goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Chocolade UitstapjesPolitie mag lokfiets inzetten voor opsporing »
Advertentie

29-10-08

Vrouwen geloven nog in (pensioen)sprookjes

Veel vrouwen houden nog rekening met een erfenis, of de prins op het witte paard. Zo hoeven ze niet na te denken over hun oudedagsvoorziening. In sprookjes geloven is echter niet de manier om een onbezorgde oude dag te regelen, vinden onder anderen verzekeringsadviseur Marja de Bruijn en Arthie Schimmel van de organisatie E-quality, een kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit.

Als pensioenadviseur Marja de Bruijn van Pensioenvoorvrouwen.nl lezingen geeft, citeert ze altijd uit het Grote Smoezenboek met teksten als: 'ik krijg vast wel een rijke man', of: 'tegen de tijd dat ik met pensioen ga, komt de erfenis van mijn ouders'. Veel vrouwen houden zichzelf voor de gek als het over geld voor later gaat. Volgens verzekeraar Delta Lloyd heeft een derde van de vrouwen nog nooit nagedacht over haar pensioen. De helft spaart er niet voor en één op de acht rekent op een erfenis als oudedagsvoorziening. Toch wil 83% wel eerder stoppen met werken. Blijkbaar geloven vrouwen dus in sprookjes. Dat ze liever niet nadenken over hun pensioen, komt volgens Marja de Bruijn vooral doordat pensioenadviseurs vooral mannen zijn.

Follow up:

"Die gebruiken vaak moeilijke woorden." Zelf checkt ze regelmatig of de toehoorder het begrijpt. Maar in eerste instantie moeten vrouwen bedenken wat ze willen: "Wil je veel reizen, dan heb je meer nodig." Vervolgens brengt De Bruijn de financiële situatie in kaart. "Je moet alles bij elkaar zoeken. Ook een drempel voor veel vrouwen, want dan moet je echt aan de slag met je financiën." Vaak is deeltijdwerk, tijdelijk stoppen met werken door de kinderen of een scheiding de reden dat vrouwen knoeperds van pensioengaten oplopen. In september kwam E-quality met cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Vrouwen sparen maar een derde van wat mannen sparen voor hun oude dag.

E-quality probeert met Vrouw & Geld Cafés vrouwen pensioenbewuster te maken. Lastig, zegt Arthie Schimmel: "We wilden eerst alleen het pensioen belichten, maar daar komt niemand op af. We noemen de bijeenkomsten nu 'organiseer je financiën' om het aantrekkelijker te maken." Verzekeraar RVS organiseert pensioenparty's waarop een vrouwelijke adviseur met een doos thee en een appeltaart clubjes van 10 à 15 vrouwen pensioentips geeft. Volgens de woordvoerder is het niet eens de bedoeling vrouwen een pensioenverzekering te verkopen, maar vooral om op vragen in te gaan. Volgens Marja de Bruijn gaan vrouwen erover nadenken als ze rond de 40 zijn. "Of als er een directe aanleiding is, zoals een scheiding." Haar advies: "Je weet nooit wat er gebeurt, dus zorg ervoor dat je altijd je eigen broek kunt ophouden."

Wie niets regelt, krijgt alleen aow. Arthie Schimmel: "Als alleenstaande krijg je dan op je 65e elke maand niet meer dan €939. Geen leuk vooruitzicht zonder verdere reserves." Veertig is nog niet te laat om je pensioen te regelen. Maar bij minder dan tien jaar tussen de beoogde pensioenleeftijd en nu is het wel te laat. "Na tien jaar gaan polissen pas wat opleveren." Als iemand echt te laat is, zegt ze altijd: "Jij kunt het niet meer regelen, maar zorg er wel voor dat je dochter het goed regelt." Steeds meer vrouwen beginnen voor zichzelf als zzp'er (zelfstandige zonder personeel), aldus Arthie Schimmel.

"Zij zijn voor hun pensioen vaak afhankelijk van een verzekering. Het risico bestaat dat zij daarvoor een zogenaamde woekerpolis afsluiten. Doordat vrouwen minder geïnteresseerd zijn in een pensioen hebben ze meer kans een slecht product af te sluiten." Marja de Bruijn zegt dat niet iedere pensioenverzekering een woekerpolis hoeft te zijn. Maar in haar praktijk merkt ze wel dat veel vrouwen nu erg huiverig zijn zo'n product te nemen. In ieder geval is zo'n lijfrente belastingvrij voor iedereen die volgens de Belastingdienst 'jaarruimte' heeft. Eerst moet daarvoor de 'premiegrondslag' worden berekend, ofwel het bedrag waarmee de belasting kan gaan rekenen. Die grondslag is het jaarinkomen minus €10.990, het bedrag dat iemand aan aow zou ontvangen, ook wel de franchise genoemd. Vaak hebben vrouwen in een deeltijdbaan dat jaarinkomen niet eens, aldus Marja de Bruijn. Zij pleit er daarom voor die franchise te nemen naar rato van de tijd dat iemand werkt. Zo werkt het immers ook met het berekenen van pensioen. Werkt iemand twee dagen, dan hoeft hij maar twee vijfde van die franchise te nemen. "Zo kan iemand toch gebruikmaken van de belastingaftrek voor pensioenpremie."

Tags: economie

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 14:01:42, 482 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,568)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,126)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,849)
 • Redacteur gezocht! (184,210)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,150)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,567)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,866)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,239)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,624)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,586)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,821)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,561)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2395820',
FROM_UNIXTIME(1568854104), '/index.php/2008/10/29/vrouwen-geloven-nog-in-pensioen-sprookje', 'direct', '', NULL, 1, '3.227.233.55', 625 )