goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Kazaa-maker nu aan de kant van muziekindustrieMiljoen euro voor ivoor »
Advertentie

29-10-08

Nederlanders dankbaarste slachtoffers oplichtingsmailtjes

Maar liefst 320.000 Nederlandse internetgebruikers zijn ooit het slachtoffer geworden van oplichtingsmailtjes, blijkt uit een onderzoek van Microsoft onder internetters uit zeven Europese landen. Wekelijks ontvangt een gemiddelde Nederlandse internetgebruiker vier zogeheten ’loterijoplichtingsmailtjes’, waarbij de afzenders geld proberen af te troggelen. „Slachtoffers verliezen tussen de honderd en zevenduizend euro per geval”, aldus een deskundige van Microsoft.

Iedereen kent die e-mailtjes wel: ’Gefeliciteerd, U hebt tien miljoen euro gewonnen in een Spaanse loterij!’

De beloofde ’loterijprijs’ kan echter alleen worden geclaimd als eerste honderden tot duizenden euro’s aan ’notariskosten’ worden overgemaakt. En hele volksstammen stinken erin: wel geld overgemaakt, maar die prijs… nee, die heeft nog niemand gekregen.

Follow up:

„Loterijfraude is een zeer snel groeiende vorm van internetmisdaad. Tot nu toe is het buitengewoon lastig geweest om degenen die achter deze oplichtingpraktijken zitten te stoppen. Bovendien treden de slachtoffers vaak niet naar buiten”, aldus een Microsoftwoordvoerster.

Misdaadbestrijders en computerdeskundigen van over de hele wereld zijn dezer dagen bijeen in het Duitse Wiesbaden om een vuist te maken tegen deze vorm van internetfraude.

En het is menens: vier grote wereldbedrijven maken bekend dat ze gezamenlijk de strijd aanbinden tegen de daders achter deze miljardenfraude, grotendeels WestAfrikanen. De bedrijven zijn: Microsoft, bankbedrijven Western Union en de betrouwbare African Development Bank en Yahoo!, een van ’s werelds grootste webmailproviders.

Microsoft maakt tevens de resultaten bekend van zijn Europese onderzoek naar slachtoffers van loterijoplichting. Daaruit blijkt dat in de afgelopen twaalf maanden maar liefst één op de 44 internetters geld heeft verloren aan een vorm van online oplichting.

Uit het Microsoftonderzoek blijkt dat maar liefst negen procent van de Nederlandse internetters meent dat dergelijke oplichtingsmailtjes écht zijn. In Denemarken zijn internetters nóg goedgeloviger: daar denkt 32 procent dat zulke mailtjes bonafide zijn. Van alle Europese internetgebruikers opent zo’n 16 procent deze oplichtingsmailtjes. En daarvan stuurt veertien procent ook daadwerkelijk een antwoord terug om zijn ’prijs’ te claimen.

Opmerkelijk genoeg zijn er onder de slachtoffers véél Nederlanders. Vier procent van de Nederlandse internetters is het afgelopen jaar slachtoffer geworden van een vorm van internetoplichting. Dat lijkt weinig, maar omdat Nederland het allerhoogste percentage internetters kent binnen Europa, komt het totale aantal Nederlandse slachtoffers op zo’n 320.000.

De vier grote bedrijven willen de strijd hard aanpakken. Microsoft, Yahoo, Western Union en de African Development Bank vragen slachtoffers van de internetfraude om een kopie op te sturen naar de vier bedrijven van hun aangifte bij de politie, zodat trends en patronen zichtbaar worden. Met deze ’database van opgelichte consumenten’ willen de bedrijven de daders gaan aanpakken.

„De oplichters versturen dagelijks miljoenen emailtjes en verdienen miljoenen. Ze zijn moeilijk aan te pakken, omdat hun werk grensoverschrijdend is”, zegt Uwe Manuel Rasmussen, medewerker van Microsoft Legal Counsil. „We hadden laatst bijvoorbeeld een fraudeur die opereerde vanuit Engeland, en die een slachtoffer had gemaakt in Denemarken. Voor de Deense politie was het een moeilijke zaak, omdat de verdachte zich in Engeland ophield en de fraudeur gebruik had gemaakt van een internetserviceprovider in Amerika. Het vergaren van bewijsmateriaal ligt ingewikkelder dan bij drugszaken.”

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 17:01:43, 491 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,094)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,262)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,923)
 • Redacteur gezocht! (184,249)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,180)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2419996',
FROM_UNIXTIME(1568991032), '/index.php/2008/10/29/nederlanders-dankbaarste-slachtoffers-op', 'direct', '', NULL, 1, '18.204.2.53', 154 )