goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Pleegmoeder vangt girafje opCursus voor mensen met in- of doorslaapproblemen »
Advertentie

31-08-08

Koken met kwal

Van de gedachte aan een slijmerige toestand op je bord, krijg je niet meteen trek. Maar we moeten er maar aan wennen. Als de oceanen leeggevist zijn, rest kwal.

Dat is wat de Britse visserijdeskundige Daniel Pauly voorspelt, meldt Het Parool. Door overbevissing verdwijnen de natuurlijke vijanden van de doorzichtige dieren evenals de concurrenten die het op plankton hebben voorzien. Doordat de temperatuur van het zeewater stijgt, blijven de kwallen langer leven en is de periode waarin ze zich kunnen voortplanten ook langer. Dit jaar is al het achtste jaar op een rij dat het aantal kwallen in de oceanen ongewoon hoog is, melden kwallendeskundigen. Ze noemen dit dan ook een ’permanente kwallenplaag’. De Noordzee zou ook al aan de beurt zijn maar Nederlandse zee-instituten weten hier niet het fijne van.

Follow up:

Wel is kwal al op een Nederlandse menukaart te vinden. Al komen die kwallen uit Japan waar het heel gewoon is om het slijmdier te eten, net als in China. ’’Gepekeld en ingevroren komt de kwal bij ons binnen. Het is niet een complete kwal, want alleen de tentakels zijn eetbaar," zegt kok Jan Willem de Jong van Doozo eat & greet in Leeuwarden (Mijn tent is top-finalist).

Hij bereidt al vijf maanden lang een Japanse kwalsalade en doopte die tot Jellyfish salad. Zijn zelfbedachte recept vindt hij erg geslaagd. „Er zit weinig smaak aan want het dier bestaat voor 95 procent uit water. Maar hij heeft wel een knapperige structuur.” De kwal heeft hij onder meer op smaak gebracht met sesamolie, een paar druppels azijn en geroosterd sesamzaad.

Op de sliertjes kwal legt hij nog een laagje kiemgroenten met stukjes paprika. „Er is altijd wel iemand die het niet lust. Maar de meeste mensen vinden kwal verrassend knapperig. Het is vooral de sesam die je proeft." Nieuwsgierigen die het kwallenbestand in de Noordzee omlaag willen helpen door deze zelf te bereiden, kunnen dit beter laten. Ze zijn niet eetbaar, alleen als ze vermalen zijn tot katten- en vissenvoer.

Tags: trends

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 01:01:18, 2719 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,088)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,261)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,923)
 • Redacteur gezocht! (184,249)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,180)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML Feeds