goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Seks met hond van oma kost jongeman vier jaar celMinnaressen krijgen minder cadeautjes door crisis »
Advertentie

06-12-08

Overheid test iDeal-achtig systeem als opvolger falend Digid

Consumenten en bedrijven maken niet of nauwelijks gebruik van Digid. De overheid lijkt het hele systeem nu aan de kant te schuiven en in te willen ruilen voor een nieuw systeem, dat door het open karakter veel weg heeft van iDeal.

Digid is een in 2003 door de overheid geïntroduceerd systeem dat een wachtwoord en een gebruikersnaam koppelt aan het burgerservicenummer. Het systeem wordt door diverse overheidsinstellingen gebruikt. Momenteel zijn er zo'n zes miljoen Digid-accounts uitgegeven. Hoewel ook bedrijven gebruik kunnen maken van Digid, dat dan aan een Kvk-nummer wordt gekoppeld, is het zakelijke gebruik van het systeem verwaarloosbaar.

Follow up:

Door het beperkte gebruik van het systeem is de overheid bovendien veel geld aan het onderhoud ervan kwijt. Uit een onderzoek van Innopay, dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken werd uitgevoerd, blijkt dat een doorsnee Nederlander gemiddeld 1,2 keer per jaar via een online-dienst contact heeft met de overheid. In de praktijk blijken mensen hierdoor makkelijk hun wachtwoord te vergeten, zodat de hele aanvraagprocedure opnieuw doorlopen moet worden.

Dit proces is niet alleen omslachtig, maar ook behoorlijk kosteninefficiënt, concludeert Innopay in zijn rapport. Het Digid-platform wordt centraal beheerd door GBO.Overheid. "Dit betekent dat ook alle kosten centraal worden gedragen. Door het relatief lage aantal transacties en het grote aantal navragen op de authenticatiegegevens, is het lastig om deze organisatie kostenefficiënt te laten opereren", schrijven de onderzoekers.

Ook de mate van beveiliging van Digid is een obstakel voor een bredere inzet van het platform. Hoewel inlognaam en wachtwoord relatief eenvoudig te gebruiken zijn, is deze vorm van beveiliging niet geschikt voor diensten waarbij meer zekerheid over de identiteit van de gebruiker is gewenst. De overheid kijkt dan ook met interesse naar de manier waarop banken hun transacties beveiligen en dan met name naar iDeal, zo blijkt uit het rapport.

"Door de overheid wordt - in het kader van online-gebruikersherkenning - met grote interesse gekeken naar het succes van iDeal. Deze Nederlandse internet-betaalstandaard is binnen 2 jaar de meest gebruikte methode voor het afrekenen van online aankopen. De belangstelling van de overheid is niet vreemd: in beide gevallen is digitale herkenning van de gebruiker nodig om een transactie te autoriseren", schrijft Innopay in zijn rapport.

Het succes van iDeal kan grotendeels worden verklaard door het achterliggende model, waarbij consumenten via de beveiligde interface van hun eigen bank een betaling bij een webwinkel kunnen doen. Innopay adviseert de overheid hier gebruik van te maken door van Digid een soortgelijk open netwerk te maken. Zo zou iemand bijvoorbeeld online zijn belastingaangifte kunnen invullen, waarbij dan de authenticatie kan plaatsvinden via het betaalsysteem van zijn bank.

De overheid heeft inmiddels zeven miljoen euro uitgetrokken om deze nieuwe aanpak voor bedrijven te testen. "We willen toe naar een situatie waarin een ondernemer op een eenvoudige en veilige manier kan inloggen bij overheidsorganisaties, met de inlogcode die zijn voorkeur heeft", aldus staatssecretaris Frank Heemskerk. Aan de test doen verschillende instanties mee, waaronder de Belastingdienst. Vanaf 2010 moeten bedrijven bij deze instanties terechtkunnen met één pas, code of wachtwoord naar keuze.

Tags: internet

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 17:02:20, 301 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,567)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,126)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,849)
 • Redacteur gezocht! (184,210)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,150)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,567)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,866)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,239)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,624)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,586)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,821)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,561)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2395661',
FROM_UNIXTIME(1568853711), '/index.php/2008/12/06/overheid-test-ideal-achtig-systeem-als-o', 'direct', '', NULL, 1, '3.227.233.55', 625 )