door dit jaar nog de hypotheekschuld af te lossen. U kunt dan aanspraak maken op de alternatieve aftrekpost wegens geen of geringe eigenwoningschuld en verlaagt uw vermogen in box 3. Het voordeel treedt in principe alleen op als het eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare hypotheekrente.

Huis (ver)kopen

Gaat u binnenkort uw huis verkopen, wacht dan met de overdracht bij de notaris tot minimaal 2 januari 2009. De opbrengst valt dan niet onder de peildata 31 december en 1 januari voor de vermogensrendementsheffing van 2008 en 2009. Gaat u juist voor 31 december nog kopen, dan is het eigen geld dat u in uw huis stopt op de peildata niet meer op uw rekening te vinden.

Onderneming

Dat laatste geldt ook als u uw onderneming wilt verkopen. Bovendien bespaart u op de heffingsrente. De heffingsrente begint te lopen vanaf 1 juli. Door te zorgen dat u over dat jaar via voorlopige aanslagen al voldoende belasting betaalt, ontloopt u latere heffingsrente. Ondernemers en kleine zelfstandigen weten vaak niet wat een jaar hun aan inkomsten oplevert: ze moeten voor de fiscus daarom de hoogte van hun inkomen schatten. De Belastingdienst baseert er vervolgens een voorlopige aanslag op. Blijkt het jaar daarop dat het inkomen in feite hoger was, moet de ondernemer bijbetalen, inclusief heffingsrente. Blijkt dat er te veel belasting is betaald, dan wordt het te veel betaalde daarentegen teruggestort, zonder rente. Te veel vooruitbetalen is dus zinloos. Investeringsaftrek

Wie als ondernemer investeert, heeft recht op investeringsaftrek. Deze is gestaffeld (zie www.belastingdienst.nl), en wordt hoe lager naarmate het geïnvesteerde bedrag hoger ligt. Theoretisch kan één euro meer dus een forse aftrek kosten. U kunt dan een investering beter uitstellen tot januari.

Dividend

U kunt met uitkeringen van dividend uit uw eigen BV beter ( winst uit aanmerkelijk belang) wachten tot 2 januari om heffing in box 3 over het netto rendement, na aftrek van 15% dividendbelasting, te voorkomen.

Sparen

Is uw vermogen meer dan €20.315 per persoon, of €40.630 bij fiscale partners, dan betaalt u hierover 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3. U kunt geld uitgeven, bijvoorbeeld door geplande grote uitgaven nu alvast te doen. De Belastingdienst peilt uw vermogen op twee momenten, 1 januari en 31 december. Het gemiddelde hiervan telt voor de vermogensrendementsheffing.

Onbelast vermogen

Zet belast vermogen uit box 3 om in onbelast vermogen. Voor vermogen geïnvesteerd in als duurzaam te boek staande beleggingen telt een extra vrijstelling, boven op de €20.315, van €54.223. Ook krijgt u een extra heffingskorting ter hoogte van 1,3% van het belegde vermogen. Samen met het vervallen van de vermogensrendementsheffing is dat 2,5% rendement meer dan op een gewone belegging. Als u net als de Vereniging voor Beleggers in Duurzaam Ondernemen meent dat de kredietcrisis veroorzaakt is door niet-duurzame financiële prikkels, kan dit een mooi moment zijn over te stappen op duurzame beleggingsfondsen. U kunt ook in sociaalethische beleggingen geld steken, aangewezen door het ministerie van Financiën. De Belastingtelefoon (0800-0543) kan u vertellen welke dat zijn.

En ten slotte, ook beleggen in durfkapitaal (onder andere cultuur en startende mkb-ondernemers) is tot een maximum van €54.223 per persoon vrijgesteld.

Geef weg, dat geld!

Voor aftrek van giften aan door de Belastingdienst aangewezen goede doelen geldt een minimum van 1% van uw drempelinkomen en een maximum van 10%. Om de drempel van 1% te halen, kunt u de giften van twee jaar in één keer doen.

U kunt jaarlijks bovendien €4479 belastingvrij schenken aan uw kinderen. Eenmalig mag dit verhoogd worden tot €22.379, voor (schoon)kinderen tussen de 18 en 35 jaar oud. Hiervoor moet u de schenking aangeven en vervolgens een beroep op de vrijstelling doen. Regelmatig schenken voorkomt in de toekomst een hoge aanslag van successierecht. Ook daalt uw vermogen in box 3. Aan kleinkinderen en kennissen kan in 2008 €2688 belastingvrij geschonken worden.

2003

U kunt in 2008 nog een T-biljet voor 2003 indienen, te verkrijgen via de website van de Belastingdienst, als u dat nog niet gedaan heeft. Deze moet voor 31 december binnen zijn. De teruggaaf moet ten minste e13 bedragen. Dit bedrag is met terugwerkende kracht verlaagd.

Belastingschulden

…zijn niet aftrekbaar, voor het geval u die nog open heeft staan. Betaal ze dus voor 31 december om in ieder geval box 3 te verlagen.

Tags: economie

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 17:03:46, 688 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,751)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,157)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,871)
 • Redacteur gezocht! (184,224)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,166)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,568)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,866)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,242)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,628)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,590)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,824)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,565)
 • More...


Archief


XML Feeds