goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« AMD Athlon 2000 blijkt zuiniger en sneller dan Intel Atom-cpuBeau van Erven Dorens: ‘Zesde Zintuig minder suf’ »
Advertentie

23-08-08

Allochtonen vaak vakantieziek

Er zit veel opgekropte woede onder de mensen over misbruik van onze sociale voorzieningen. Dat blijkt wel uit de honderden reacties over de controle op Turkse en vooral Marokkaanse medelanders, van wie er opvallend veel tijdens de vakantie in hun land van herkomst ‘ziek’ worden. Volgens lokale doktersverklaringen zijn zij vaak zó ‘gravement malade’, dat reizen onverantwoord is en zij dus niet op tijd terug kunnen zijn om weer aan het werk te gaan.

Vrijwel zonder uitzondering juichen lezers de nieuwe inspectiemaatregelen van werkgevers en verzekeraars toe, al vinden velen dat het toezicht veel te laat komt, want het misbruik van de ziektewet is al járen aan de gang.

Massaal wordt er gewezen op dat wie gezond is, maar ziektegeld opstrijkt, diefstal pleegt. Dergelijke fraude is bovendien reden genoeg voor ontslag op staande voet.

Follow up:

Rita van der Vliet wijst in haar reactie op twee ernstige gevolgen: bedrijven kennen de moraal van sommige allochtone werknemers en hun spraakmakende ‘vakantieziekte’ is één van de redenen, meent zij, dat werkgevers in de loop der jaren terughoudend zijn geworden met het in dienst nemen van deze nieuwkomers. Bovendien beginnen ook allochtone kinderen het nieuwe schooljaar vaak te laat, doordat hun ouders zich ziekmelden.

Rita schrijft mij dat veel schijnzieken zich de gevolgen van hun frauduleuze gedrag voor hun goedwillende medelanders waarschijnlijk niet realiseren. Zij bezorgen niet alleen zichzelf, maar ook de vele goedwillende allochtonen een slechte naam op de arbeidsmarkt. Daarom is zij het van harte eens met strenge controles op allochtone vakantiegangers, die zich in de laatste week van hun verlof opvallend vaak ‘ziek’ melden om hun vakantie op kosten van de Nederlandse belastingbetaler te verlengen.

Mriek Caris vindt het goed dat dit eens duidelijk uitgesproken wordt. “Weg met het slappe beleid!”

Ook Tom Chömpff is het eens met de controles, al begrijpt hij onze allochtone medelanders wel: “Zelf ben ik ook altijd ziek van ellende dat mijn vakantie er weer op zit!” Maar Tom is eigen baas, mailt hij mij: “ik kan dus niet teren op de zak van een ander.”

“Pure oplichting ten koste van collega’s,” meent Hans van den Berg.

“We moeten alles uit de kast halen om fraude op te sporen,” mailt mij Ron Wijngaard. “Werkgevers hebben niet alleen het recht, maar ook de plicht om dat te doen. Waarom zou ik thuis bij ziekte wel controleerbaar zijn en tijdens de vakantie niet? Marokkanen en Turken spelen soms de slachtofferrol, maar zij stigmatiseren zichzelf door koploper te zijn met vakantieziekte. Niemand anders dan zijzelf zijn verantwoordelijk voor de statistieken.”

Jouke Bruin schrijft mij dat het in de Arabische cultuur gebruikelijk is dat men gebruik maakt van alle mogelijkheden om wat te verdienen, ook als dat in strijd is met de wet. Mij is het inderdaad wel eens opgevallen dat sommige Marokkaanse medelanders je met trots komen vertellen hoe zij iemand hebben getild, opgelicht of een poot uitgedraaid. Dat je bij jezelf denkt: scháám je je dan niet? Zíj niet, kennelijk.

“Dat vindt men vanzelfsprekend,” mailt mij Jouke. “De gelegenheid schept de dief”.

Joop Aarsman: “Zo gaat ’t al járen in die landen, waar je voor een futiel bedrag een ziekteverklaring koopt bij de dokter”.

“Die verzuimcontroles hadden al veel eerder ingezet moeten worden,” schrijft A. Cijvat, die jarenlang vertegenwoordiger was van een tapijtfabriek in Moordrecht, waar ook veel Marokkanen werkten. “Die gingen om de twee of drie jaar zes weken naar Marokko, maar velen bleven wel drie maanden weg. Als ik ze daarna op het werk sprak en zei dat ik ze lang niet had gezien, was het antwoord steevast: in Marokko au in buik of au in rug.”

Ook Petra Asselman vindt dat er een einde moet komen aan de oplichting. Zij vindt sowieso dat Marokkanen niet standaard zes weken op vakantie zouden mogen, terwijl autochtone werknemers in veel bedrijven niet langer dan drie aangesloten weken verlof kunnen krijgen.

“Vertrouwen is goed, maar controle is beter!” mailt mij Ine Godschalk.

Ook de heer Vos waarschuwt voor imagoschade. Vooral Marokkanen maken nogal eens problemen, meent hij. “Geen wonder dat werkgevers terughoudend zijn om deze mensen in dienst te nemen.”

Berna van Mierlo kan zich goed voorstellen dat werkgevers gaan controleren. “Als deze vakantiegangers in Nederland willen wonen, moeten zij zich aan onze regels houden. Geen uitzonderingen!”

“Hun Nederlandse collega’s zijn de dupe van deze werknemers,” schrijft ook Jaap Dekker. Hij vindt de controles goed, net als Trees van Orden. “We worden beduveld,” meent Trees.

Oud-medewerker van Schiphol Cor van der Velden schrijft mij dat hij, samen met enkele collega’s, aan bonafide Marokkaanse collega’s geld had gegeven om valse ziekteverklaringen te kopen in Marokko. “We hebben ze destijds doorgegeven aan de Detam, maar die deed niets. Stigmatiseren? De oplichters roepen dit over zichzelf af”.

Heidi Nijhof zegt dat ze geen lekker gevoel krijgt bij dit spionagewerk. Maar het is kennelijk nodig.

Misbruik van ons sociale stelsel moet dringend worden aangepakt, meent ook Ed van Dam, volgens wie de oplichting zich overigens niet beperkt tot allochtone medelanderes.

Auke de Jonge-van Oeveren mailt mij als voormalig lerares VBO hoe het al járen wordt gedoogd dat Turkse en Marokkaanse scholieren één of zelfs twee weken te laat op school terugkomen van zomervakantie, waardoor zij een fikse achterstand oplopen en dus een negatieve start van het nieuwe schooljaar. “Iedereen moet zich aan de regels houden,” meent Auke. Zij juicht de strenge controles toe, net als Leontine de Cock Buning-de Vrijer.

Bij Wil van Melis zijn de opmerkingen van mijn Marokkaanse kapper, die om enig begrip vroeg voor de vele ziektegevallen in Marokko door de lange autoreis naar zijn geboorteland en de vaak uitputtende familieverplichtingen, verkeerd gevallen. “Tijd voor een andere kapper,” meent Wil. Maar letterlijk geen haar op mijn hoofd die daar over denkt. Mijn prima Marokkaanse kapper, eigen baas, betaalt zijn vakantievervanger uit eigen zak en is altijd op tijd terug. Ik kijk al weer uit naar zijn mooie vakantieverhalen.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 19:01:23, 977 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,191)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,699)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,242)
 • Redacteur gezocht! (183,561)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,089)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,561)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,715)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,615)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,373)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,296)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,035)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2346738',
FROM_UNIXTIME(1568586801), '/index.php/2008/08/23/allochtonen-vaak-vakantieziek', 'direct', '', NULL, 1, '35.172.100.232', 625 )