goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Van Nieuwkerk: ‘Carlo Boszhard was mijn grootste vrees’Mai Lan vertrekt naar Playboy Mansion »
Advertentie

10-09-08

Google viert tienjarig bestaan zoekmachine

Google viert zijn tiende verjaardag. Het bedrijf achter de zoekmachine werd op 7 september 1998 opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Dat wat ooit in een garage begon, is de dag uitgegroeid tot een imperium.

Larry Page en Sergey Brin Page en Brin kennen elkaar sinds 1995 toen zij samen studeerden aan Stanford University. In 1996 gaan de twee samenwerken aan een zoekmachine onder de naam Backrub; een verwijzing naar de mogelijkheid om de backlinks naar sites te analyseren. Het duo was hiermee zijn tijd ver vooruit, waardoor zij in 1998 een financiële injectie weten te krijgen van Andy Bechtolsheim, één van de medeoprichters van Sun. Hoewel Google Inc. officieel nog niet bestond, had de startup hiermee een kapitaal van honderd duizend dollar in handen. Met behulp van vrienden en familie weten zij nog 900.000 dollar op te halen en wordt Google Inc. op 7 september 1998 realiteit.

Follow up:

De beginfase van Google verloopt onstuimig. De zoekmachine groeit zo snel dat het bedrijf begin 1999 al een kantoorruimte moet betrekken om de inmiddels acht werknemers te huisvesten. Enkele maanden later krijgt Google een investering van 25 miljoen dollar van twee grote investeringsbedrijven. Dit geld wordt onder meer gebruikt om te verhuizen naar Mountain View, wat in de volksmond inmiddels bekend staat als Googleplex. Eind 2000 is Google.com al goed voor meer dan honderd miljoen zoekopdrachten per dag.

In diezelfde periode werd Adwords geïntroduceerd, een van Googles grote inkomstenbronnen. Drie jaar later voegt Google het Adsense-programma toe, waarmee advertenties op andere sites kunnen worden getoond. In 2001 breidde het bedrijf zijn zoekfaciliteiten uit tot het zoeken naar afbeeldingen, en een jaar later volgde het zoeken in nieuwsberichten. In dat jaar volgde tevens Froogle, een dienst om naar producten te zoeken. Vanaf 2003 kunnen gebruikers ook hun eigen computer met behulp van Google Desktop doorzoeken.

Ook qua bedrijfsvoering zit Google in die tijd niet stil. Zo wordt in 2001 Eric Schmidt, die eerder technisch directeur bij Sun en directeur van Novell was, aangesteld als directeur. Ook sluit het bedrijf in de periode enkele belangrijke deals om zijn naamsbekendheid verder te vergroten. In 2002 gaan Page en Brin bijvoorbeeld een deal aan met America Online om voor de grootste isp van de VS hun zoek- en advertentietechnologie te leveren.

In 2004 komt Google met Gmail. In datzelfde jaar neemt het bedrijf de eerste concrete stappen om naar de beurs te gaan. In augustus 2004 kan er op de Nasdaq voor het eerst worden gehandeld in aandelen Google. Het bedrijf haalt hiermee 1,7 miljard dollar op, het hoogste bedrag tot dan toe in it-land. In 2005 wordt de tweede fase van de beursgang afgerond, waarmee nog eens vier miljard dollar wordt opgehaald.

Over geld hoeft Google zich dan echt geen zorgen meer te maken, waarna in 2006 de overname van Youtube volgt voor meer dan 1,6 miljard dollar. Een jaar later wordt 3,1 miljard dollar in contanten geboden voor advertentienetwerk Doubleclick. Overigens waren dit niet de eerste overnames van het bedrijf. Begin 2007 staat de overnameteller van Google al op 35. Net zoals de lijst met overgenomen bedrijven, is ook de lijst met producten van Google imposant. De meest recente toevoeging is Chrome, dat begin deze maand werd geïntroduceerd.

Tags: internet

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 20:01:24, 275 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Juli 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (952,921)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (661,740)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (406,966)
 • Redacteur gezocht! (174,628)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (156,698)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,454)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,755)
 • Langste huwelijk ter wereld (135,395)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,411)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (113,940)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,653)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (109,912)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '1557675',
FROM_UNIXTIME(1563903716), '/index.php/2008/09/10/google-viert-tienjarig-bestaan-zoekmachi', 'direct', '', NULL, 1, '3.92.28.84', 187 )