goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Politie kent verschil niet tussen wiet en tomatenLinda wil George Clooney »
Advertentie

01-12-08

Schuldpapier weer sexy

Saai, niet sexy en een mager rendement. Deze vooroordelen over obligaties smelten als sneeuw voor de zon zodra er een aandelencrisis uitbreekt. Beleggers rollen momenteel over elkaar heen om hun geld in veilige staatsobligaties te parkeren. De al sterk opgelopen koersen ten spijt. Dan zijn bedrijfsobligaties heel wat vriendelijker geprijsd, al vinden veel beleggers hier de risico’s weer te hoog.

De koopdrift behelst meer dan een panische vlucht uit aandelen, weet Jamie Stuttard, hoofd vastrentende waarden voor de Europese markt bij Schroders. Obligaties liggen volgens de Britse vermogensbeheerder ook fundamenteel goed. „Schuldpapier profiteert als groei of inflatie vallen. Je ziet nu beide, ook nog eens in forse mate. Een perfect plaatje voor obligaties.” Oplopende koersen zullen volgens Stuttard het beeld op de obligatiemarkt voor nog zeker zes maanden tot drie jaar bepalen. Voor bedrijfsobligaties predikt hij wel risicospreiding.

Follow up:

De constatering van Stuttard is belangrijk omdat bij een herstel van de aandelen, vluchtheuvels als goud en obligaties weer snel leeg kunnen lopen. Beleggers krijgen dan een dubbele bloedneus: eerst op de aandelenmarkt, gevolgd door een kater als de obligatiekoersen weer inzakken. Oppassen dus.

Stuttard ziet echter nog geen einde aan de kapitaalstroom richting obligaties. „De centrale banken zijn niet bang meer voor inflatie, in Europa zullen we daarom verdere renteverlagingen zien. Vooral voor kortlopende obligaties is dat goed nieuws. Deze reageren doorgaans sneller op wijzigingen in het rentetarief.”

Schroders is niet de enige met een positieve outlook voor obligaties. Ook anderen, onder wie technisch analist Royce Tostrams – doorgaans vooral gericht op aandelen – voorzien een goede tijd voor schuldpapier. De stroom van geld naar staatsobligaties zet echter wel het rendement onder druk: de lange rente daalt gestaag. Het is beleggers echter vooral om de zekerheid van staatspapier te doen.

Voor wie durft, zijn er hogere rendementen te behalen in bedrijfsobligaties. Veel van deze leningen noteren ver onder pari. Dat wil zeggen dat een nominale obligatie van 1000 euro te koop is voor bijvoorbeeld 700 of 800 euro. Dat betekent allereerst dat de effectieve rente tot ver boven de 10% kan oplopen. Bovendien wordt er aan het eind van de looptijd wél 1000 euro afgelost. Áls het bedrijf dan nog bestaat.

En dat is precies het grootste risico bij bedrijfsobligaties. „Veel bedrijven zullen door hun kasgeld heen raken in 2009. Gezien de enorme schulden bij een groot aantal bedrijven, verwachten we een sterke stijging van de defaultrate”, aldus Stuttard. Dat wil zeggen dat een groter percentage bedrijven de rente niet meer kan betalen – mogelijk zelfs failliet gaat – zodat de obligatiebezitter het gros van zijn geld kwijt is. Obligatiehouders zien dan slechts een beperkt deel van de nominale waarde van de obligatie terug, uit bijvoorbeeld de boedelverkoop. „Een paar jaar geleden was dat 35 tot 40 cent op de euro. Tegenwoordig is het gemiddeld tien cent”, geeft Stuttard aan.

De Brit wijst daarom op het belang de juiste lening van een bedrijf te nemen. Zijn obligaties bijvoorbeeld achtergesteld, dan sta je als obligatiehouder achteraan in de rij schuldeisers bij een faillissement. Ook waarschuwt de Schroders-man tegen obligaties die door een holding van een concern worden uitgegeven. Het onderpand aan assets is daar vaak veel kleiner dan bij een werkmaatschappij met veel directe bezittingen.

Gezien de hoge risico’s pleit Stuttard voor spreiding. „De kosten van een verkeerde keuze zijn enorm. Een obligatiefonds met een goede spreiding ligt daarmee voor de hand.”

Tags: economie

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 17:02:35, 2647 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,704)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,404)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (413,112)
 • Redacteur gezocht! (184,476)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,215)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,570)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,421)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,692)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,635)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,983)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,745)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2441447',
FROM_UNIXTIME(1569124356), '/index.php/2008/12/01/schuldpapier-weer-sexy', 'direct', '', NULL, 1, '35.175.191.150', 154 )