Nee, ik wil niet trouwen!
Jonge vrouwen die op vakantie gaan naar het land van herkomst zijn bang om te worden uitgehuwelijkt. Een getekende verklaring moet hen tegen een gedwongen huwelijk beschermen. Maar of dat nu de oplossing is?
Rotterdam is van plan om jonge vrouwen tegen een gedwongen huwelijk te beschermen, meldt DAG. Dit willen ze doen door ze een verklaring te laten ondertekenen waarin duidelijk staat dat ze tijdens haar vakantie niet uitgehuwelijkt wil worden en dat ze naar Nederland wil terugkeren.
Door een dergelijke verklaring te ondertekenen, hoopt de Jantine Kriens, wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang van Rotterdam, een juridische basis te hebben waarop de vrouwen het gedwongen verblijf in een ander land kunnen aanvechten. De verklaring wil ze voor de zomervakantie van 2009 invoeren.
Kriens zegt dat met een ondertekende verklaring er alles aan gedaan kan worden om een meisje dat gedwongen wordt in een land te blijven om te worden uitgehuwelijkt te kunnen helpen. ’de verklaring moet duidelijk maken dat deze meiden er niet alleen voor staan en een signaal uitzenden naar de familie.’
In Engeland wordt al gewerkt met dergelijke verklaringen. Daar doet het probleem zich vooral voor bij Pakistaanse meisjes. Sinds 2001 wordt er gewerkt met de Forced Marriage Unit die jaarlijks ongeveer vierhonderd zaken van gedwongen uithuwelijking behandelt.
Met behulp van professionals worden meisjes geholpen om te vluchten en terug te keren naar Engeland. Zo heeft de Engelse ambassade in Pakistan nu gespecialiseerd personeel dat kan ingrijpen als het dreigt mis te gaan.
Kriens zou graag zien dat dat hier ook gebeurt. Ze laat nu uitzoeken of een dergelijke verklaring juridisch mogelijk is. Kriens denkt dat er een wetswijziging nodig is. Zo wordt het onderwerp in de Tweede Kamer besproken, maar Kriens geeft toe dat het een lastige kwestie zal zijn, zeker als er sprake is van een dubbele nationaliteit.