goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Ongezonde mensen vaak armGoogle vernieuwt Gmail IE 6 »
Advertentie

10-09-08

Wiskunde helpt bij mayonaise-productie

Het gedrag van bellen in een vloeistof is van groot belang bij tal van productieprocessen, maar tegelijk uitermate lastig te berekenen. De Delftse onderzoeker Jok Tang, die op 8 september promoveert, heeft hier verandering in gebracht.

Het onderwerp ‘gasbellen in een vloeistof’ heeft tal van toepassingen in de industrie. Voorbeelden zijn de scheiding van olie en water in de olie-industrie, het gedrag van inktdruppeltjes bij printers en het maken van producten in de levensmiddelenindustrie, bijvoorbeeld mayonaise. ‘Maar ook bij natuurlijke processen als regenval en het koken van water kom je dit onderwerp tegen’, zegt promovendus Jok Tang.

Voor de industrie is het belangrijk om te weten hoe een stroming met bellen zich gedraagt. Met die kennis is het productieproces immers te verbeteren. Tot nu toe was het, ondanks de steeds snellere computers, echter niet goed mogelijk om stromingen met bellen goed door te rekenen. Computers hadden te veel tijd nodig om de bijbehorende wiskundige vergelijkingen op te lossen.

Follow up:

Om toch inzicht te krijgen in het stromingsgedrag, voert men nu meestal op kleine schaal experimenten uit. ‘Maar’, zegt Tang, ‘deze experimenten zijn duur en lastig uit te voeren.’

‘We denken dat onze methode op niet al te lange termijn zal worden gebruikt in de industrie. Niet alleen omdat de noodzaak van deze methode groter wordt bij het doorrekenen van grootschaligere problemen, maar vooral omdat ze sneller en goedkoper zijn dan huidige methodes’, zegt Tang.

Tang, die promoveert in de vakgroep van prof.dr.ir. Kees Vuik, won met zijn onderzoek eerder dit jaar twee prijzen: de Studentenprijs bij de 9th International Symposium on Iterative Methods in Scientific Computing (IMACS) in Lille en de beste posterprijs bij de Burgersdag 2008 in Delft.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 09:01:14, 270 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,050)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,252)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,919)
 • Redacteur gezocht! (184,248)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,178)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML Feeds